Kadıköy'de ‘yeşil bina yeşil mahalle' tartışıldı

Çevre dostu projeleriyle öne çıkan Kadıköy Belediyesi, bir ilke daha imza atarak ilçede çevreye duyarlı yeşil binaların inşa edilmesine yönelik proje başlattı.

01 Kasım 2012 - 09:01

Gökçe UYGUN

Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
 
Ekolojiye duyarlı, çevreye dostu yeşil binalar ve yeşil kentler için çalışmalar yürüten Kadıköy Belediyesi bu amaçla Ekolojiye Duyarlı Sürdürülebilir Yerleşke Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi çalışmalarına başladı. Bu kapsamda ilk olarak “Bina ve Parsel Ölçeğinde Yeşil Tasarım ve İnşaat Kriterleri”ni ortaya koyan bir kılavuz hazırladı. TURKECO İnşaat ve Enerji şirketi ile işbirliğiyle hazırlanan kılavuz ile amaç, Kadıköy'de yapılacak tüm çalışmaların yeşil standartlar gözetilerek gerçekleştirilmesini sağlamak....
Bu proje kapsamında, geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediyesi Meclis Binası'nda “Yeşil Bina, Yeşil Mahalle ve Sürdürülebilir Kentsel Yaşam Konferansları”nın ilki gerçekleştirildi. İnşaat sektörü temsilcileri, mimarlar, şehir plancıları, üniversitelerden araştırmacıları ve meslek odalarından uzmanları biraraya getiren konferansta, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başladığı Fikirtepe gibi kentsel yenileme bölgeleri başta olmak üzere, deprem riski altındaki bölgelerin yeniden planlanmasında, yeşil bina ve yeşil mahalle oluşumu için gerekli kriterlerin masaya yatırıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, dünyada teknolojinin büyük bir hızla geliştiğini, ancak bu gelişimin insanlara ve çevreye zarar veren unsurları da bulunduğunu belirterek, bu nedenle dünyanın kirlenmesini önlemek için önlemler alınması gerektiğini söyledi. BM’nin 2011 kriterlerine göre dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 75'inin kentlerde olduğunu, yine kentlerdeki sera gazı salınımının da yüzde 80 olduğunu anlatan Öztürk,Türkiye’deki toplam 8 milyon 350 bin binanın toplam sera gazı salınımının da 53 milyon ton olarak gerçekleştiği bilgisini verdi. Öztürk, “Demek ki enerji tasarrufu ve sera gazı salınımının önlenmesine yönelik tedbirler önce kentlerde alınmalı. Kentlerimizdeki binaları artık iklim değişikliklerine yönelik tedbirlerle inşa etmeliyiz. 99 depreminden ders almalıyız. Şimdi depremi şansa dönüştürmenin zamanı. İstanbul'da afetlere karşı yenilenecek binaları, enerji tasarrufu sağlayan yeşil binalar olarak yapmalıyız. Biz kendi belediye binamızda elektrik düzenini yenileyerek, 1 yılda yüzde 34'lük tasarruf sağladık. Nikâh dairemizin ve Kalamış Parkı'nın kendi elektriğini güneş panelleriyle üretme çabası içindeyiz. Ayrıca Özgürlük Parkı'nın sulamasının, o bölgenin atık sularıyla yapılanmasına yönelik bir düşüncemiz de var. Geçtiğimiz günlerde belediyemize 4 elektrikli araç aldık. Bu araçların sayısı arttırılacak. İnşaat atıklarının da çevreyi kirletmemesi, ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi için projeler de yürütüyoruz” dedi.
Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt da Kadıköy genelinde, özellikle de Fikirtepe'de yapılacak yeni binaların su verimliliğini önemseyen, enerji tasarrufu sağlayan, bol yeşil alanlı, çevre dostu yapılar olması gerektiğini söyledi.
 
