Çocuklar, Esencan ile kompost yapıyor!

Çocuklar, Kadıköy Belediyesi'nin ‘Esencan’ projesi kapsamında organik atıkları solucanlar aracılığıyla gübreye çevirmeyi öğrenecekler.

09 Şubat 2012 - 10:37

Çevre bilincinin erken yaşlardan itibaren gelişmesi gerektiğini bilen Kadıköy Belediyesi, çocuklara yönelik çevre projelerine bir yenisini ekledi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, “Esencan” adıyla bir proje başlattı.

Konuyla ilgili bilgi veren ziraat mühendisi Binnazlı Saka, projenin “organik atıkların solucanlarla kompostlaştırılması” olduğunu söyledi. Saka, “Kompost solucanlarının bilimsel adı esenya fetida'dır. Bu solucanlar, organik atıkları organik gübreye (kompost) çevirirler. Biz de bu isimden yola çıkarak projemizin adını çocuklar için de dikkat çekici olsun diye Esencan koyduk” dedi. Saka, solucanların organik atıkları nasıl gübreye çevirdiklerini şöyle anlattı: “Çürümüş meyve-sebze, kurumuş yaprak, çim, kağıt, gazete ve mutfak atıklarından
oluşan organik atıklar, Türkiye'de tüm atıkların yüzde 70'ini oluşturuyor. Bu organik atıkları, içinde solucanlar olan bir kutuya koyuyorsunuz. O atıkları solucanlar yiyor. Sindirim sistemlerinden geçip bağırsaklarından dışarı atılıyor. Ortaya çıkan şeye kompost diyoruz. Bu tür kompostun en önemli özelliği, hayvan gübresinde olduğu gibi bir bekleme süreci olmaması. Hemen anında en hassas bitkilerde bile kullanılabiliyor.”
 
ESENCAN ÇOCUKLARLA TANIŞACAK!
Nisan ayında başlayan proje kapsamında, şu an solucanların üretilme aşamasında olduklarını, 7-8 bin solucan olduğunu anlatan ziraat mühendisi Binnazlı Saka, Mart ayında da projenin pilot okullarda başlayacağını açıkladı. Saka, süreci şöyle anlattı: “Öğrenciler ve öğretmenleri, Özgürlük Parkı'ndaki eğitimi birimimize gelecekler. Önce teorik olarak ‘Organik Atıkların Yönetimi’ eğitimi vereceğiz. Adından uygulamalı kompost üretim sürecine geçilecek. Çocuklar, kutulara solucanların nasıl yerleştirileceğini, atıkların nasıl verileceğini öğrenecekler. Sonra bu kutuları, öğretmenlerin kontrolünde okullara vereceğiz. Çocuklar ya evlerinden ya da okul yemekhanesinden alacakları organik atıklarla solucanları beslemeye devam edecek. Biz de zaman zaman okulları ziyaret ederek, onlara destek olacağız. 3 ayın sonunda da beraber hasadı yaparak, kompost elde edeceğiz. Çocuklar bu kompostu istedikleri gibi (fide, çiçek ekimi..vb) kullanabilecekler. Kalan kompostu da minik paketler halinde onlara vereceğiz ki diğer arkadaşlarına ve ailelerine gösterebilsinler. Ayrıca çocuklara broşürler de vereceğiz. O broşürlerden, hiç bilmeyen biri ile kompost yapmayı öğrenebilecek. Projemiz, okullardan talep geldikçe devam edecek.”
 
ESENCAN'IN HEDEFLERİ
 
·       Öğretmen ve öğrencilerde organik atık yönetimi bilincinin oluşması ve kullanılan tekniklerin tanınmasına katkı sağlamak.
·       Organik atıkların geri dönüşümünü öğrencilere uygulamalı olarak göstermek, organik atıkların geri dönüşümünün doğaya,çevreye ve ekonomiye katkısını anlatmak.
·       Öğretmen ve öğrencileri organik atıkların geri dönüşümü ile elde kompostu ev ve okul yeşil alanlarında kullanmaya yöneltmek
 
Esencan nerede olacak?
 
- Dr. Sait Darga İlköğretim Okulu, Acıbadem
- Şener Birsöz İlköğretim Okulu, Kozyatağı
- FMV Işık Koleji, Kozyatağı
- Özel İstek Barış İlköğretim Okulu, Caddebostan
- Kadıköy Belediyesi Hasan Ali Yücel Çocuk Yuvası
- Fenerbahçe Gönüllü Evi
- Erenköy Gönüllü Evi
 
Gökçe UYGUN
 

ARŞİV