Kuzey Ormanları tehdit altında!

Kuzey Ormanları Araştırma Derneği’nin paylaştığı “İzleme Raporu”na göre, Kuzey Ormanları coğrafyasını tehdit eden en büyük iki sorun Kanal İstanbul ve maden ocakları

27 Ekim 2020 - 10:36

Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, yedi yıldır çalışmalarını sürdüren Kuzey Ormanları Savunması’nın faaliyetlerine katkı sağlamak ve  Avrupa orman kuşağı kollarından biri olan Kuzey Ormanları’nı koruma çalışmalarının parçası olmak için 2020 yılının Nisan ayında çalışmalarına başlamıştı. Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, Kuzey Ormanları coğrafyasında, flora ve faunasında, yaban hayatında ekosistemi tehdit ve tahrip eden insan faaliyetlerini izleyip raporluyor. Kuzey Ormanları hakkında çıkan haberleri günlük olarak izleyen ekip bu çalışmalarını üç aylık periyodlarla kamuoyuyla paylaşacak. Kuzey Ormanları Araştırma Derneği’nin hazırladığı raporun ilki temmuz – ağustos - eylül aylarını içerecek şekilde oluşturuldu. Rapora göre, 2020 yılının temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üç aylık sürede Kuzey Ormanları’nı tahrip ve tehdit eden veya savunma kapsamında değerlendirilebilecek 196 gelişme tespit edildi. Ağustos ayı ise 93 vaka ile üç ay içerisindeki en yoğun ay olarak kaydedildi.

“47 YANGIN MEYDANA GELDİ”

Yerel ve ulusal haberlerin takip edildiği projede üç ayda 47 orman yangının basına yansıdığı belirtildi. Derneğin gerçekleştirdiği izleme sonuçlarına göre basında,  temmuz ayında 11, ağustos ayında 23, eylülde ise 13 adet yangının haberi yer aldı. Raporda “Bu ay içerisinde bu konunun yoğunluğunun artmasının en önemli nedeni; iklim koşullarının orman yangınları için elverişli olması, şiddetli rüzgarlar ve iklim krizi ile Kuzey Ormanları’nda yaşanan yoğun tahribatın birleşmesidir. Orman yangınlarına dair yapılan izlemelerin içerikleri incelendiğinde; 23 izlemede Kuzey Ormanları’nın 550 hektarlık bir kesiminin yandığı, 24 izlemede ise yangın sebebinin açıklanmadığı görülmüştür.” denildi.

“MADENLER TEHDİT UNSURU”

Raporda, Kuzey Ormanları’ndaki maden arama faaliyetlerine dair 29 haberin tespit edildiği belirtildi. Maden projelerinin altın madeni, kapasite artışı, kömür ocağı, kuvarsit ocağı, maden sahası kurma ve ÇED ile ön plana çıktığı vurgulanırken “Tüm ülke doğasında olduğu gibi Kuzey Ormanları da maden şirketlerinin rant alanı haline getirilmeye çalışılıyor.” ifadelerine yer verildi. 

Temmuz, ağustos ve eylül aylarında gerçekleştirilen araştırmaya göre; Kanal İstanbul Projesi ile ilgili çıkan haber sayısının toplam 25 olduğu aktarıldı.

Derneğin üç aylık araştırma sonucuna göre tehdit, tahrip ve savunma nitelikleri ile öne çıkan veriler şöyle:

* Maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 24’ü ve Kanal İstanbul projesi konusunda yapılan izlemelerin yüzde 21’i tehdit niteliği taşıyor.

* Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 31’i, maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 15’i tahrip niteliği taşıyor.

* Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 29’u, Kanal İstanbul ve maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 15’i savunma niteliği taşıyor.

“KORUNMASI GEREKİYOR”

Son yıllarda yoğun inşaat faaliyetlerinin baskısı altında kalan ve mega projeler nedeniyle tahrip edilen Kuzey Ormanları neden önemli? Uzun yıllardır İstanbul’un ormanlarını ve bitki örtüsünü araştıran  Prof. Dr. Ünal Akkemik, Kuzey Ormanlarının önemini maddeler halinde şöyle anlatıyor:

– Üç büyük coğrafi bölgenin (Akdeniz, Karadeniz ve İran-Turan) kesişim noktasında bulunması; büyük iklim değişim dönemlerindeki en önemli bitki göç yollarından biri ve sahip olduğu 2000’den fazla bitki türüyle doğal bir arboretum ve botanik bahçesi niteliğini taşıyor.

– İstanbul ormanları, dünyada önemli 200 ekolojik bölgeden biri. Avrupa açısından da acil korunması gereken 100 ormanın arasında.

– İstanbul gibi, nüfusu 15 milyona dayanmış bir şehrin hemen kuzeyinde yer alması ve ürettiği oksijenin kuvvetli Karadeniz rüzgârlarıyla şehrin üzerine taşınmasına katkı sağlaması; böylece şehrin havasını temizliyor.

– Her türlü kirletici etkilere ve aşırı nüfus artışına rağmen halen önemli bir su kaynağı.

– Doğal haliyle İstanbul insanı için en önemli günübirlik dinlenme ve eğlenme alanlarından biri.

– Dünyanın sayılı kuş göç yollarının birinin üzerinde ve bu sayede kuşlara dinlenme olanağı sağlıyor.


ARŞİV