Kendin yetiştir kendin pişir

Eğer İstanbul'da yaşıyor ve bir bahçeniz varsa, bu proje tam size göre!

30 Mart 2011 - 11:17

Çevre için çalışmalar yürüten Yeryüzü Derneği, İstanbul'da kendi kent bahçesini kurmak isteyenlere yardımcı olmak için “Kent Bahçeleri” adlı bir proje başlattı.
İstanbul'un çeşitli semtlerinde kent bahçeleri kurma amacını taşıyan projeyi Yeryüzü Derneği tamamen kendi imkanlarıyla, herhangi bir kurumdan hibe almadan, tamamen gönüllülük üzerine kurulu bir çalışma ağı, emek, inanmışlık ve fazla fidelerini veren köylü yardımseverlerin katkılarıyla gerçekleştiriyor. Başvurular tamamlandıktan sonra önce aynı semtte oturan bahçecilerle tanışma toplantıları düzenlenecek. Bu toplantılarda kimlerin ekip-biçmeyi bildiği, kimlerin yardıma ihtiyaç duyduğu belirlenecek. Ayrıca bahçecilerin toprak büyüklüğüne göre ihtiyaç duydukları fide sayısı hesaplanacak. Mayıs ayının ortasından başlayarak, dernek tarafından temin edilen ve projeye katılanlara ücretsiz dağıtılan fidelerin ekimine başlanacak. Ekim sonrası yapılacak toplantılarda, deneyimler paylaşılacak, olası sorunlar çözülecek. Temmuz ayıyla birlikte artık hasad zamanı gelecek ve bahçeciler kendi sebzelerini afiyetle yemeye başlayacak...

KENT BAHÇELERİ ÇOK FAYDALI

Kent bahçelerinin insanlara ve doğaya yararlarından bazıları şöyle:
–Evsel atıklardan kompost üretilip, gübre olarak bahçeye verilmesi, şehir çöplüklerinin vaktinden erken dolmasını önlüyor.
–Şehirlerde oluşturulan her yeni yeşil alan, yağmuru kendine çekiyor ve kuraklığı önlüyor, barajlarda su seviyesinin artmasını sağlıyor.
–Kent bahçeleri toprağın su çekme miktarını arttırarak, selleri ve evlerin su baskınına uğramasını önlüyor.
–Kente gelen sebze-meyve miktarı azaldığı için, daha fazla fosil yakıtın kullanılmasına gerek kalmıyor ve iklim değişikliğinin önlenmesine katkı sağlıyor.
–Kent bahçeleri şehrin havasının temizlenmesini sağlıyor.
-Her geçen yıl azalan tarım rekoltesinin artmasını, daha fazla sebze-meyve üretilmesini sağlıyor.
–Özellikle dar gelirlilerin gelirlerinin yüzde 20 ile yüzde 40’ı beslenmek için harcanırken, kent bahçeleri sayesinde aile bütçelerine önemli bir katkı sağlıyor.
–Bahçelerden hasad edilen ürünlerin fazlası, ihtiyaç sahibi komşulara, yatılı okullara-yurtlara, çocuk esirgeme kurumlarına vb verilerek, şehirlilerde yardımlaşma duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlıyor.
Projeye katılmak için Nisan'ın 2.haftasına dek 0 216 388 11 73 numaralı telefon aranabilir.



Gökçe UYGUN


ARŞİV