Kızartma yağını yakıp elektrik üretecek

Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ile protokol imzalayan lisanslı firma Ezici Biyoelektrik; atık yağları yakıp elektrik üretmek için tesis kurdu.

24 Mayıs 2011 - 10:27

Kadıköy Belediyesi atık yağlarınızı evinizden toplayarak, çevreci bir yakıt olan biyodizele dönüştürüyor. Böylece hem bu yağların çevreye zarar vermesi engellenmiş oluyor hem de geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye katkı sunuluyor. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ile protokol imzalayan üç firmadan biri olan Ezici Biyoelektrik de atık yağları yakıp elektrik üretmek üzere harekete geçti.
Türkiye’nin ilk biyoelektrik tesisini hizmete açmaya hazırlanan Mustafa Ezici, 4.6 mw değerinde yüksek bir enerji ile başlangıçta orta büyüklükte bir ilçenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.
Türkiye’de yılda yaklaşık 350 bin ton atık bitkisel yağ oluştuğunu, bunun ancak 7 bin tonunun toplanabildiğini söyleyen Ezici, “Bu oran kişi başına indirgendiğinde yıllık 100 gramı buluyor. Avrupa’da ise kişi başına yıllık 1.2 kilo atık yağ toplanıyor” dedi. Avrupa ülkelerinde bitkisel atık yağların geri kazanım tesislerine verilmesinin zorunlu tutulduğunu ve toplanan atık yağların biodizele dönüştürülüp, dizel yakıtlara yüzde 5 oranında katılarak araçlarda kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini aktaran Mustafa Ezici, “Diğer bir geri kazanım yöntemi de rafine edildikten sonra dizel motorlu elektrik üretim tesislerinde yakılmak suretiyle elektrik enerjisi elde edilmesidir. Bunun dışında geri kazanım yöntemlerine izin verilmemektedir” diye konuştu.

NE KADAR ATIK O KADAR ELEKTRİK
Atık yağın biodizel üretiminden daha çok elektrik üretiminde avantaj sağladığını tespit ettiklerini söyleyen Ezici, “Ülkemizin atık yağlardan elektrik enerjisi üretecek ilk tesisinin kurulabilmesi için yurt dışından yeni makineler ithal ederek, gerekli izin başvurularını tamamladık. Projenin hayata geçmesiyle birlikte 4.6 mw gibi yüksek bir elektrik enerjisi üreteceğiz. Bu enerji orta büyüklükte bir ilçemizin elektrik enerjisinin karşılanması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

SİZ NE YAPABİLİRSİNİZ?
Kızartma işleminden sonra evlerinizde oluşan atık bitkisel yağlarınızı pet şişe, kavanoz v.b kaplarda biriktirerek, 5 litre olduğunda Atık Koordinasyon Merkezi’ne telefon ile ulaşarak alınmasını sağlayabilirsiniz. Daha az miktarlarda biriktirdiklerinizi de atık ünitelerinin (bidonların) olduğu noktalara (ilçe genelindeki Gönüllü Evlerinde ve Belediye bahçesinde bulunan atık toplama bidonlarına) biriktirdiğiniz atık yağlarınızı atabilirsiniz. Apartman ve site sakinleri olarak da atık yağlarınızı biriktirmeye karar verip, Atık Koordinasyon Merkezi’ne ulaşabilir, apartmanınız için atık yağ toplama ünitesi talep edebilirsiniz.
Tel: 0216 414 38 15 (6 hat)
 


ARŞİV