Kadıköylü ambalaj atığını çöp diye atmıyor

Kadıköylü çöp diye atmadı, ayrıştırdı hem ülke kazandı hem çevre… Kadıköy Belediyesi’nin önem verdiği konuların başında çevre geliyor.

07 Şubat 2013 - 13:20
 
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy’de ambalaj atıkları geri dönüştürülerek hem ülke ekonomisinin kazanması hem de çevrenin korunması sağlanıyor.
Kadıköy Belediyesi güvenli ve sürdürülebilir kentsel yaşam içinilçe genelinde kâğıt, karton, içecek kutuları, metal, cam, plastik tüm geri dönüştürülebilir atıkların çöpe atılmadan kaynağında ayrıştırılmasını sağlıyor.
2000 yılından bu yana geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını tekrar ekonomiye ve kullanıma kazandıran Kadıköy Belediyesi bu konuda çok yol kat etti.
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereği ve Kadıköy Ambalaj Atıkları Yönetim Planı kapsamında, 27 Kasım 2008tarihinde Atık Koordinasyon Merkezi hizmete açan belediye, ilçedeki tüm değerlendirilebilir atıkların, kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşüm tesislerine yönlendirilmesi için vatandaş, yüklenici firmalar ve yetkilendirilmiş kuruluşlar arasında iletişim ağı oluşturdu. Böylece ambalaj atıklarının yasal prosedür çerçevesinde geri kazandırılmasıyla, çöpe gitmeden ülke ekonomisine geri kazanımı sağlanırken, daha temiz bir çevrenin önü açıldı.
 
KAPI KAPI GİDİLDİ GERİ DÖNÜŞÜM ANLATILDI  
Uygulamaların topluma ulaşması ve toplumda bilinç oluşturulması için de çalışmalar yürütüldü. Bunun için belli periyotlarla eğitimler düzenlendi. Kentteki tüm ilköğretim okullarına, üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına, muhtarlıklara, gönüllü gruplarına ulaşılarak, çevre bilincinin geliştirilmesi, toplumsal bilincin arttırılarak, duyarlılık oluşturulması da amaçlandı. Çalışmalar kapsamında yazılı ve görsel dokümanlardan da yararlanıldı. Ayrıca halkın bu konuda yardım alabileceği iletişim yolları da kendilerine anlatıldı.
 
5 BİN 428 BİNA, 41 BİN 718 HANEYE GİDİLDİ
Kadıköy Belediyesi çevre ekipleri kentte neredeyse gidilmedik sokak bırakmadı. Kapıdan kapıya bilgilendirme çalışmaları kapsamında, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı İktisadi İşletmesi (ÇEVKO)desteğiyle 2011 yılında Kadıköy sokak sokak gezildi. Ayrıca planın işleyişinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve kontrolünün sağlanması için, Acıbadem, Bostancı, Caddebostan, Koşuyolu ve Suadiye Mahallelerinde ambalaj atığı toplama verimlilik analizleri yapıldı. Yapılan verimlilik analizleri sonucunda Kasım 2012 tarihinde, Acıbadem, Bostancı ve Suadiye Mahallelerinde yeniden bilgilendirme çalışmasına başlandı.
Yaklaşık iki ay kadar devam eden bu çalışma sonrasında; 5 bin 428 binada 41 bin 718 haneye ulaşılarak, birebir görüşmeler yapıldı, bilinçlendirme afişleri asıldı. 42 bin adet ambalaj atıkları el broşürü, vatandaşlara veya site yönetimlerine teslim edildi.
 
ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERDİ
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün destekleyici kurum ve kuruluşlarla yaptığı ortak çalışma meyvelerini verdi ve vermeye devam ediyor. Öncelikle yapılan araştırma sonucunda; bilgilendirme yapılan Acıbadem, Bostancı ve Suadiye Mahallelerinde atık toplama miktarlarının yaklaşık yüzde 20 oranlarında arttığı tespit edildi. 2013 yılında; Caddebostan, Koşuyolu, Erenköy, Göztepe, Zühtüpaşa, Feneryolu ve Fenerbahçe mahallelerinde analiz çalışmaları tamamlandı. 2013 yılında bu mahallelerde ikinci kez kapıdan bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

PLASTİK TORBAYA HAYIR PROJESİ
Kadıköy Belediyesi atık dönüşümü çalışmalarını yürütürken bir yandan da doğanın dengesini ve yeşil alanları korumak amacıyla katıldığı İklim Dostu Kentler Kampanyası ilkeleri doğrultusunda 07.12.2009 tarih ve 2009/132 sayılı Kadıköy Belediye Meclis kararıyla, 1 Mart 2010’da Kadıköy genelinde plastik torba kullanımı yasakladı. Yüzde 90 oranında başarı sağlandı.
Belediye plastik torbayerine bez torba, file veya vb. yeniden kullanılabilir ürünlerin kullanımınıyaygınlaştırmaya çalışıyor. İlçede, merkezi iş alanlarında, pazar yeri ve alışveriş merkezlerinin yanı sıra tüm STK’lara, ilköğretim okullarına ve öğretmenlere, gönüllü grupların bilgilendirme toplantılarında; belediye zabıta biriminin de desteğiyle 20 bin adet bez torba dağıtıldı. Ayrıca 12 Temmuz 2012 Perşembe tarih 28351 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik” gereği; 2014 yılı itibariyle biobozunur yani doğada çözünen torbaların kullanımı zorunlu hale gelecek.

