Kadıköy'e yeni AVM yükü

Mahkemenin iptal ettiği Söğütlüçeşme’deki AVM projesi için nisan ayında çalışmalara başlanacağı duyuruldu. Mahkemenin ÇED raporu olmadığı için iptal kararı verdiğini belirten Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer, ilgili kurumlara itiraz dilekçelerini ileteceklerini söyledi

14 Nisan 2022 - 10:25

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, metrobüs, Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren istasyonu olarak kullanılan Söğütlüçeşme alanı için 2019’un Mayıs ayında yeni bir imar planını askıya çıkarmış ve alanı “Söğütlüçeşme Toplu Taşım Gar Sahası Proje Alanı” olarak düzenlemişti. Bakanlık tarafından hazırlanan ve toplamda 65 bin 370 metrekarelik alanı kapsayan plana göre mevcut istasyonun yolcuların ihtiyaçlarını karşılamadığı ifade edilirken, yeni projede söz konusu alanda zemin altı otopark, bekleme ve dinlenme alanları yapılması planlandı. Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası planların iptali istemiyle dava açmıştı.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz temmuz ayında verdiği kararla; imar planlarını “planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşılan dava konusu planlarda hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle iptal etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, 2021 Aralık ayında planları revize edilerek yeniden askıya çıkardı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sayfasında “Bilirkişi raporlarında belirtilen gerekçeler doğrultusunda gerekli tüm revizelerin yapıldığı” ifade edildi.

ŞİRKET DUYURDU

Ancak, Kadıköy Belediyesi’nin, meslek odalarının ve Kadıköylülerin yeşil alan olarak kalması için mücadele ettiği Söğütlüçeşme AVM projesinde fiili olarak çalışmalara başlandı. Marmaray ve metrobüs istasyonlarının bulunduğu alana prefabrikler yerleştirildi, bakanlığa ait afişler asıldı.

Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 6 Nisan 2022’de KAP'a gönderdiği açıklamada inşaatın bu ay içinde başlanacağını duyurmuştu. Şirketin açıklamasında “İştirakimiz Fıratcan İnşaat Ticaret ve Turizm A.Ş.'nin toplam 20 milyon EUR bedelli Söğütlüçeşme Projesi yatırımındaki Yüksek Hızlı Tren Viyadüğü inşaatına bu ay içinde (Nisan) başlanacaktır. Söğütlüçeşme'yi bir kültür, sanat ve yiyecek-içecek merkezi haline getirmeyi planlayan şirketimiz proje ile ilgili olarak, bulunduğu şehrin en iyilerini tek bir çatı altında biraraya getiren, yiyecek ve kültür pazarı konsepti ile Miami, New York, Boston, Chicago, Montreal, Lizbon ve Dubai olmak üzere dünyada 7 şehirde faaliyet gösteren TimeOut Market ile potansiyel bir iş birliği yapmak üzere gizlilik sözleşmesi imzalamış olup görüşmelere başlamıştır.” denildi.

Şirketin 14 Nisan’da yaptığı ikinci açıklamada basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek “Söğütlüçeşme Projesi kapsamında bölgeye bir alışveriş merkezi (AVM) yapılacağı iddiaları ve bu haberlerde kullanılan eski projeye ait fotoğraflar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu alana kesinlikle bir alışveriş merkezi (AVM) yapılmayacaktır. Söğütlüçeşme Tren İstasyonu'nu, seferler açısından ihtiyacı olan Yüksek Hızlı Tren Viyadüğü'nü sağlamanın yanı sıra açık hava kültür, sanat ve yiyecek-içecek merkezi haline getirmeyi planladığımız projeye yönelik çalışmalarımız sürmektedir.”denildi.

“KURUM GÖRÜŞLERİ GÜNCEL DEĞİL”

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer, “Kadıköy için olumsuz sonuçlara sebep olacak bu planlama ile ilgili Mimarlar Odası olarak tüm hukuk yollarını kullanarak mücadeleye devam diyoruz.” dedi.

Mahkemenin, ÇED raporu hazırlanmadığı için imar planını iptal ettiğini hatırlatan Yüceer, şu değerlendirmelerde bulundu: “Plan ve plan notlarında inanılmaz belirsizlikler hâkim. Bu plan notuna sadece birinci bodrum kattan bahsediliyor. Planlama alanının zemin durumu; ağır önlemler gerektiren, temel mühendislik açısından zayıf zemin yapısına sahip. Olası bir depremde en fazla etkilenecek bir alan olduğundan, kapasitenin üstünde bir yapılaşmanın büyük can ve mal kayıplarına sebep olacağı aşikâr. Bodrum kat yapılacağı dahi belirtilmeden, Çevre Şehircilik Bakanlığınca onanacak mimari projeye bırakılmış. 150 bin kişiyi barındıracak Fikirtepe yerleşkesinin bölgeye getireceği trafik ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra alana gar fonksiyonu verilerek bu yoğunluğu daha da artırmak durumu çözümsüz bir hale getirecektir. Alışveriş merkezi planlamasını ön planda tutan GAR fonksiyonlu planların yapımında kamu yararı da gözetilmedi.” dedi.

Planlara açılan davalarla ilgili süreç devam ederken şirketin Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na açıklama yaptığını ancak projenin içeriğine dair bilgi paylaşılmadığını vurgulayan Yüceer, “ÇED raporu olmayan, iptal edilen 2019 planlarında yer alan kurum görüşleri güncellenmeyen, viyadük projeleri açıklanmayan, dolayısıyla türlü belirsizlikleri de beraberinde getiren bu alanda kamuoyunu yanıltacak biçimde bu kadar eksikle inşaata başlanacağının açıklanması sorunludur.” diye konuştu.

İlgili kurumlara itiraz dilekçelerini ileteceklerini söyleyen Yüceer, projeye neden itiraz ettiklerini şöyle sıraladı: “Plan raporundaki amaçla hedefler çelişkili ve belirsiz. Kurumların görüşleri güncel değil, planlama bölgeye ek nüfus ve trafik yoğunluğu getirecek, kamu yararı gözetilmiyor, ÇED raporu yok.”

 

 


ARŞİV