Ormanlara girişler yaz sonuna kadar yasak!

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, orman yangını için riskli bölgelerdeki orman alanlarına girişler 31 Ağustos’a kadar yasaklandı. Böylelikle İstanbul’da 31 Temmuz’a kadar olan yasak da bir ay uzatılmış oldu

28 Temmuz 2022 - 16:03

Geçtiğimiz yıl Akdeniz ve Ege bölgelerinde günlerce süren ve büyük bir felaket olarak kayıtlara geçen orman yangınları hafızamızda yerini koruyor. Geçen seneye göre önlemler artırılsa da hemen her gün farklı yerlerde yangınlar çıkmaya devam ediyor. Henüz ekstrem meteorolojik koşulların oluşmadığını dile getiren uzmanlar, önümüzdeki dönemde sıcaklıkların 40 derece ve üzerinde seyretmesi beklendiği ve eylül ayı sonuna kadar orman yangınları konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

ATEŞ YAKILMASI YASAK

İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı da 21 Temmuz’da valiliklere orman yangınlarına karşı önlem alınması amacıyla genelge gönderdi. Artan sıcaklık değerlerine dikkat çekilen genelgeye göre, orman yangını için riskli bölgelerdeki ormanların çevresinde ateş yakılması ve orman alanlarına girişler 31 Ağustos’a kadar yasaklandı.

KAMP YAPILAMAYACAK

Genelgeye göre alınan diğer bazı önlemler ise şöyle:

- Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecek. 
- Ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımına müsaade edilmeyecek.
- Çöp döküm ve depolama alanları, demiryolu kenarları ve piknik alanları gibi özel yangın tehlikesi oluşturan alanların etrafında yangın emniyet yolu ile şerit açılacak.
- Turistik alanlar, meskûn mahaller, her türlü tesisler, ziraat arazileri gibi yerlerden ormana sıçrayabilecek her türlü yangın tehlikesine karşı sahiplerince bu sahalarla orman arasına yangın emniyet yolları açılacak.

İSTANBUL’DAKİ YASAK DA UZADI

İstanbul Valiliği, temmuz ayının başında orman yangınlarına karşı 5-31 Temmuz tarihleri arasında ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığını duyurmuştu. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, hava sıcaklığındaki artış, ormanlık alanlarda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği neticesinde orman yangınları meydana gelebileceği değerlendirilmişti. 

Açıklamada, İstanbul sınırları dahilindeki piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateş yakmadan piknik yapmanın, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmanın ise serbest olduğu ifade edilmişti. Bu alanlarda mangal yakmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmanın kesinlikle yasaklandığı vurgulanmıştı. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile İstanbul’da 31 Temmuz’a kadar olan yasak da bir ay uzatılmış oldu.


ARŞİV