Berkay YALAZ
Kadıköy Belediyesi’nin meclis kararıyla ekolojik yaşam merkezine dönüştürdüğü Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi’nde çocuklar ve yetişkinler için atölye ve eğitimler başladı.
Eğitim Mahallesi, Hakkı Bey Sokak’ta bulunan Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi’ne gittik. “Ekolojik Mahalle”, “Arka Bahçe” etkinlikleri ve “Perma Kültüre Giriş” derslerine katıldık.
Ekolojik Yaşam Merkezi ekolojik kriterlere uygun olarak ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek kimyasallardan uzak kurgulandı. Sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin de destek verdiği merkez katılımcı ve sürdürülebilir bir anlayışla, doğanın isteklerine yanıt verebilecek, sağlıklı yaşama yönelik günlük hayatta kullanılacak doğal, bilimsel ve ekolojik bir eğitim ortamı sunuyor.
DERSLERDE DOĞA VAR TOPRAK VAR
Çocukların bilinçli bireyler olarak yetişmelerini sağlamak için çalışan Ekolojik Yaşam Merkezi eğitimleri klasik eğitim anlayışından sıyrılıp yerini yenilikçi ve doğanın olduğu bir eğitime bırakıyor. Katıldığımız üç etkinlikte çocuklar “Ekolojik Mahalle” ile önce doğayı tanıyor, öğreniyor ve bilinçli bir çevre dostu olarak bilinçlendiriliyor. “Arka Bahçe” etkinlikleriyle toprağı tanıyor, dokunuyor ve toprak ile üretici olmayı öğreniyor. “Perma Kültüre Giriş” dersi ile sürdürülebilir bir tarım, katılımcı bir üretici olmak için birebir eğitim alıyorlar.
AYRILMAK İSTEMİYORLAR
Buraya gelen çocuklar, park alanında eğleniyor daha sonra Ekolojik Yaşam Merkezi’nde öğrenirken hayvan dostlarıyla beraber güzel bir vakitler geçiriyor. Kadıköy Belediyesi’nin uzun yılladır sürdürdüğü “Esencan” projesi de burada devam ediyor. Çocuklar Ekolojik Yaşam Merkezi’nde bulunan kompost binasında organik atıkları solucanlar aracılığıyla gübreye çeviriyorlar. Atölyeye gelen çocuklardan biri sebze ve hayvanları görünce çok sevindiğini söylerken başka bir çocuk solucanlara ve bitkilere dokunmanın çok heyecanlı olduğunu ve bir daha geleceğini söylüyor.
HANGİ EĞİTİMLER VERİLİYOR?
Merkezdeki eğitim ve atölyelere dair konuşan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden Handan Elpit, Kasım ayı programında pazartesi, salı, perşembe, cuma ve cumartesi olmak üzere 5 gün eğitim olduğunu söylüyor.
Pazartesi günleri çocuklara yönelik “bahçecilik ve permakültür” eğitimleri ve öğretmenlere yönelik alternatif eğitim veriliyor. Salı günleri Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nün projesi olan “Muhteşem Dönüşüm Esencan’la Kompost” eğitimleri var. Çarşamba günleri belediye personeline “Sıfır Atık” projesi kapsamında eğitimler verilirken, perşembe günleri “Ekolojik Mahalle” ve “Arka Bahçe” etkinlikleri okul gruplarına yönelik veriliyor. Cuma günleri eğitimlere katkıda bulunmak isteyen sivil toplum kuruluşlarının eğitimleri var. Cumartesi günleri ise “Ekoloji Kitaplığı; Okuma ve Söyleşi” ve “Veganlıkla İlgili Sıkça Sorulan Sorular” etkinliği düzenleniyor.
KİMLER KATILABİLİR?
Kemal Sunal Parkı Ekolojik Yaşam Merkezi’ndeki atölye ve etkinliklerin programını http://ekolojikyasam.kadikoy.bel.tr/ adresinden takip etmek mümkün. Aylık programlar ziyaretçiler ve katılımcılar için sürekli güncel tutuluyor. Pazartesi, salı ve perşembe günleri olan okul eğitimlerine öğretmenler internet sitesinden ya da çağrı merkezinden başvurarak randevu alabilirler. Cuma açık olan eğitimler ise kontenjanla sınırlı olup bu yüzden önceden başvuruda bulunmak gerekiyor.