Avrupalı belediyeler Kadıköy’de enerji verimliliğini masaya yatırdı
Enerji verimliliği, Avrupa Birliği ülkeleri belediye başkanlarının yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinden de belediye başkanlarının katılımıyla Kadıköy’de tartışıldı. ‘Convenant Mayors’ zirvesinde belediye başkanları gelecekte yaşanabilecek enerji kıtlığına karşı, enerji verimliliğini artırmaya yönelik uyguladıkları projeleri anlattılar. Kadıköy Belediyesi’nin çevre sağlığı ve enerji verimliliğini Avrupa standartlarında uyguladığı gözlenen zirvede Kadıköy Belediyesi dışında Türkiye’den katılan başka bir belediyenin bulunmaması da düşündürücüydü.
Mustafa SÜRMELİ
Üst düzey belediye başkanları sözleşmesi forumu “Convenant Mayors”, diğer adıyla “Belediye Başkanları Sözleşmesi-Avrupa Komşuluk Bölgesi ve Orta Asya için Değişim Vektörü” 14-15 Kasım tarihlerinde Kadıköy’de düzenlendi. Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’ndeki zirvenin açılış konuşmasını yapan ev sahibi Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Kadıköy Belediyesi’nin uyguladığı çevre projelerini anlattı. Konuşmasında gelecek nesillere daha temiz ve yeşil kentler bırakmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Selami Öztürk, “Daha kaliteli bir yaşam için dünyada model bir belediye olmayı hedefledik. Daha yaşanılır bir çevre için 2010 yılından bu yana hem kurumsal hem de ilçe ölçeğinde birçok enerji verimliliği çalışmaları gerçekleştirdik. Tüm projelerimizde enerji ve su verimliliğini dikkate aldık. Kamuoyunu bilinçlendirirken, binalarımızda, yeşil alanlarımızda enerji ve su verimliliği, çevre dostu ulaşım, binalarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını sağladık” dedi.
HER ŞEY GELECEĞE DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKMAK İÇİN
Kadıköy Belediyesi’nin İKLEİ ve Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Ofisi koordinasyonunda İklim Dostu Kentler Kampanyası iyi niyet belgesini 21 Haziran 2009’da imzaladığını ve kenti adına iklim değişikliği ile mücadele ve enerji verimliliği çalışmaları kapsamında ilk adımı attığını vurgulayan Öztürk, “İlk defa yerel yönetim olarak 2010-2014 yılları için hazırladığımız stratejik planda sera gazı emisyonlarını azaltma hedefine yer verdik. Türkiye’de ilk kez plastik torbaya hayır kampanyası ile çevre kirliliğinin önüne geçilmesine katkı verdik. Kurumsal sera gazı emisyonlarımızı hesapladık ve bu ülkemizde ilkti. Bahriye Üçok Anaokulumuzu yeşil bina tasarımı kriteri doğrultusunda ülkemizdeki ilk yeşil anaokulu olarak projelendirdik. Filosunda elektrikli araç kullanımını başlatan ilk belediye olduk. Bisiklet yolları yaptık. Ülkemizde ilk defa bir parkımızda atık su geri kazanım sistemi kurduk. Kız öğrenci yurdumuzda yağmur suyu toplama, gri su geri kazanım sisteminin yanı sıra güneş enerjisinden sıcak su üretimini sağlayacak sistem kurduk. Kadıköy’ün geleceğe daha temiz, daha yeşil ve enerji yönünden verimli bir kent olmasına karar verdik. Projelerimizin başarısı çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşam standartlarını yükseltecektir” diye Kadıköy’de uygulanmasına özel önem verdiği belli başlı projelerden bahsetti.
AVRUPA KADIKÖY’Ü İZLİYOR
Ülkemizde ilk defa gerçekleşen Üst Düzey Belediye Başkanları Sözleşmesi Forumu’na ev sahipliği yapmaktan dolayı Kadıköy Belediye Meclisi ve halkı adına onur duyduğunu söyleyen ve Kadıköy’ün çevre ve enerji ve-rimliliğine yönelik çalışmalarıyla Avrupa’da önemsendiğine dikkat çeken Öztürk, Kadıköy’ün bu yönüyle böylesine önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “Türkiye'nin yenilenebilir enerjiyi kullanmak gibi bir zorunluluğu var. Bu konuda hem hükümet hem belediyeler çok iyi hedefler koydu” diye konuştu.
