Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 16 Aralık Cumartesi günü Kozyatağı Kültür Merkezi Meclis Toplantı Salonu’nda, “Kadıköy'ün Hava Kalitesi, İnsan Sağlığına Etkileri ve Korunma Yolları” başlıklı panel gerçekleştirdi. Panele, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Keriman Nalbant ve Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer’in yanı sıra Kadıköylüler de katıldı. İki bölüm şeklinde gerçekleşen panelde, akademisyen ve uzmanlar Kadıköy’ün hava kalitesinin nasıl iyileştirilebileceğini tartıştı.
“KATILIMCI BELEDİYECİLİK”
Panel, Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer’in açıklamalarıyla başladı. “İlçemizin belli bölgelerinde ciddi bir hava kirliliği tespit edildi” diyen Sümer, “Bu konuda hem vatandaşları bilgilendirmek, hem de ilçemizin hava kalitesini nasıl daha iyiye götürebiliriz, yerel yönetimler ve halk bu konuda neler yapmalı başlıklarına cevap arayan sunumlarımız olacak” dedi. Sümer’in ardından Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Keriman Nalbant, açılış konuşmasını yapmak için kürsüye geldi. “İstanbul’un hızla artan nüfusuyla birlikte yaşam biçimlerimiz, tüketim alışkanlıklarımız ve içinde bulunduğumuz kentsel dönüşümle havamız, hızla kirlenmekte” diyen Nalbant, şöyle devam etti: “Bu durumun getirdiği çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıyayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Çevre Müdürlüğü temiz havayla ilgili eylem planlarını ve bu planlarda kirliliğin düzeyini, kirleticileri parametrelerini, kirlilik noktalarını ve kaynağını azaltmasına yönelik hangi çalışmaları yapacağını kamuoyuyla düzenli olarak paylaşmalı. Bunu, ne kadar düzenli yapabildiklerini beraber görebiliyoruz. Kentin, coğrafi ve demografik yapısı bildiğimiz gibi değiştirilemeyeceğine göre bizim burada tamamen bilimsel çözümler üretiyor olmamız gerekiyor. Bu konudaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor olmalıyız. Kadıköy Belediyesi olarak çevreye duyarlı bireyler kazandırmak için katılımcı belediyecilik anlayışıyla bu tür etkinlikler yapıyoruz ve bunları yapmaya devam edeceğiz” dedi.
ISINMA, ULAŞIM, KENTSEL DÖNÜŞÜM…
Nalbant’ın ardından Kadıköy Belediyesi’nde çevre mühendisliği yapan Ali Tulumen, ‘Kadıköy İlçesi Hava Kalitesi İyileştirme Çalışmaları’ raporunu sundu. Gazetemizin geçtiğimiz sayısında “Kentsel dönüşüm, ısınma, ulaşım… Havamız kirleniyor” başlığıyla da yer verdiğimiz rapora göre Kadıköy’deki hava kirliliğine, insan kaynaklı beş neden sebep oluyor. Tulumen, “Isınma, kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, ulaşım ve meterolojik olmak üzere beş neden Kadıköy’ün hava kirliliğine neden olmakta. Kadıköy Belediyesi’nin, vatadanşlardan aldığı şikayetler üzerine geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı ölçümler de hava kalitesizliğini gözler önüne sermekte” dedi.