YEŞİL BİNA NASIL OLUR?
Konuşmasına Kadıköy Belediyesi'nin bu projesinin önemine dikkat çekerek başlayan Turkeco İnşaat ve Enerji Firması Ceo’su Dr.Duygu Erten, “Kamunun, yeşil binalara ilgisi özel sektöre oranla daha az. Ama Kadıköy Belediyesi bu konuda çok önemli bir adım atıyor. Kadıköy'ün ayrıcalığını daha iyi anlıyoruz. Teke tek binaları yeşil yapmaz, yerleşke ölçeğinde olmalı, Fikirtepe gibi...Kadıköy'de, dünya çapında bir iş yapılıyor. Tebrik ederim...” dedi. Erten, “Sürdürülebilir Yeşil Yerleşkeler Yol Haritası” konulu sunumunda, ekolojiye duyarlı, sürdürülebilir bina ve mahallelerin nasıl olması gerektiğini detaylı olarak anlattı. Erten'in konuşmasından satırbaşları ile ekolojiye duyarlı yerleşimin özellikleri;
 
·       Doğru yer seçimi önemli. Doğal ortamın korunması, bina yapımı için tarım topraklarının kullanılmaması gerek.
·       Tüm gelir gruplarının birlikte yaşayabileceği yerleşim birimleri kurulmalı.
·       Binaların yeşil çatıları, organik bahçeleri, çocuk parkları, bisiklet yolları olmalı.
·       Binaların yapımında yeşil malzeme seçilmeli.
·       İnşaat atıkları ayrıştırılarak, geri dönüşüme kazandırılmalı.
·       İklime uygun peyzaj düzenlemesi, iklime uygun olmalı.
·       Enerji ve su tasarrufu sağlayacak düzenlemeler yapılmalı.
 
Konferansta açılış konuşmalarının ardından, Yeşil Bina Tasarımları, Kentsel Dönüşüm Alanlarında Müteahhitlerin Sorumlulukları, Sürdürülebilir Yerleşkeler için Bina Enerji Verimliliği, Akıllı Yeşil Binalar, Yeşil Binalar ve Örnek Uygulamalar, Binalarda Su Verimliliği ve Gri Su Geri Kazanımı, Şehir Yapı Atıklarının Geri Dönüşümü ve Yeniden Kazanılması, Bina Yalıtımının Önemi, Yeni Nesil Yanmaz Isı Yalıtım Plağı ve Yeşil Yapılar için Çevre Etiketleri ile Yeşil Çatılar ve Yeşil Ürün Yaklaşımları gibi konular uzmanları tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

FİKİRTPE'NİN GRİ SULARI DA DÖNÜŞECEK!
Kadıköy Belediyesi, meclis kararı çıkararak yenileme sürecinde olan Fikirtepe başta olmak üzere Kadıköy'de’de inşa edilecek dairesi sayısı 50 ve üzerindeki binaların gri suyun yeniden kullanımına uygun olarak düzenlenmeler yapılması zorunluluğu getirdi. Buna göre gri sular (küvet, lavabo ve duştan gelen su) arıtılarak, bahçe sulaması, genel temizlik, araba yıkanması, tuvalet rezervuarları gibi yerlerde yeniden kullanılacak. İBB Meclisi'nden de geçen bu karar ile İstanbul'da ilk kez bir ilçe belediyesi gri suların geri dönüşümünde önemli bir adım atmış oldu.
 
CHP’LİLER TOPBAŞ'A GRİ SU'YU SORMUŞTU
CHP İBB Meclis Üyeleri Serdar Bayraktar ve Dr. Hakkı Sağlam, hazırladıkları yazılı soru önergesi ile gri su geri kazanım sisteminin önemine değinerek, “Bir evde kullanılan suyun yüzde 80’i banyo ve mutfaktan kaynaklanan gri sudur. Gri su geri kazanım sistemleriyle, yüzde 50 su tasarrufu sağlanabilir” hatırlatmasında bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a, “Hem gri su, hem de ileri biyolojik arıtma tesislerinde arıtılmış suların yeniden kullanımı konusunda etüt, plan, proje, uygulama aşamasında hangi çalışmalar vardır? Varsa detayları nedir?” sorularını sordu.
 
 
 
 

ARŞİV