Kadıköy'e tohum bombası!

Permablitz İstanbul, Ekolojik Üreticiler Derneği (EÜD) ve Kadıköy Belediyesi Feneryolu Gönüllüleri işbirliğiyle düzenlenen Tohum Şenliği, Özgürlük Parkı’nda kurulan Kadıköy Belediyesi Organik Halk Pazarı'nda gerçekleştirildi.

22 Mart 2012 - 13:25

Geçtiğimiz günlerde Kadıköy'de yapılan tohum şenliği, gelen yoğun istek ve ilgi üzerine tekrarlandı.

Permablitz İstanbul, Ekolojik Üreticiler Derneği (EÜD) ve Kadıköy Belediyesi Feneryolu Gönüllüleri işbirliğiyle düzenlenen şenlik,14 Mart Çarşamba günü Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda kurulan Kadıköy Belediyesi Organik Halk Pazarı'nda yapıldı. Etkinlikte, çeşitli yazlık sebze tohumları, Kadıköylülere dağıtıldı ve tohumun yetişme süreci,bakımı ve toprağa dikimi konusunda bilgiler verildi. “Tohum bizden hasat sizden”' sloganını taşıyan etkinliğin, minik katılımcıları da vardı. Feneryolu'ndaki Kırlangıç Anaokulu'ndan minikler ve Balmumcu'daki Ata Koleji'nin öğrencileri, hem tohum edindiler hem de tohum bombasının nasıl yapıldığını tanıklık ettiler. Zira etkinlikte fideleme ve tohum ekimi bilgilendirmesinin dışında İstanbul Permablitz ekibiyle “İstanbul'u Bombalıyoruz!” etkinliği kapsamında, kil + toprak-kompost + tohum birleşiminden oluşan tohum bombası imalatı ve azot tutucu bitkilerin önemi hakkında mini bir atölye çalışması yapıldı.
 
TOHUM BOMBASI NEDİR?
Japonya çiftçi/filozof Masanobu Fukuoka’nın doğal tarıma geri dönüş önerileri arasında yer alan bir teknik olan tohum topları toprak, kuru kil, su ve tohumun beraberliğinde oluşuyor. Güneşte kuruttuktan sonra toprak alanlara atılabilir hale geliyorlar. Kil, tohumların güneş altında kurumasını, uçup gitmesini veya fare ve kuş gibi potansiyel avcılardan korunmasını sağlıyor. Yeterli su killi yüzeyi geçtiğinde, tohumlar filizlenmeye başlıyor.
 
Fotoğraflar: Arzu İŞGÜZAR

ARŞİV