Kadıköy parklarında çevreci tasarımlar

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bir yandan park, bahçe ve ağaçların bakımını yaparken bir yandan da yeni yeşil alanlar oluşturuyor. İlçe genelinde yapılması planlanan parklarda çocuk oyun ekipmanları da çevreci ve ahşap olacak

02 Ocak 2020 - 11:06

Son yaşadığımız depremin ardından şehir içindeki yeşil alanlar bir kez daha gündeme gelmişti. Özellikle İstanbul gibi kalabalık ve büyük şehirlerde yeşil alanlar ve parklar hayati bir önem taşıyor. Kentin ekolojisi için de büyük rol oynayan yeşil alanlar maalesef olması gereken noktada değil. Bunun nedeni ise  plansız büyüme, kentsel dönüşüm nedeniyle imara açılan yeşil alanlar. Geçtiğimiz yıllarda Kadıköy’de de bazı yeşil alanlar imara açılmak istenmiş, ancak hem Kadıköy Belediyesi’nin hem de Kadıköylülerin çabalarıyla bu girişimler durdurulmuştu.

Geçtiğimiz ekim ayında Kadıköy Belediyesi’nin 2020 yılı bütçesini ve stratejik planını açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise kişi başına düşen yeşil alan miktarını 3.12 metrekareye çıkaracaklarını ve Kadıköy’e 10 bin metrekare yeni park ve yeşil alan kazandıracaklarını açıklamıştı. Peki Kadıköy’deki parklar, bahçeler, yeşil alanlar ve ağaçlar ne durumda? Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Leyla Terzi, çalışmaları hakkında gazetemize bilgi verdi.

“1250 AĞAÇ DİKİLDİ”

Son 6 ayda parklar, yeşil alanlar, kamu kurumları, cadde ve sokaklar dahil olmak üzere birçok alana 1250 adet yeni ağaç dikildiğini söyleyen Terzi, “15 bin adet çalı türü bitki ile 475 bin adet mevsimlik çiçek dikimi yapıldı. Bu alanlarda bulunan 3 bin 500 adet ağacın budaması yapıldı. Parklarda, yeşil alanlarda, kamu kurumlarında, cadde ve sokaklarda bulunan kent mobilyalarının bakım ve tamiratı yapıldı ve bu alanlara 200 adet yeni kent mobilyası kuruldu.”dedi.

150 BİNDEN FAZLA AĞAÇ İLAÇLANDI

Kadıköylülerin son 2 yıldır yaz aylarında en çok şikayet ettiği konulardan biri de ağaçlara bulaşan  Amerikan Beyaz Kelebeği sorunuydu. İklim değişikliği, betonlaşma, besin zincirindeki kırılmanın sonuçlarından biri olan ve yurtta pek çok yerde görülen Amerikan Beyaz Kelebeği Kadıköy’ü de etkilemişti. Amerikan Beyaz Kelebeği ve  Çam Kese Kurdu’na karşı 115 bin 354 kamusal alanda bulunan ağaç ile özel mülklerdeki 37 bin 441 adet ağaca ilaçlama yapıldığı bilgisini paylaşan Terzi, “ Palmiye Kırmızı Böceği bulaşmış hastalıklı 130 adet  palmiye ağacı Kadıköy İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli çalışılarak imha edildi. 53 ağacın da restorasyonu yapıldı.” diye konuştu.

KAMUSAL ALANLARDA PEYZAJ ÇALIŞMASI

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmaları  sadece yeşil alanlarla ve ağaçlarla sınırlı değil. Kadıköy’deki birçok kamusal alanın ve kurumun peyzaj çalışmasını da yapan müdürlük ekipleri; Tüccarbaşı Cami, Nevzad Ayasbeyoğlu İlköğretim Okulu, Gazi Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu bahçeleri gibi okul ve ibadethanelerde yeşil alan ve peyzaj düzenlemesi yaptı.

YENİ PARKLAR OLUŞTURULDU

Gelen talepler doğrultusunda kamu alanları ve okul bahçelerinde  ağaç budama, ağaç dikimi, peyzaj alanlarının bakımını da yaptıklarını söyleyen Terzi şu bilgileri paylaştı:

-“Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi bahçesinde 300 metrekarelik alanda, peyzaj çalışmasını tamamladık. Suadiye Mahallesi’nde yapımı devam eden yeni kreşte de ahşap oyun grubu ve peyzaj düzenlemesi çalışmaları devam ediyor.”

-“Göztepe, Bostancı Mahallesi, Erenköy, Zühtüpaşa, Acıbadem ve Fenerbahçe’de olmak üzere 17 noktada bina terki, orta refüj, yol fazlası gibi alanlarda peyzaj düzenlemesi çalışması yaparak 1250 metrekarelik yeni yeşil alan oluşturularak peyzaj çalışması yapıldı.”

-“Suadiye’de Mücahit Sokak’ta tren yolu yanında bulunan 430 metrekarelik alan temizlendi, ahşap oyun grupları ve doğal peyzaj çalışması da yapılarak dinlenme alanı ve çocuk parkı olarak düzenleyerek kısa sürede halkın kullanımına açtık.”

