Çevre tahribatının en büyük etkenlerinden olan plastik poşetleri ilçe genelinde yasaklayan Kadıköy Belediyesi'nin, “Plastik Torbaya Hayır!” kampanyası 1 yılını doldurdu. Kampanyanın 2. yılı hazırlıkları kapsamında, 1 Mart Salı günü Kozyatağı'ndaki Kadıköy Belediyesi Meclis Binası'nda bir değerlendirme ve paylaşım toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantı, kampanya kapsamında 1 yılda neler yapıldığını anlatan bir film gösterisiyle başladı. Ardından bir sunum yapan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü A. Şule Sümer, plastik poşetler ve kampanyaya dair çarpıcı rakamlar verdi. Sümer, İstanbul'da günde 14 bin ton, Kadıköy'de de 650 ton çöp toplandığını anımsatarak, bunun yüzde 10'unun plastik poşetlerin oluşturduğu bilgisini verdi. 550 bin nüfuslu Kadıköy'de yılda 71 milyon 500 bin adet poşet kullanıldığını belirten Sümer, bu kampanya sayesinde plastik torba kullanımının azaldığını, böylece 49 milyon 500 bin adet poşet tasarrufu yapıldığını vurguladı. Şule Sümer, kampanya kapsamında yapılan çalışmaları da şöyle özetledi: “5500 işletmeye tebligat yaptık. Ruhsat başvurusunda bulunan 262 işletme de çevre dostu torba kullanmaları konusunda bilgilendirildi. Pazar yerlerinde 70 kez denetim yapıldı. 1600 adet bez torba dağıttık. Gönüllü gruplarımızla 14 toplantı yaptık. 31 okulda 5200 öğrenci ve 205 öğretmene eğitim verdik.”
Sümer, sözlerini “Daha yaşanabilir çevre için alışkanlıklarımızı değiştirelim, alışverişe bez torba ile gidelim” çağrısıyla bitirdi.
KAMPANYAYA KADIKÖYLÜ DESTEĞİ
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Plastik Torbaya Hayır kampanyasının değerlendirmesini yapmadan önce, belediyenin çevre çalışmaları hakkında bilgi verdi. 1999'da Ambalaj Atıkları Ayrıştırma ve Transfer İstasyonunu kurarak evsel atıkları ayrıştırdıklarını, bunun ilk kez Kadıköy ve Bakırköy de yapıldığını anımsatan Öztürk, atık yağ çalışması, araba lastiklerinin, atık pillerin, tıbbı ve elektronik atıkların toplanması konularını anlattı. Birçok projeyi başarı ile tamamladıklarını söyleyen Öztürk, aslında yaptıkları her projenin altında aslında Kadıköylülerin imzası olduğuna dikkat çekti. Öztürk, “Plastik poşete hayır kampanyamızda da aynısı oldu. Kadıköylüler bu projeye inandılar ve desteklediler. Biz de bu yasağı başlatmak için bu cesur kararı aldık. Aslında bu gibi konularda yasaklar yetmez. İnsanların birşeyleri kendi istekleriyle yapmaları gerek. Ama bazen de radikal kararlar almadan olmuyor bir şeyler. Bu kararı alırken kolay olmadığını biliyorduk. Başta plastik torba üreticileri olmak üzere birçok kesimi karşımıza aldık, onları ikna etmeye çalıştık. İşadamlarıyla, gönüllü kuruluşlarla, esnaf ve pazarcılarla toplantılar yaptık. Şimdi övünçle söylüyorum ki Kadıköylülerin kampanyaya katılımı yüzde 90-95'lerde gerçekleşti. Bundan memnuniyet duyuyoruz” dedi. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hükümet ve Çevre Bakanlığı’nın da bu konuda bir yasa çıkarması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti: “Ayrıca plastik torba üreticilerinin bir araya gelerek atıkların toplanması, çevre dostu bio-bozunur poşetler üretilmesi konusunda da işbirliği yapmaları gerekli. Kampanyamıza destek vererek yasağa uyan kuruluşlara, esnafımıza ve Kadıköylülere teşekkür ediyorum. Bir yıl bizim için eğitme, alıştırma, yaygınlaştırma yılıydı. Bundan sonra uymayanlara cezalar verilmesi, denetlenmesi daha fazla gündeme gelecek.”
PLAKETLERİNİ ALDILAR
Toplantı sonunda kısa sürede çevre dostu torbalar kullanarak kampanyaya destek veren işletmeler, kuruluşlar, esnaf ve diğer kişilere birer teşekkür plaketi verildi. Plaketleri Başkan Öztürk’ten alan toplam 24 kuruluşun temsilcisi toplu fotoğraf çektirerek gurur tablosu oluşturdular.
