Erhan DEMİRTAŞ
İBB Meclisi, 13 Aralık 2016 tarihinde Validebağ Korusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve plan notlarını AKP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile değiştirerek kabul etti. Yeni plana göre; koruda toplamı 100 metrekareyi aşmamak üzere, sökülüp takılabilir, müştemilat türü 1 katlı yapılar yapılabilecek. Bunun dışında korunun içine kentsel tasarım, peyzaj projeleriyle halka açık rekreasyon amaçlı park ve doğal gezinti ve yürüyüş alanları da yapılabilecek.
“KORU PARK DEĞİLDİR”
Korunun korunması için mücadele yürüten Validebağ Gönüllüleri, 18 Aralık Pazar günü Validebağ Korusu’nda konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. “Validebağ Korusu’nda Yapılaşmaya, Ticarethaneye, Ranta Talana Hayır!” sloganıyla bir imza kampanyası da başlatan Validebağ Gönüllüleri’nin basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Şehir içinde ender kalan yeşil alanlardan olan koru, daha önce olduğu gibi SİT kararından sonra da rant meraklılarının iştahını kabartmaya devam etmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eski atölye binalarında başlatılan restorasyon çalışmasını bu nedenle çok yakından izliyoruz. İkinci derece tarihi eser kapsamında tescilli olan bu binalar restorasyon adı altında yıkılmıştır. Oysa binaların tescilli olmaları, çatı bölümlerinin özelliği nedeniyle idi. Şu anda binaların çatısı yoktur. Restorasyon sonrasında bu binaların kafe ve restoran olarak işletileceği söyleniyor. 1. derece doğal SİT alanı olan ve içinde tescilli kültür varlıkları bulunan korudaki mevcut kafe restoranların doğal ve tarihi dokuyu bozacak kadar çok olmasına karşın, bir kısmının kapatılması gerekirken bir yenisini eklemenin hiçbir gereği ve kamusal yararı yoktur. Korumuzda kaç metrekare olursa olsun, yeni tek bir bina daha yapılmasına karşıyız. Koruda fazlasıyla gezinti ve yürüyüş alanları varken yenilerinin açılmasını istemiyoruz. Validebağ Korusu’nun park değil, 1. Derece doğal SİT alanı olduğu hiç bir zaman unutulmamalıdır.
Doğal, yeşil ve bir bütün olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını istediğimiz Validebağ Korusu, çevrede oturan insanların, hatta tüm İstanbul halkının gözbebeğidir. Gözbebeğimize zarar verecek herhangi bir uygulamaya izin vermeyeceğiz.”
“DOĞAL DENGE BOZULACAK”
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi de Validebağ Korusu ile yaşanan olumsuz gelişmeleri yakından takip ediyor. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ile İBB Meclisi’nde alınan kararla, Validebağ Korusu’nu hangi tehlikelerin beklediğini konuştuk.
“Koruda fazlası ile yapı varken, yeni yapı yapmak, koruyu park gibi düzenlemek isteyen bir akıl kabul edilemez” diyen Yılmaztürk, yapılaşma kararının uygulamaya konulması halinde korunun doğal dengesinin bozulacağını ifade etti.
Tarihi öneme sahip atölyelerin restore edilip restoran yapılmasına ilişkin de açıklama yapan Yılmaztürk, “Kurulların ve belediyenin koruyu ve yapıları ayrı ayrı değerlendirme girişimi ve bu doğrultudaki alınan kararların hiçbir şekilde bilimle, akılla kısaca koruma ve kullanma dengesi ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Koruyu ve içindeki yapıları ticari işletme olarak göremezsiniz. Koru içindeki yapılar korunun koruma kullanma dengesine uygun işlevler dışında bir işlev verilemez. Bugün Adile Sultan Kasrı’na verilen yoğun kullanım nedeniyle ve yeni yapılan düzenlemeler nedeniyle birçok ağaç kurumuştur. Bu yoğun kullanım nedeniyle koruya giriş yapan araç sayısının artması sonucunda ve tarihi ve kültür varlığımız olan yapılar hızla yıpranmakta, ağaçlar kurumakta, koruda barınan canlılar zarar görüyor” diye konuştu.
Validebağ Korusu’nun sadece Kadıköy ve Üsküdar için değil tüm İstanbul için büyük öneme sahip olduğunu hatırlatan Yılmaztürk, “Mimarlar Odası olarak Validebağ Korusu’nun sürdürülebilir bir koruma politikasının olması için mücadele etmekte, bu konuda çaba gösteren, çalışmaları organize eden Validebağ Gönüllüleri’ne her türlü desteği vermeye çalışmaktadır. Bu amaçla semt sakinleri ile birlikte bir çalıştay organize etmiştir. Bu çalıştayın sonuçlarını bir süre sonra kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.