-Selamiçeşme Altgeçit üstünde atıl bulunan alanda oluşturduğumuz dinlenme parkı da Kadıköy’ün yeni parklardan biri oldu. Kozyatağı Mahallesi Ilgın Parkı ise yan parseldeki şahıs mülkiyetinden terk edilen alanla da birleştirilerek hem büyütülüp hem de tamamen yenilenerek yine Kozyatağı halkının kullanımına açıldı.''

YENİ ALANLAR KAZANDIRILDI

-“Eğitim Mahallesi Dayanışma Parkı, Şehit Hakan Baylan Parkı, Merdivenköy Mahallesi Çınar Parkı, Hasanpaşa Mahallesi Zeamet Sokak Parkı ve Osmanağa Mahallesi Nuri Duyguner Sokak’ta bulunan park olmak üzere 5 adet parkımızda bakım ve onarım kapsamında tamamen yenileme çalışması yapıldı. Koşuyolu Şeker Parkı, Kozyatağı Mahallesi Kültür Merkezi ile Şakacı Sokak dahil 5 adet yeşil alanda otomatik sulama sistemi yapılarak 8 bin 500 metrekare çim alanda yenileme çalışmaları gerçekleştirdik.”

-“Ayrıca Bostancı tren istasyonu bitişiğinde bulunan  ve bir kısmı TCDD ye, bir kısmı ise belediyemize ait alanda aydınlatma, peyzaj ve ağaçlandırma çalışması yaptık.  Kent mobilyaları koyduğumuz bu alana  meydan karakteri kazandırdık.”

-İnönü  ve  Bayar Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokağa yaklaşık 200 adet bank ve kent mobilyası koyarak vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Ayrıca yine kamu kurumları ve kamusal alanlarda bulunan yıpranmış 200 adet bankın bakım ve onarımı müdürlüğümüzün ahşap atölyesinde yapıldı.”

ÇEVRECİ VE VE AHŞAP OYUN GRUPLARI

Eskimiş ve işlevini kaybetmek üzere olan çocuk oyun grubu, spor ve fitness aletlerinin tespitini yaptıklarını söyleyen Terzi, “Tüm parklarımızda yapılan tespitler sonucu etaplar halinde oyun grupları ve spor ve fitness aletleri değiştirilerek , onarıma ihtiyacı olan aletlerin onarımını yapıyoruz.” dedi.

Terzi ilçe genelinde yapılması planlanan parklarda çocuk oyun ekipmanlarının çevreci ve ahşap olarak seçildiğini de ekleyerek, “Pilot parklarda aşamalı olarak  tüm kent mobilyaları da sıfır atık projesine uygun seçilecek. Çevre Müdürlüğümüz ile koordineli olarak “Sıfır Atık Projesi” kapsamında “Sıfır Atık Parkı”  projesi  tasarım aşamasında.” bilgisini paylaştı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI

Kentsel dönüşümün yoğun olarak devam ettiği Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar mahallerinde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Terzi, “Bu alanlarla ilgili imar ve ağaç revizyonu yetkisi Çevre şehircilik Bakanlığı’nda. Belediyemizce bu alanlarda park ve yeşil alanların  oluşturulması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yapıyoruz. Gelecek cevap sonrasında bu alanlarda etaplar halinde park yaparak ve yeşil alanlar oluşturarak vatandaşlarımızın kullanıma açmayı hedefliyoruz.”

YOĞURTÇU PARKI

Kadıköy’ün merkezi parklarından biri olan Yoğurtçu Parkı hakkında da açıklamalarda bulunan Terzi, şu bilgileri paylaştı: “Mülkiyeti İBB’ye ait bu parkımız hem alt yapı yetersizliğinden dolayı hem de kötü hava koşullarından yoğun bir şekilde etkilendiği için gerekli bakım ve yenileme çalışmaları yapılamıyor. İBB ile yaptığımız görüşmeler ile Kurbağalıdere ıslahı çalışmaları dahilinde parkın drenaj ve alt yapı çalışmalarının da yapılması konusunda mutabakata vardık. İBB tarafından yapılacak ıslah çalışmaları sonrasında İBB ile koordineli olarak park tamamen yenilenecek.”

YENİ PROJELER

Terzi’nin verdiği bilgilere göre önümüzdeki aylarda Kadıköy’de  yapılması planlan çalışmalar şöyle: “Belediyemize ulaşan talepler doğrultusunda Caferağa Mahallesi Mehmet Ayvalıtaş Meydanı, Rasimpaşa Ali İsmail Korkmaz Parkı, Merdivenköy Özlem Sokak Parkı, Suadiye Tren İstasyonu yanı parkı yeniden projelendirildi. Çağdaş ve çevreci şekilde yenileme çalışması ocak ayı itibarı ile etaplar halinde  yapılacak. Erenköy eski Mopaş’ın bulunduğu alan projelendirildi bu alanda da park ve yeşil alan çalışması ocak ayı itibarı ile yapılacak.”


ARŞİV