Kız yurdu binası çevre dostu oldu

Kadıköy Belediyesi’nin Aysel-Abdullah Öğücü Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu teknolojik uygulamalarla çevre dostu bina haline dönüştürüldü.

13 Kasım 2013 - 11:19

Haber:Mustafa SÜRMELİ

Fotoğraflar:Harika Şebnem KARABIYIK
Ekolojik dengenin giderek bozulmaya, temiz su kaynaklarının her geçen gün yoklamaya başladığı, gıda ihtiyacının da artan dünya nüfusunu doyurmaya yetmediği gezegenimizi de gelecekle ilgili olarak uzmanlar, uyarıda bulunuyorlar. Çevresel kirliliğin önüne geçilmesi, kıt enerji kaynaklarının yerinde ve dengeli şekilde kullanılması, alternatif enerji kaynaklarının keşfedilmeye çalışılması ve mevcut kaynakların da geri dönüştürülerek yeniden kullanıma sunulması konusunda bilimsel çalışmalar sürerken, son yıllarda çevre dostu uygulamalara Kadıköy’de de tanık oluyoruz. Kadıköy Belediyesi’nin elektrik enerjisiyle çalışan çevre dostu hibrit araç projesi ile gri suyun parklarda sulama suyu olarak kullanılması ilk akla gelen çevre dostu projelerden bir kaçı. Bunlara ek olarak Kadıköy Belediyesi şimdi de çevre dostu bina projesiyle çok konuşulacak. Kadıköy Belediyesi Aysel-Abdullah Öğücü Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu birden çok çevre dostu projenin uygulandığı pilot bina olarak belirlendi. Kadıköy Belediyesi Aysel-Abdullah Öğücü Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nda şimdi gri su geri dönüşüm projesiyle duş ve lavabo suları dönüştürülerek, rezervuar suyu olarak kullanılıyor. Diğer taraftan güneş panelleri sayesinde güneş enerjisinin ısıtmada kullanılması sağlanırken, elektriğin gereksiz kullanımının önüne geçmek için de odalarda led armatürler kullanılıyor.Binada kurulan sistemle gri su adı verilen duş ve lavabo suları filtrasyon işleminden geçirilip arıtıldıktan sonra odalardaki klozetlerin rezervuarlarına pompalanıyor. Böylece temiz suların rezervuarlarda kullanılmasının önüne geçilerek, temiz su kaynakları korunmuş oluyor.
Fazla suyu ise çevredeki parkların sulanması için kullanılıyor. Yaklaşık bir aydır işleyen sistemle günde 10 ton suyun geri dönüştürüldüğü ifade ediliyor.
Kadıköy Belediyesi Aysel- Abdullah Öğücü Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu Yöneticisi Neşe Canyurt da her yıl iyileştirme çalışmaları yapılan yurtta bu yıl su kullanımında tasarruf etmek için Gri Su Dönüşüm projesi uygulandığını, ayrıca güneş enerjisi panelleri yerleştirilerek sıcak su ihtiyacının büyük çoğunluğunun güneş enerjisi ile karşılandığını belirtiyor.Canyurt, çevre dostu bina ile hem enerji tasarrufunun sağlandığını hemde çevre korunduğunu söyledi.

ARŞİV