Liseliler Kuşlar İçin Yuva Yaptı

Lise son sınıf öğrencileri Ozan ve Ulaş kuşlar için küçük yuvalar yaparak Fenerbahçe Parkı’ndaki ağaçlara koydu.

31 Temmuz 2018 - 12:41

Ozan Dağ ve Ulaş Gezer, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı 11. sınıfta okuyan iki arkadaşlar. Dağ ve Gezer, lisedeki ders saatlerinin dışında çevre ve sokak hayvanları için projeler geliştirerek kendilerince uygulamaya koyuyorlar.

“KUŞLAR İÇİN BİR ŞEY YAPILMIYOR”

Daha önce Moda sahilini boydan boya, üç hafta boyunca arkadaşlarıyla birlikte temizleyen Ozan ve Ulaş, Fenerbahçe Parkı’ndaki ağaçlara kuş yuvaları yerleştirme projesinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Moda sahilde temizliği yaparken bizden yardım isteyen üniversite öğrencileri vardı. Prefabrik kedi ve köpek evleri yapıyorlardı. Ama o kadar gezmemize rağmen kimse kuşlardan bahsetmedi. Onlara dair bir şey yaptıklarını görmedik. Biz de böyle bir ihtiyaç olduğunu gördük. Kuşların, kış aylarında hem soğuktan hem yağmurdan korunabilecekleri yuvalar yapmak istedik.”

Moda sahilini temizleme fikri de bu şekilde ortaya çıkmıştı. Moda sahilinin şişelerle dolu olduğunu gören bu dört arkadaş harekete geçmiş ve 3 hafta boyunca sahili gönüllü olarak temizlemişlerdi. Ozan Dağ, “İlk zamanlar 10 tane battal boy çöp poşetini 3 saatte dolduruyorduk” diyor Ulaş Gezer başarılarını şöyle özetliyor “Son gittiğimizde daha az çöp vardı. İnsanları da bu yönde cesaretlendirdiğimizi düşünüyorum.”

“YAŞIMIZ YETMEDİĞİ İÇİN…”

Kuş yuvaları da tamamen onların emekleriyle ortaya çıktı. Ulaş Gezer, kuş yuvalarını 4 hafta sonunda bitirdiklerini belirterek “Hem çizimleri hem de birleştirmeleri biz yaptık. Bu yuvalar tamamen bize ait.” derken Ozan Dağ ekleme yapıyor: “İlk çizimleri yaptık ama marangozluk işlerine yaşımız yetmediği için profesyonellerden yardım aldık. Sadece kesme işini başkasına yaptırmış olduk.”

Sokak hayvanlarından konu açtığımda ise ikisi de heyecanlı bir şekilde konuşmaya başlıyor. “Sokak hayvanları yeterince ilgi görmüyor. Evde 2 bin liralık kedi besleyen insanlar bu paraları dışarıdaki kedilere besleyerek de harcayabilir. Sahiplenmek ilginin bir yolu, ancak dışarıda sahiplenemeyeceğimiz kadar çok sokak hayvanı var. Onlara yönelik düşünmemiz gerek.” diyen Ozan’a arkadaşı Ulaş hemen destek veriyor: “Sokak hayvanları ilginin yanında saygı da görmüyorlar. Hayvanın aç olduğunu görsek bile çoğu kez bir tas su, bir kap yemek koymaya bile tenezzül etmiyoruz.

Son olarak bundan sonra projelere devam edip, etmeyeceklerini sorduklarımda net bir cevapla karşılaşıyorum: “Yapmayı planladığımız projeler var ve yapacağız.”

Etiketler; kuş yuvası

ARŞİV