Palmiye Kırmızı Böceği, ağaçlara zarar veriyor

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Palmiye Kırmızı Böceği (Rhynchophorus Ferrugineus) üreyip zarar gören palmiye ağaçlarını tedavi ediliyor.

05 Mart 2014 - 11:02

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle: “Bu zararlı, tüm Palmiye ve Hurma grubu ağaçlarda, ağaçların ölümüne neden olan bir zararlı. Yaklaşık 1 ile 3 ay arasında değişen larva döneminden sonra pupa dönemine giren zararlı, 14–21 gün sonra ergin oluyor. Erginler, sıcaklığın 12–14°C üzerinde olması durumunda aktif hale geçiyorlar. Tüm hayat dönemi yaklaşık 4 ay sürüyor. Erginler uzun uçuşlar (900 mt) yapma yeteneğinde. Zararı larvalar yapar. Yumurtadan çıkan genç larvalar gövde içine girer ve burada yumuşak lifli dokuyla beslenerek tüneller açar. Larva, yaşamını tamamen gövde içinde geçirdiği için başlangıçta zararlıyı ve oluşturduğu zararı tespit etmek çok zordur. Zararlının palmiye ağaçlarının büyüme noktalarında beslenmesi sonucu, gövde üzerinde ve yaprakların gövdeye bağlandığı kısımlarda açılan küçük deliklerden sarımsı kahverengi yapışkan bir sıvı ve larvanın beslenme artıklarının oluşturduğu tümsekler gözle görülebilir. Zararlının Larva denilen kurtçukları ağacın çeşitli yerlerinden ağaç gövdesinin içine girerler. Gövdenin içinde tüneller açarak beslenirler. Tüneller çoğaldıkça ağacın bitki besin maddeleri iletim kanalları kesintiye uğrayarak ağacın zayıflamasına, çürümesine ve kurumasına yol açarlar. Bu zararlının larvaları (kurtçukları) yaşamını ağacın gövdesinin içinde sürdürürler. Bu zararlılar dışarıdan görünmezler, zamanla (yaklaşık 2-3 yıl sonra) yapraklarda sararma, solma ve kurumaya yol açarlar.
Zararlının varlığının belirlenmesi ve ergin popülasyonunun azaltılması için feromon tuzakların kullanılması, kırmızı palmiye böceğini kontrol altında tutmada en önemli mücadele yöntemlerinden biridir. Bu nedenle kurulmuş veya kurulacak olan cezbediciler içeren tuzaklar kullanılmaktadır. Bu tuzaklar bize zararlının varlığı ve yoğunluğu hakkında bilgi verirken aynı zamanda tuzağa yakalanmış olanların imhası ile zararlıya karşı mücadele edilmiş olmaktadır.Tuzaklar, 1 – 2 haftada bir kontrol edilir ve yakalanan kırmızı palmiye böceği erginleri sayılır. Belirli dönemlerde yakalanan böcekler sayılarak, erginin uçuş aktivitesi ve zararlının popülasyon yoğunluğu belirlenir.
Ayrıca kurulmuş veya kurulacak tuzakların yanı sıra periyodik olarak zirai ilaçlarla kimyasal mücadele ve bitkiyi güçlendirecek şekilde uygun gübreler ve yöntemle gübreleme yapılmaktadır.”
Konuyla ilgili şikâyeti olan vatandaşlar, Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün 0216 542 50 0 numaraları telefonundan, dahili 1530 (Ziraat Mühendisi Erol Yılmaz) ya da 1531 no’lu numaradan Ziraat Mühendisi Ersin Polat’ı arayabilirler.  
 

ARŞİV