İBB Meclisi’nin 13 Aralık 2016 tarihinde “Validebağ Korusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” ve plan notlarının AKP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul etmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Validebağ Korusu’nda yeni bir inşaat çalışmasına başlandı. Ancak hem Validebağ Gönüllüleri üyelerinin hem de bölge sakinlerinin itirazı üzerine inşaat çalışması durduruldu.
YILLARDIR YAPILMAK İSTENİYOR
İnşaat çalışmasının başlatıldığı Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımındaki alanda 1999 yılında eski ahır binaları yıkılarak yerine yapılan izci evi adlı binanın yanına zamanla büfe, çay ocağı, tuvalet, sera, çadır, kümes gibi derme çatma eklemeler yapıldı. 2013’te yıkılan çadırın yerine yenisinin yapımı için Milli Eğitim Müdürlüğü, 2014 yılı Eylül ayından başlayıp 2015 yılının ilk aylarına kadar çeşitli girişimlerde bulundu ve semt sakinlerinin itirazı sonucunda inşaata başlayamadı. İki yıl sonra aynı bölgede yeniden inşaat çalışması başlatıldı. Bölge sakinlerinin itirazı üzerine inşaat çalışması şimdilik durduruldu.
“KORUYU RAHAT BIRAKIN”
Validebağ Gönüllüleri konuyla ilgili açıklama yaptı. “Validebağ Korusu inşaat alanı değildir. Çevre sakinlerinin nefes alabildiği tek alan olan Koru’yu rahat bırakın” ifadelerinin yer verildiği açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyoruz: Koru’da mutlaka bir şey yapmak istiyorsanız, çöplerin toplanmasını sağlayabilirsiniz, anıt ağaçların tescilini yaptırabilirsiniz, kafeler ve kış bahçesi gibi kaçak yapıları yıktırabilirsiniz. Koruda yapacak daha pek çok olumlu iş varken, rant yaratıcı işler peşinde koşmaya gerek yok” denildi.
Açıklamada, İBB Meclisi’nde 13 Aralık 2016 tarihinde kabul edilen Validebağ Korusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın çok fazla olumsuzluk içerdiği vurgulanırken, “Validebağ Korusu’nda büyüklüğü, adedi ve niteliği ne olursa olsun, yeni bina yapılmasına ihtiyaç yoktur. İnşaat girişimleri devam ettiği sürece, Validebağ Gönüllüleri’nin ve tüm semt sakinlerinin direnişi de sürecektir” açıklaması yapıldı. İBB Meclisi’nde kabul edilen yeni plana göre; koruda toplamı 100 metrekareyi aşmamak üzere, sökülüp takılabilir, müştemilat türü bir katlı yapılar yapılabilecek. Bunun dışında korunun içine kentsel tasarım, peyzaj projeleriyle halka açık rekreasyon amaçlı park ve doğal gezinti ve yürüyüş alanları da yapılabilecek.