DOĞAYLA UYUMLU HAREKET EDİLMELİ
Son iki yüz yılda çevrenin insanoğlu eliyle yıkımının daha da arttığını, yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliklerinden ve küresel ısınmadan en çok Akdeniz havzasının etkileneceğini insan yaşamının da olumsuz yönde etkileneceğini söyleyen CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “Merkezi ve yerel yönetimler olarak, kötü gidişe müdahale etmek ve insanoğlunun faaliyetlerini doğayla uyumlu bir şekle dönüştürmek konusunda sorumluluk sahibi olmak zorundayız” dedi.
Toplantının, Avrupa ve Türkiye için olumlu sonuçlar üreteceğine inandığını belirten Günaydın,”Bizler ağacı yeşili ve çocuklarımıza ait olan geleceği korumak istiyoruz. Bu nedenle yöneticiler olarak her türlü sorumluluğu alma kararlılığı içerisindeyiz” diye konuştu.
BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
Avrupa Komisyonu Komşuluk Direktörü Michael A.Köhler sunuculuğunu üstlendiği toplantının komşuluk ilişkileri için iyi bir bağlantı sağladığını söyledi. İmparatorluklar şehrine davet edildiği için teşekkür eden Köhler, “Çevre ve enerji verimliliği konularında yapıcı i-lişkiler kurmalıyız. Başkanların yapacağı anlaşma çok önemli. Enerji talebi Avrupa’da yüzde 6-8 oranında artıyor. İklim değişikliği güç bir durum ve birlikte hareket etmeliyiz. İçilebilir su azalıyor. Kadıköy artık büyük bir kent, başlı başına bir şehir. Başkan Öztürk, dünyanın bu bölümünü benden daha iyi biliyor ve problemleri anlattı. Belediyeler sözleşmesi çok önemli. Avrupa Birliğinde enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz. Deneyim paylaşımı ortaklaşa neler yapabiliriz, sorularımızı ve nasıl ilerleme sağlayacağımızı konuşacağız. Kağıt üzerinde kalmamalı” dedi.
Mr. LUC VAN den BRANDE: “KADIKÖY ÇOK GÜZEL…”
Toplantıda Fas'tan, Malta’an, Kazakistan’dan da katılımcılar konuşmalar yaparak, organizasyon, ülkelerindeki son durum ve enerji konusundaki politikaları anlattılar.
Bölgeler komitesinden Başkan Mr. Luc Van den Brande ise konuşmasında “Birkaç hafta önce Sayın Başkan Öztürk'le Brüksel'de beraberdik ve sorunlarımızı konuşuyorduk. Avrupa, ortak standartlar ve değerler demek. Kadıköy’de bulunmak çok güzel. Kadıköy çok güzel” diye başladığı konuşmasında Kadıköy’ü memleketi kadar çok sevdiğini zira burada çok dostu olduğunu söyledi. Bölgeler komitesinin komşular arasındaki ilişkilere önem verdiğini ve Doğu Ortaklığı’ya ilgili gelişmeleri anlattığı konuşmasında Belediye Başkanları Sözleşmesi’nin çok başarılı olduğunu ve 170 milyondan fazla kişiyi temsil ettiğini, Avrupa dışında da etkili olmaya başladığını söyledi.
Belediye başkanlarının sorumlu oldukları kentlerdeki çevre politikaları, mevcut durum ve yapmayı planladıkları projelerle ilgili düşüncelerini paylaştığı Convenant Mayors kapsamında moderatörlüğünü Gerard Magnin’in yürüttüğü basın toplantısı düzenlendi. Avrupa Komisyonu Komşuluk Direktörü Michael A.Köhler, Fas Sale Belediye Başkanı Nourdine Lazrek, Moldova Kişinev Belediye Başkanı Dorin Chirtoaca, Akdeniz için Birlik Enerji Genel Sekreter Yardımcısı Teresa Ribeiro ve Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün katıldığı toplantı aile fotoğrafı çekimiyle son buldu.