Toplantıya gelerek plaketlerini alan kurumların temsilcileri şöyle:
• Migros Genel Müdürü Ömer Özgür Tort
• BİM Mağaza Geliştirme Müdürü Muhammet Kalafat
• Teknosa Pazarlama Direktörü Hakan Kayaman
• Pelit Pastacılık ve Gıda Sanayii AŞ Mağazalardan Sorumlu Müdür Seyithan Erdoğan
• Koton Mağazacılık sahibi Gülden Yılmaz
• Lacoste Türkiye Temsilcisi Eren Holding yetkilisi Emin Elmas
• Network “Ay Marka Mağazacılık AŞ” Mağazalar Koordinatörü Berkant Kocakaya
• Kahve Dünyası Göztepe Mağaza Müdürü Gül Alkurt
• Tüketiciyi Koruma Derneği Ankara Şube Sorumlusu Zuhal Günaçık
• Doğa Ekmek ve Unlu Mamülleri İşletme Sahibi Köksal Öz
• Ali Muhittin Hacı Bekir Şekercilik Satın Alma Müdürü Soner Sel
• İtimat Peynircilik İşletme Sahibi Serkan Kara
• Pazar esnafı Fevzi Oglin
• Kozyatağı Halk Ekmek Bayii Fatma Tarı
• Acıbadem Dr. Sait Darga İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Sezer
• Bostancı Gönülleri Başkanı Vildan Efe
• Netpak Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti. Müdürü Ali Avcı
• Kadıköy Gönüllüleri ve Çevre Komitesi adına Çevre Komitesi Başkanı Simay Bodur
• Aksoy Plastik Sanayii ve Ticaret AŞ Satış Yöneticisi Mustafa Metozade
• Epi Çevre Ürünleri Türkiye - Triosel Ltd Şti. Satış ve Pazarlama Müdürü Ebru Özkardeşler Kahya
• Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) Hukuk İşleri Müdürü Engin Şenol
• Hedef Tanıtım yetkilisi Emrah Karaman
• Anadolu Yakası Pazarcı ve Seyyar Esnaf Odası Başkanı Memet Emin Yarar
• Işıklar Ambalaj Pazarlama AŞ Genel Müdür Yardımcısı Sema Koman
Destek veren kişi ve kurumlardan Boyner, Derimod, Hakan Et Ürünleri Gıda San. Tic. Ltd. Şti., Bstancı Doğa Koleji yetkilileri ile kampanyanın yüzü Tülin Şahin ve fotoğrafçı Zeynel Abidin Ağgül ise toplantıya katılamadılar.
KAMPANYA HAKKINDA
Kadıköy Belediyesi, katılım sağladığı İklim Dostu Kentler Kampanyası direktifleri doğrultusunda, Kadıköy dahilinde karbondioksit salımının güvenli seviyeye çekilebilmesi ve minimum seviyede tutulabilmesi, yenilenemeyen enerji kaynaklarında tasarruf sağlanması için, 07.12.2009 tarih ve 2009/132 sayılı Kadıköy belediye Meclis kararı doğrultusunda, 01.01.2010 tarihi itibariyle plastik torba kullanımına sınırlandırma getirileceğine dair duyuru ve tebligatlara başladı. Belediye Meclisi'nin bu yasak kararını 1 Mart 2010 günü düzenlediği bir basın toplantısıyla açıklayan belediye, “Plastik Poşete Hayır” kampanyası çalışmalarına başladı.
Yenilenemeyen enerji kaynağı olan petrol türevi malzemelerden üretilen ve küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olan market, mağaza, pazaryeri vb. alışveriş ortamlarında kontrolsüz şekilde tüketilen taşıma amaçlı plastik torbaların kullanımın bitmesi için öncelikli hedef Kadıköylülerin bu konunun önemini daha iyi anlamalarını sağlamaktı. Bu amaçla yoğun yaya sirkülasyonunun olduğu cadde ve meydanlarda (Tarihi Çarşı, Bağdat Caddesi, Nautilus AVM, Koşuyolu, Bostancı Meydan, Bahariye, Vapur İskeleleri, Pazar yerlerinde) halkı teşvik etmek ve projenin duyurulması için doğa dostu torbalar ve bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. 30 belediyeye konuyla ilgili bilgi desteği sunuldu. “Plastik Torbaya Hayır Projesi” ayrıca belediyenin yaptığı anketlerde bilinirlik sıralamasında 2. çıktı. Çevre projeleriyle uluslararası platformlarda öne çıkan Kadıköy Belediyesi'nin bu projesi de yankı yarattı. Teknolojinin lideri olan EPI Kanada, konuyla ilgili Belediye Başkanı Selami Öztürk’e “Çevre Elçisi” sertifikası sundu.
Haber: Gökçe UYGUN