BAKANLIK UYGULAMAYI YAYGINLAŞTIRIYOR
Kadıköy Belediyesi, plastik torba kullanımını 1 Mart 2010’da ilçe genelinde yasaklarken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda daha yeni adım attı.
Bakanlık, geçtiğimiz ay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “sağlığa ve çevreye zarar veren naylon poşet yerine doğada kısa sürede kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanılması için çalışma başlattığını” açıkladı. Bakanlık, ocak ayında düzenlenecek toplantının ardından Türkiye’de poşet kullanımı ve alışkanlığının değişmesi sürecinin başlayacağını, uygulamanın ilk olarak market ve pazarlarda hayata geçirileceğini belirtti. Oysa Kadıköy’de ilçe genelinde market ve pazarlarda naylon poşet kullanmak yasak, hem de 1 Mart 2010 yılından beri.

KONU HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN
Geri dönüşüme katkıda bulunmak için ambalaj atıklarıyla organik ve ıslak çöplerin ayrı paketlenmesi gerekiyor ve haftada bir gelen ekibe ambalaj atıklarını vermek yeterli. Kadıköy Belediyesi’nin bu konuda danışma hattı mevcut. Atıklarla ilgili her türlü şikâyet ve sorularınız için ambalaj dahil, Atık Koordinasyon Merkezi’ni 0216 414 38 15 (6 hat) arayabilirsiniz.

GERİ DÖNÜŞÜM GELECEĞİ KAZANMAKTIR 
Mete İMER
ÇEVKO Genel Sekreteri
ÇEVKO, 1991’de ambalaj atıklarının geri kazanımıyla ilgili olarak kurulan bir vakıf. Kadıköy’de ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle ilgili Kadıköy Belediyesi’nin çözüm ortağıyız. 2005’ten beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkilendirilmiş bir kuruluş lisansı aldık. Bu yıl itibariyle 1509 ekonomik işletmenin yükümlülüğünü üstlendik. Bu 400 bin ton ambalaj atığının geri kazanılmasına ilişkin bir yükümlülük. Bunu Türkiye’nin çeşitli illerinde belediyeler ve lisans almış toplama ayırma tesisleriyle gerçekleştiriyoruz.
Atıkların toplanması sorumluluğu belediyelerde. Türkiye genelinde 100’den fazla belediyeyle çalışıyoruz. 25 ilde faaliyette bulunuyoruz. İstanbul çok önemli. Çünkü atıkların büyük miktarı İstanbul’dan çıkıyor. Nüfusu yüksek. Merkezimiz de İstanbul’da. Kadıköy Belediyesi’yle çok uzun yıllardır işbirliği içindeyiz. Biz Kadıköyde yapılan çalışmaları örnek çalışma olarak gösteriyoruz. Kadıköy Belediyesi’nin bu konudaki duyarlılığı bunun için en önemli nedenlerden. Kadıköy Belediyesi’ne ve Sayın Başkan Av. Selami Öztürk’e, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer’e ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kadıköy Belediyesi çok önemli bir konuda öncülük ediyor.
Kadıköy Belediyesinin ambalaj atıklarını ayırma tesisi var. Bu bir kazanç. Belediyenin bir tesisinin olması bir avantaj.
Ambalaj atıkları yönetim planı dahilinde çalışıyoruz. Yönetim planı uygulandıktan sonra konutları dolaşıyoruz, ambalaj atıklarının ayrı toplanması hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Çöpten ayrı şekilde atıklar toplanıyor. Kadıköy Belediyesi bu aşamaların hepsini geçti. Kadıköy’de yaklaşık 240 bin konutu ziyaret etmişiz bu konuda. Birkaç yıl içerisinde işyeri ve konutlar olmak üzere toplam 773 bin 800 kişiye de bilgilendirme yapmışız. Bazı ilçeler hiç başlamadı bu çalışmalara, ama Kadıköy tamamlandı. Düzgün bir toplama yapılıyor ve haftalık olarak yapılıyor. Evim ve işim Kadıköy’de. Ben de ambalaj atıklarımı biriktiriyor, haftada bir defa belediyenin ilgililerine teslim ediyorum. ÇEVKO da Kadıköy Belediyesi’ne bu anlamda katkıda bulunuyor. 2012 yılında tüm konutlar bitirilmiş olmasına rağmen yeniden bir tespit yapıldı. Acıbadem, Bostancı ve Suadiye mahallelerinde tekrar bilgilendirme yaptık ve olumlu sonuç alındı.
Ambalak atıklarını toplamaya ilk olarak Kadıköy Belediyesi başladı. Ciddi bir şekilde ele aldı. Kadıköy, toplanan ambalaj atıkları miktarı bakımından diğer ilçelerden öne çıkıyor. Biz bunu model olarak da düşünüyoruz.
2011 yılı sonu itibari ile Kadıköy’de tüm bölgeye; 21 mahalleye yaklaşık olarak 750 bin kişiye ulaşıldı. Kadıköy’de ayda ortalama 900 ton ambalaj atığı toplanıyor.
Bilgi için çevkoorg.tr

ARŞİV