Kadıköy'de sera gazı çalıştayı

İklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, ‘Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’ hazırlıyor.

16 Mayıs 2013 - 14:00

Gökçe UYGUN


Kadıköy Belediyesi, katılım sağladığı “Covenant of Mayors”ın (Belediye Başkanları Sözleşmesi) gereklerini yerine getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Birliği bünyesinde bir girişim olan ve Avrupa Komisyonu tarafından da desteklenen sözleşmenin imzacıları, yetkili oldukları bölgede karbondioksit (CO2) emisyonunu 2020’ye dek en az yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt ediyor. Kadıköy Belediyesi de bu amaçla Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle,”Kadıköy İlçesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı” hazırlık çalışmalarını devam ettiriyor. Haziran ayında tamamlanması öngörülen plan ile Kadıköy’de kişi başına düşen karbondioksit salım miktarının hesaplanması ve bunun azaltılması hedefleniyor.

SERA GAZI AZALTIM HEDEFİ
Kadıköy’ün sera gazı emisyonlarının azaltım hedeflerinin, kent ortaklarıyla birlikte şekillenmesi amacıyla da 10 Mayıs Cuma günü “Kadıköy İlçesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Çalıştayı” düzenlendi. Kozyatağı’ndaki Meclis binasında gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, belediyenin bugüne kadar iklim değişikliği ve enerji verimliliği konularında gerçekleştirdiği çalışmaları özetledi. Sümer, karbondioksit salım dünyayı giderek daha fazla ısıttığını, kentlerde sera gazı salım yüzde 80 oranında, enerji tüketiminin de yüzde 60 oranında olduğuna dikkat çekerek, bu salınımın azaltılması gerektiğini söyledi. Sümer, “Daha temiz, yenilenebilir enerji kullanmalıyız. Yerel yönetimler de bu konuda irade göstermeli” yorumunu yaptı. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden araştırma görevlisi Fulya Kundaklar da “Kadıköy İlçesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı”nın hem bölgeye hem Türkiye'ye değer katacağını vurgulayarak, “İklim değişikliği konusunda önemli çalışmaları olan Kadıköy Belediyesi ile ortak çalışma yürütmekten çok memnunuz” dedi. Kundaklar, Kadıköy'ün sera gazı salınım oranlarını açıklamadan önce, konuyu şu somut örneklerle anlattı; “1 ton CO2 Edirne’den Ardahan’a arabayla gidiş dönüşe, ortalama bir evin 1 aylık enerji ihtiyacına eşit. Bu 1 tonun etkisini azaltmak için de örneğin 60 araç bir günlüğüne trafikten çekilmeli ya da 1 yılda 40 tropik ağaç dikilmeli.”
Kadıköy'de 2010 yılında 2.5 milyon ton CO2 salımı olduğu bilgisini veren Kundaklar, bu rakamın azaltılması için ısı yalıtımı, güneş panelleri, elektrikli araç kullanımı, aydınlatma, çevreye duyarlı ulaşım gibi konularda çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından yenilenebilir enerji kaynak kullanımı, aydınlatma, binalarda enerji verimliliği, ulaşım, finansal kaynaklar ve bilinçlendirme-toplumsal katılım olmak üzere 6 başlıkta oturumlar yapıldı.



ARŞİV