“Ölüm yasasını istemiyoruz”

Hayvan hakları savunucuları, Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili yasa protesto etmek için Kadıköy'de bir araya geldi

27 Kasım 2018 - 12:00

350'ye yakın sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu üyeleri, Kadıköy İskele Meydanı'nda "Hayvan Hakları Büyük İstanbul Buluşması"nı gerçekleştirdi. “Katliama Hayır, Ölüm Yasası istemiyoruz” sloganıyla toplanan hayvanseverler, yasa tasarısının hayvan hakları örgütleriyle birlikte hazırlanması gerektiğini haykırdı.

Buluşmaya CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı.

“KATLİAM VE SÜRGÜN GETİRECEK”

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu adına basın açıklamasını okuyan Elif Ertürk, yasa tasarısının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini savunarak, “Tüm hayvanlar üstündeki zulmü ortadan kaldıracak bir yasa tasarısı yerine, tüm sokak hayvanlarını sürgüne, toplama kamplarına yani ölüme gönderecek bir yasa çıkartmaya çalışıyorlar. Bu yasa tasarısı hakkında bir var, bir yok diyerek kapalı kapılar arasında bu yasa tasarısı hakkında çalışıyorlar. Ana hedef her zamanki gibi sokak hayvanlarını yok etmek. Bu konuda hayvan hakları savunucularıyla hazırlanmayan her yasa tasarısı katliam ve sürgün getirecektir. Bu yüzden yasa tasarısı kamuoyuna açılana kadar sokaklarda olacağız " dedi.

“Sahayı, hayatın gerçeklerini bilmeyen, iş ve sorumluluktan kaçmak için sokak hayvanlarını yok etmeyi planlayan kanun yapıcılarının şantajlarına, tehditlerine ve vicdansızca girişimlerine izin vermeyeceğiz.” diyen Ertürk konuşmasına “İnançlarımızın, bilimin, geleneklerimizin emrettiği, sevginin, korumanın, dayanışmanın hayvanların yaşam hakkının ayaklar altına alınmasına, insanlık değerlerinin çiğnenmesine seyirci kalmayacağız” sözleriyle devam etti.

6. MADDE HAYVANLAR LEHİNE DÜZELTİLMELİ

Ertürk Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu olarak hazırladıkları talepleri şu şekilde sıraladı:

* Hayvana işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalıdır.

* Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. madde kesinlikle değiştirilmemeli, belediyelerce uygulanması sağlanmalı.

* Kanunu uygulamayarak hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de adli yaptırım kapsamına alınmalıdır.

* Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney, avcılık, insan gıdası, yük ve insan taşıma amacıyla sömürülen, öldürülen ve dövüştürülen hayvanlar üzerindeki zulme son verilmeli; bu zulüm sektörleri yasaklanmalıdır. İnternet-petshop-üretim çiftliklerinden hayvan satışları tamamen yasaklanarak barınak ve sokaklardaki hayvanların yuvalandırılmaları teşvik edilmeli, her türlü hayvan ithalat ve ihracatı yasaklanmalı, illegal yollardan yurda kaçak girişler engellenmelidir.

* “Tehlikeli ırk” tanımı kaldırılmalı, özellikle hâlihazırda ailelerin evlerinde baktıkları ve belediye barınaklarına alınan bu tür köpekler kısırlaştırılıp kayıt altına alınarak koruyucularına geri verilmelidir. Üretim çiftliklerinde olanlar ise kısırlaştırılarak yuvalandırılmalı, dövüşlerde kullanılan köpeklere el konulup kısırlaştırılmalı, belediye barınaklarında özel bakım alanlarında rehabilite edilerek kayıt altına alınarak yuvalandırılmalıdır.


ARŞİV