Kadıköy'de "Sıfır Atık" Hedefi

Kadıköy Belediyesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin ortak düzenlediği Kadıköy Belediyesi “Sıfır Atık Sempozyumu” Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Meclis Binasında gerçekleşti.

30 Nisan 2019 - 18:01

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın öncelikle kamu alanlarında başlattığı Sıfır Atık Projesi'nin tüm yönleri ile ele alındığı sempozyuma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Müdürlüğü, üniversitelerin ilgili birimleri, kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Sıfır atık alanında iyi uygulamaların sunumlarının yer aldığı sempozyumun son oturumunda çevre konusunda atılabilecek adımlar ve öneriler tartışıldı.

“ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM”

Sempozyuma katılan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Kadıköy’ün ortak değerleri vardır. Birisi çevreci olmak, ikincisi Kadıköylü aktif yurttaştır ki hakkını arar, ne oluyor diye merak eder. Bizim amacımız çevre felsefesini doğru oturtmaktır. Sıfır atık uygulamasını belediye olarak daha fazla nasıl teşvik edebiliriz diye konuşmaktır. Çünkü biliyoruz ki çöp toplamakla ya da çöpü bir yeren bir yere dökmekle bu sorun çözülmeyecek. Belediye olarak, bu alanda neyi teşvik edebiliriz, neyi değiştirebiliriz tartışmamız gerekiyor. Umarım bu toplantılardan çıkan sonuçlar uygulanabilir sonuçlar olur ve biz de bu sonuçları uygulayan bir belediye oluruz. Toplantının sonuçlarını uygulama noktasında elimden geleni yapacağım” dedi. Program sonunda TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Zeyneti Bayrı Ünal Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'na teşekkür plaketi takdim etti.

“DİSİPLİNLERARASI YAKLAŞIMLA ÇÖZÜLÜR”

Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr Nilgün Cılız da sempozyumun konukları arasındaydı. Cılız, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi olarak “Yeşil Kampüs” projesini stratejik planları arasına aldıklarını söyledi. Nisan 2018’de  ‘Sıfır Atık’’ projesi kapsamında bir Katı Atık Ara Depolama Sahası kurulduğunu belirten Cılız, “Entegre Katı Atık Yönetimi kapsamında cam, kâğıt plastik, metal, tehlikeli atıkların (toner atıkları, atık pil, bitkisel atık yağ) geçici depolanarak geri dönüşüme kazandırılmakta olduğunu; laboratuvar ve tıbbi atıkların ise EÇBS sistemi üzerinden başvurularak bertaraf edildiğini ifade etti.

Atığın kaynağında önlenmesi çalışmalarının disiplinler arası yaklaşımla çok daha başarılı ve verimli olduğunu söyleyen Cılız, “Aramızda çevre mühendisi, ekonometri uzmanı, temel bilimci ve özellikle sosyal bilimci arkadaşlarımız bulunuyor. Tek alanda değil disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınması gereken bir sorundur atık sorunu. Yine aynı şekilde birçok kurum ve kuruluşun da desteğiyle bu çalışmaların gerçekleşmesi mümkün olabilir dedi.

“YEMEK ATIKLARI ÖNEMLİ”

Yaşam döngüsü değerlendirmesi çalışmalarının her kurum için önemli olduğunun atını çizen Cılız, bu değerlendirmenin ilkini Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle bir belediye sınırları içerisinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Yemek atıklarının da daha verimli geri dönüştürülebileceğini belirten Cılız, yemek yapım aşamasında açığa çıkan meyve sebze kabukları, yumurta kabukları ve çay posası  gibi kompost için uygun olan organik atıkların geri dönüşümünün sağlanmasının gerektiğini belirtti. Cılız açığa çıkan organik atıkların kompost ünitelerinde değerlendirilmesi ve toprak şartlandırıcı olarak kullanılabilen kompost elde edilmesinin önemine vurgu yaptı. 

Sempozyumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Demirhan Küçük ile Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü de “Sıfır Atık Mevzuatı” başlığında açıklamalar yaptı. Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi ile Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Adaptasyon Planları’ndan da bahsedildi.

“ATIKLARI KAYNAK OLARAK GÖRÜYORUZ”

Sempozyum kapsamında atık yönetimini sürdürülebilirlik çerçevesinde iyi uygulayan firmalarda sunum yapmak için katılım gösterdi. 190’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren Unilever’de Çevre Mühendisi olarak görev yapan Buket Özbekle, “Bugünkü dünyada çevre kirliliği su kıtlığı gibi sorunlarla boğuşurken he şeye rağmen büyümek gibi bir şey olmadığını gördük. Başarılı bir şirketin büyümesinin en önemli unsurlarından birinin sürdürülebilirlik olduğunu düşünüyoruz. Daha iyi bir gelecek ve daha iyi bir iş modeli için biz burada işimizi büyütürken çevresel ayak izimizi yarı yarıya azaltmak aynı zamanda sosyal etkimizi arttırmak istiyoruz. 2013 yılından itibaren Unilever’in 600 tesisi sıfır atık ile çalışmaya başladı. Bunu yaparken azalt, tekrar kullan ve geri dönüştür modelini uygulamaya başladık. Sektörde artık atıklarımıza birer kaynak olarak bakmaya başladık.” dedi

Geri dönüşümün mümkün olmadığı noktalarda atıktan enerji üretimi metodunu kullandıklarını söyleyen Cılız, “Atıktan bir değer elde edilmeden çöplüğe atık gömme, yakma gibi yöntemleri uygulamıyoruz. Atığı kapalı bir döngü içinde ne kadar tutabilirseniz aslında kaynak maliyetinizi de o kadar azaltırsınız. Sıfır atık felsefesinde hareket ettiğiniz zaman bunu tek başına götürmeniz mümkün değil. Mutlaka konuyu birçok açıdan ele alarak farklı kurumlarla paydaş ilişkiler kurmak gerekiyor” diye konuştu.

Sempozyuma katılan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Kadıköy’ün ortak değerleri vardır. Birisi çevreci olmak, ikincisi Kadıköylü aktif yurttaştır ki hakkını arar, ne oluyor diye merak eder. Bizim amacımız çevre felsefesini doğru oturtmaktır. Sıfır atık uygulamasını belediye olarak daha fazla nasıl teşvik edebiliriz diye konuşmaktır. Çünkü biliyoruz ki çöp toplamakla ya da çöpü bir yeren bir yere dökmekle bu sorun çözülmeyecek. Belediye olarak, bu alanda neyi teşvik edebiliriz, neyi değiştirebiliriz tartışmamız gerekiyor. Umarım bu toplantılardan çıkan sonuçlar uygulanabilir sonuçlar olur ve biz de bu sonuçları uygulayan bir belediye oluruz. Toplantının sonuçlarını uygulama noktasında elimden geleni yapacağım” dedi.

Program sonunda TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Zeyneti Bayrı Ünal Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'na teşekkür plaketi takdim etti.


ARŞİV