Kentleri bahçelerle donatıyorlar

Siz de şehirde kent bahçesi kurmak, kendi ürettiklerinizi tüketmek istiyorsanız ‘Kent Bahçeleri’ projesine katılabilirsiniz

03 Nisan 2019 - 13:45

Kadıköy merkezli Yeryüzü Derneği’nin “Kent Bahçeleri” projesine bu seneki başvurular başladı.  9 yıldır İstanbul’u batısından doğusuna bahçeler ile donatan proje, hem şehirde yaşayıp hem de doğa ile iç içe olmak isteyenlere imkân sunuyor. En az bir ailenin sebze meyve ihtiyacının önemli bölümünü karşılamak amacıyla şehirde oluşturulan ekolojik üretim alanları olan kent bahçeleri; evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan herkese hitap ediyor.

Yeryüzü Derneği yetkilileri, bundan 100 yıl öncesi insanların, beslenme ve gıda ihtiyaçlarını yaşadıkları kentin çevresinden karşıladıklarını anımsatarak, “Son yıllarda yiyecek üretimi kentten uzaklaştı ve farklı şehirleri de aşarak farklı ülkelerden bizlere ulaşan gıda ürünlerini tüketir olduk. Bu durum da karbon ayak izinin artması, nakliye ve ulaşım sonucu artan maliyet döngüsünü beraberinde getirdi.Kent bahçeciliği bir ailenin, bir apartmanı paylaşanların ya da bir mahallede yaşayan kişilerin ortak bir bahçe, teras veya balkonlarında tercihen atalık (doğal) tohumlarla, hormon ve kimyasal böcek öldürücü gibi zehirli girdiler katılmadan yapılan üretimle gerçekleşiyor. İnsanlar kent bahçeleri ile insan-doğa ilişkisinde önemli bir adım olan kendi yiyeceğini kendi üretme ve gıdayla bağ kurma deneyimini keyifle yaşama imkanına sahip olabiliyor.” Açıklamasını yapıyor.

TOHUMLAR ÜCRETSİZ

Yeryüzü Derneği olarak evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan her İstanbulluyla birlikte, kol kola ve dayanışma içinde kent bahçeleri kurduklarını anlatan yetkililer, “Esasında yolumuz çok basit! Biraz emek ve biraz sevgiyle meyve ve sebzelerimizi yeşertiyoruz. Kent bahçelerini teşvik etmek üzere atalık tohumları ücretsiz dağıtıyoruz. Bu şahane tohumları toprakla ilk defa buluşturmak isteyen herkese ücretsiz eğitim veriyoruz. Böylece şehrin betonundan usanmış, hormonlu binalar arasında sıkışmış kentliler bir nebze olsun toprağa dokunuyor, nefes alıyor ve mutlu oluyor. Yemyeşil bir sivri biberi, kıpkırmızı bir domatesi ya da mis gibi kokan bir rokayı dalından koparıp kahvaltınızda söğüşlemek siz de istemez misiniz? Bu yıl buyurun siz de şenliğimize katılın” çağrısını yapıyor.

Başvuru için 15 Nisan’a dek [email protected]’a mail atmak gerek.


ARŞİV