Mahallelerde erişilebilirliği etkileyen sokak dönüşüm projeleri konusunda yetkililer, vatandaşlar ve sivil kuruluşlarla fikir birliği sağlamayı amaçlayan Street Forum projesinin pilot bölgesi Kadıköy oldu. Avrupa Birliği projesi olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Kadıköy Belediyesi, Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK), Boğaziçi Üniversitesi, Sokak Bizim ve Oyun İstanbul’un işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında ilk etkinlik 22-23 Mayıs tarihlerinde Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşti. Osmanağa ile Caferağa mahallelerinin geçiş noktasında yapılan projenin gündeminde; “Parklara erişim için keyifli bir rota nasıl olabilir?”, “Sokakları çocuklar için daha eğlenceli bir hale getirmenin yolları nelerdir?”, “Sokak hayvanları ile alanımızı nasıl paylaşabiliriz?” ve “Yaya geçişlerini nasıl daha güvenli bir hale getirebiliriz?” gibi sorular oldu.
DAHA GÜVENLİ VE KONFORLU
İBB Taktiksel Kentleşme Koordinasyonu’ndan Merve Akdağ, Street Forum projesinin temel olarak Stockholm, Viyana, Brüksel ve İstanbul yürütüldüğünü söyledi. Mahallelilerle, etkinlikler ve oyunlarla bir araya gelerek sohbet ortamı sağlayarak taleplerinin belirlendiği bir saha araştırması yaptıklarını belirten Akdağ, “Bedia Muvahhit Sokağı’nda çalışmamızı yapıyoruz. Çünkü burası hem bir çıkmaz sokak hem de Caferağa ile Osmanağa arasında geçişi var. Burada İBB’nin hem de Kadıköy Belediyesi’nin stratejilerini ön görerek, Yoğurtçu Parkı bağlantısı nasıl güvenli ve konforlu hale gelir diye bakıyoruz” dedi. Akdağ, vatandaşların problemlerinin raporlaştırıldığı zaman dönüşüm gücünün arttığını dile getirdi.
ETKİYİ GÖRMEK İÇİN GEÇİCİ UYGULAMALAR
Kadıköy Belediyesi Proje Yönetim Ofisi’nden Mert Yaman, “Daha önce Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda yaptığımız şehircilik çalışması, Marmara Belediyeler Birliği ile işleyen bir süreçti. Street Forum ise Avrupa Birliği güdümlü olarak İBB içerisinde oldu” dedi. Proje ile Yoğurtçu Parkı’nda yaya geçidi denemesi yapıldığını kaydeden Yaman, “Geçici uygulamaların en önemli faydası, etkiyi ölçümlendirerek bir üst çalışmalarda kullanılması oluyor. Alanda yaptığımız çalışmalar, anketler ve raporlar aslında bir bütünü oluşturuyor. Düşük emisyon bölgesinin gerektirdiği yaya hareketliliği, bisiklet gibi düzenlemeler daha da şekil kazanacaktır” şeklinde konuştu.
DAHA YAŞANABİLİR BİR İSTANBUL İÇİN
İBB Oyun ve Rekreasyon şefi Çiğdem Çakal proje hakkında şu bilgileri verdi: “Aslında her şey Oyun İstanbul Master Planı ile başladı. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’nın vizyon değişikliğiyle birlikte, ‘İstanbul’da hem oyun ve rekreasyonu geliştirmek hem de çeşitlendirmek ve renklendirmek üzerine ne yapabiliriz’ dedik. Bu daha yaşanabilir bir İstanbul için, literatür araştırmalarıyla yapılan bir proje. Böylece İstanbul’un yeşil ve oyun alanlarının bir planını çıkardık. Beş hedefimiz var bunlar; oynanabilir bir şehre dönüşmek, şehirde doğa ile insan etkileşimi geliştirmek, şehirde eşit oyun imkânı sağlamak, kentte oyun kültürü yaratmak, şehirde güvenilir ve güvenli oyun sağlamak”.
Etkinlikler hakkında bilgi almak için İnstagram’dan; Sokak Bizim ve İBB Yeşil İstanbul hesaplarını takip edebilirsiniz.