Koşuyolu’nda online afet eğitimleri başlıyor

Koşuyolu Mahallesi’nde afet gönüllüleri ekibi oluşturulacak ve bu ay içinde online eğitimlere başlanacak

10 Aralık 2020 - 14:38

Mayader, Koşuyolu Muhtarlığı ve Afette İlk 72 Saat çalışma grubu iki yıl önce afetlere karşı kampanya başlatmıştı. Kampanya çerçevesinde çeşitli toplantılar gerçekleştirildi, mahalle envanteri çıkarıldı ve mahalleli bilgilendirildi. 

İzmir’de yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından afetle ilgili çalışmalar yeniden hız kazanırken kampanyaya Covid-19 pandemisiyle ilgili de çalışmalar eklendi. Koşuyolu Muhtarı Eylem Bilir, afetle ilgili çalışmaları şöyle anlattı: “Şimdi mahallemizde hem pandemi afeti hem de deprem ve diğer afetler için çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra mahallemizde ‘Mahalle Afet Gönüllüleri Ekibi’ oluşturmayı amaçlıyoruz. Kayıtlarımız başladı, başvurular devam ediyor. Yakında online eğitimlere de başlayacağız.”

“HALA DEPREME HAZIR DEĞİLİZ”

Bilir’in duyurduğu üzere online olarak afet eğitimleri verilecek. “Bir yerde deprem olduğu zaman herkes bir süre depremle yatıp depremle kalkıyor. Sonra araya başka gündemler giriyor ve unutuluyor.” diyen Bilir, şöyle devam etti: “Bu konuda medya gücü çok etkili. Medya neyi ön plana çıkarırsa memleketin en önemli sorunu oymuş gibi görünüyor ve diğer bütün talepler yok sayılıyor. Aslında deprem gerçeği ülkemizin en önemli sorunu. Yıllardır deprem konusunda çeşitli kurum ve kuruluşların talepleri, önerileri, çalışmaları laf kalabalıkları arasında kaybolup gitti. İnsanlar çaresiz bırakılarak mevcut duruma alıştırıldı. ‘Kentsel Dönüşüm’ kentsel yıkıma dönüştü. Kentsel hafıza, tarih, kültür, yeşil alanlar yok edildi. Ama hala depreme hazır değiliz.”

Bilir’e göre Koşuyolu, nüfus yoğunluğunun az olduğu en fazla üç katlı bahçeli evler, 50-60 yaşın üzerinde apartmanların olduğu İbrahimağa bölgesi ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu siteler olarak ayrılabilir. Bahçeli, en fazla üç katlı olan evler deprem riski en az olan bölge. Siteler ve İbrahimağa bölgesinde bina yaşı yüksek olan yerlerle ilgili ise depreme dayanıklı olup olmadığına dair bilimsel bir çalışma yok. Koşuyolu, zemin açısından Kadıköy’ün en sağlam mahallelerinden biri. 

EVLER DAYANIKLI MI?

Muhtarlığın ulaştığı mahallelilerin çoğu ise evlerinin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor. Bilir, konuyla ilgili “Dönüşüm için de kendi güçleri yetmediği için yetkililerden çözüm bekliyorlar.” dedi. Covid-19 salgınının da dünya çapında bir afet olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Bilir, “Salgın başladığı günden beri hastalık belirtilerini,  gelişim evrelerini ve alınması gereken önlemleri, insanlarda alışkanlık oluşsun diye muhtarlık hesaplarımızdan sürekli yayınlıyoruz. Aynı içerikte bir broşür de bastırdık. Herkesin elinin altında bulunması ve kolayca ulaşılması için sitelere, apartmanlara, evlere kapı kapı dağıtıyoruz.” diye konuştu.

“Kendini koru, aileni koru, komşunu koru” başlıklı afişler de hazırlandı. Bu çerçevede apartman görevlileriyle görüşülüyor, mahalleli yapmaları gerekenler konusunda uyarılıyor. 

HEM SALGIN HEM DEPREME KARŞI...

Afette İlk 72 Saat çalışma grubundan, makine mühendisi Remzi Çelik de çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan çalışmalarla salgın koşullarına rağmen muhtarlığın mahalle sakinleri ile bağının kopmadığını söyleyen Çelik, “Evlerde güçlü havalandırma yapılmasının önemine vurgu yapıyoruz. Siperliğin önemine değiniyoruz, virüs yaklaşık üç sat havada asılı kaldığı için yüzeylere temas yoluyla da bulaştığına dair bilgilendirmeler yapıyoruz. Özellikle küresel iklim değişikliğini vurguluyoruz ve su problemini, mahallede su yönetimine dair planlama yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Mahallelinin bu konularda duyarlılığı artsın ve afetle mücadele edebilsin diye çabalıyoruz.” dedi.

Mahalle afet gönüllüleri ekibinin bu ay içerisinde toplanarak, online eğitimlere yine aralık sonuna kadar başlanacak. Hem Covid-19 salgını hem de depremle ilgili çalışmalar, eğitimler, şubat ayına kadar devam edecek. Katılmak, bilgi almak isteyenler muhtarlığa ulaşabilirler.


ARŞİV