“CİDDİ BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR”
Tulumen’in ardından Türk Toraks Derneği’nden Yrd. Doç Dr. Nilüfer Aykaç Kongar, ‘Hava Kirliliği ve İnsan Sağlığı’ başlığında konuştu. Hava kirliliğinin, insan sağlığına yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve bu tehdidin sonuçlarının ölümcül olabileceğini belirten Kongar, “Kalp hastalığı, biyolojik hastalık ve solunum sistemi hastalıkları… Saydığım bu üç ana madde hava kirliliğinin, insan sağlığı üzerinde yarattığı hastalıkların genel bir çerçevesi. Partikül madde dediğimiz zararlı maddeler insanın akciğerlerine kadar erişebiliyor. Akciğerlere ulaştığında ise birtakım zararlı hücreleri arttırıyor. Örneğin bir çocuk akut solunum yolu rahatsızlığıyla acile geliyor. Aileler, çocukları için fıs fıs kullanıyor. Çevremizdeki birçok insanda astım rahatsızlığı gündeme gelir oldu. Peki ya neden? Tam olarak da hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunlarının başında bu geliyor. Partikül madde, akut dönemde bunu yapmakla kalmıyor. Kan damarları aracılığıya vücutta dolaşım halinde oluyor, sinir sistemine ve kalbe direkt olarak etki ediyor. Ritimsel bazı bozukluklara, ani kalp krizlerine ve felçlere yol açıyor. Hava kirliliği, hastane başvrularını, bronşit ve solunum yolu enfeksiyonunu arttırıyor. Kirlilikten en çok kalp, akciğer ve KOAH hastalığı olanlar, gebe kadınlar ve 14 yaş altı çocuklar etkileniyor” diye konuştu.
“DÜŞÜK KALİTE YAKIT KİRLİLİK YAPIYOR”
Panelin ikinci bölümünde ise ‘Merkezi Isıtma Sistemlerinde Enerjinin Etkin Kullanımı ve Oluşan Emisyonların Hava Kalitesine Etkilerinin Azaltılması Yöntemleri’ başlığında makine yüksek mühendisi, Bacader Genel Koordinatörü ve Makine Mühendisleri Odası Kadıköy İlçe Temsilciliği’nden Muammer Akgün konuştu. Barkovizyon eşliğinde konuşan Akgün, “Sanayinin başlamasıyla birlikte hava kirliliği denilen kavram ortaya çıktı. Sanayi devrimine gelinceye dek havayla ilgili tek bir kriter bile yok. Ne zaman 1952’de Londra Felaketi’ne geliniyor işte tam bu zamanda insanların hava kirliliğinden dolayı ölebileceği anlaşılıyor ve bu doğrultuda insanların zarar görmemesi için birtakım standartlar, kriterler ve önlemler alınıyor” dedi. “Havaların soğuması ve insanların ısınma ihtiyacının artmasıyla birlikte meterolojik şartlara bağlı olarak hava kirliliği artıyor” diyen Akgün, “Bunun gerekçesini ise düşük kaliteli yakıtlar oluşturuyor. Yanlış yakma teknikleri ve işletilen kazanların yıllık periyotta bakımlarının yapılmaması geliyor. Yalnızca kazan sistemlerinin de değil, bacaların içinde biriken maddelerin de temizlenmemesi dönemsel olarak hava kirliliğini arttırıyor. Kaliteli yakıt alırken özellikle apartman yöneticilerinin dikkat etmesi gerekiyor. Analiz sonuçları, sosyal yardım adı altında dağıtılan kömürlerdeki kükürt oranının, standartların 3 buçuk ila 5 buçuk arası altında değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. Bu durum, kükürtlü bileşenlerin havada bulunma oranını arttırıyor. Baca yüksekliğiniz el verdiği ölçüde bacanızdan çıkan duman, rüzgarın da etkisiyle başka yerlere hızla taşınıyor. Bir yerlere sorgusuz sualsizce asit lavlarınızı bırakıyorsunuz.” dedi.
“17 MİLYON BEBEK ZEHİRLİ HAVA SOLUYOR”
Panelin son konuşmasını, enerji ve sağlık politikaları danışmanı ve sağlık ve çevre birliği HEAL’dan Funda Gacal yaptı. ‘Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Enerji Politikalarının Hava Kirliliği ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri’ başlığında konuşan Gecal, “Hava kirliliğine büyük oranda enerji kaynaklı sistemler neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl dünyada 6 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Yine UNICEF’in yakın zamanda hazırladığı bir rapora göre 1 yaşın altında 17 milyon bebek zehirli hava soluyor ve solunan zehirli hava da bebeklerde kalıcı hasarlar bırakıyor. Hava kirliliğini azaltmaya yönelik ciddi önlemler alınmalı. Kirlilikten ötürü insan sağlığı her geçen gün biraz daha tehlikeye giriyor.” şeklinde konuştu. Panel, soru-cevap bölümünün ardından son buldu.