"İstanbul depreme hazır değil"

Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan uyardı:“İstanbul meydana gelecek depreme hazırlıklı değil. Toplanma alanı olarak belirlen halı sahalar ve yüz metrekarelik parklar ihtiyaçları karşılayamaz”

06 Ağustos 2019 - 15:25

Marmara depreminin üzerinden tam 20 yıl geçti ama depremin etkisi hala devam ediyor. Öyle ki Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu fay hattının gelecekte yaratacağı depreme ilişkin farklı araştırmacıların yaptığı çalışmalar yeniden gündeme geldi. Tectonophysics adlı dergide şu açıklamalara yer verildi: “Kilitli olduğu iddia edilen fayların enerji biriktirmeye devam ettiği, üç farklı kırıkta 7 ve üzeri depremlerin belirli zaman aralıklarıyla (saniyeler veya yıllar) kırılacağı sonucuna varılmıştır.” Yine bu yıl Nature Communication adlı dergide yayınlanan çalışmada Marmara Denizi içinde oluşan tarihsel depremlere ilişkin ipuçları kullanılarak, beklenen İstanbul depremine dair yorumlara yer verildi.

“7 VE ÜZERİ DEPREM GELEBİLİR”

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan da olası İstanbul depremine dair açıklamalarda bulundu. Anadolu coğrafyasında deprem başta olmak üzere tüm doğal tehlikelerin birer afete dönüşmesinin önüne geçilemediğini ifade eden Şahan, “Doğu Marmara ve Orta Marmara çukurluklarında 7 ve üzeri depremlerin meydana geldiği ve ‘geleceği’ bilgisi modellenmiştir. Tüm bu durumlar hep beraber düşünüldüğünde, 1999 depremi öncesi yapıların ne kadarının kontrol edildiği, zemin etütlerinin ne kadarının yapıldığı ve beklenen depremin büyüklükleri düşünüldüğünde ortaya kötü bir tablonun çıkacağı görülüyor. Araştırmacıların yaptığı ve saygın dergilerde yayınladıkları çalışmaların sonuçları, deprem bekleyen bir şehrin, hazırlık aşamasında ve öncesinde önemlidir. Bu anlamda beklenen İstanbul depremi için yapılan her türlü açıklama da, öncelikle yayınlanan bilimsel bilgiler ışığında olmalıdır. Yapılan açıklamalar yaşayan kent sakinlerini ‘rahatlatmak’ ve ‘tehlike yokmuş’ gibi olmamalıdır.” dedi.

TSUNAMİ GERÇEĞİ

Marmara Denizi içinde deniz dibi heyelanları nedeniyle gerçekleşecek tsunamilerin yaratacağı tahribatları görmezden gelmenin sonuçlarının ağır olacağını söyleyen Şahan, “Bu durumun bilimsel bir tartışmadan uzak, bilimin reddine kadar uzanacak bir süreci de beraberinde getireceği unutulmamalıdır. Üniversiteler ve araştırma merkezlerinde çalışan jeofizik mühendislerinin ürettiği bilimsel bilgilerin de bu amaçla, olası bir afetin önüne geçmek ve zararlarının azaltılması için kullanılması yegane amacımızdır.” değerlendirmesinde bulundu.

“NÜFUSUN İHTİYACINI KARŞILAMAZ”

“İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne ilçeleri, yakın gelecekte meydana gelecek olan İstanbul Depremine hazır değil.” uyarısında bulunan Şahan, “TMMOB ve bağlı odalarının denetleme yetkisi yok edildi. Mevcut yapı stokunun durumu hakkında hala tam anlamıyla yeterli bilgiye sahip değiliz. Avcılar-Silivri, Çevreyolu Kuzeyi ve Tuzla- Ümraniye olarak arasındaki alanlara ait bir mikro bölgeleme çalışması hala yapılmadı. Toplanma alanları işaretlenen alanlar (halı sahalar, yüz metrekarelik parklar ) nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildir. Sadece alınmış kararlar, e-devlet sistemine konulan bir uygulamayla, farazi olarak hayata geçirildiği toplanma alanları incelendiğinde kolaylıkla görülecektir. Acil ulaşım yollarının İSPARK’lara teslim edilmiş olması ve yangın konusunda hazırlıksızlık sebebiyle yaşanacaklar bizleri korkutmaktadır.” şeklinde konuştu.

TOPLANMA ALANLARI E-DEVLET’TE

Erdal Şahan’ın dikkat çektiği E-devlet üzerinden başlatılan uygulama aracılığıyla deprem toplanma ve ana tahliye alanlarına online olarak ulaşmak mümkün. 8 bölgeye ayrılan Kadıköy’de AFAD’ın güncellediği son verilere göre tüm parklar deprem toplanma alanı olarak belirlendi. Ancak bu parklardan bazıları toplanma alanıyken, bazıları da ana tahliye alanı. 8 bölgeye ayrılan Kadıköy’de; Özgürlük Parkı, Yoğurtçu Parkı, Göztepe 60. Yıl Parkı ve Hasanpaşa’daki Yeni Salı Pazarı ana tahliye alanları olarak belirlendi.

Toplanma alanı olarak belirlenen parklar ise şu şekilde: Fenerbahçe Parkı, Demokrasi Parkı, 23 Nisan Parkı, Yaşam Parkı, Kriton Curi Parkı, Moda Parkı, Barış Parkı, Koşuyolu Parkı, Defne Parkı, Behice Yazgan Parkı, Kalamış Parkı, Suadiye Parkı, Milli Hakimiyet Parkı, Yoğurtçu Parkı, Kuşluk Parkı, Çamlık Parkı, Zübeyde Hanım Parkı, Acıbadem Parkı, Çamlık Ihlamur Parkı, 26 Mart Parkı, Öğretmenler Parkı, Karanfil Parkı, Eylül Parkı, Hürriyet Parkı, A. Taner Kışlalı Parkı, Arapgirli Parkı, Merdivenköy Koru Parkı, Leylak Parkı, Kuyubaşı Parkı, Feneryolu Parkı, Ekin Parkı, Çınar Parkı, 19 Mayıs Parkı, Akasya Parkı, Sanat Parkı, Merdivenköy Parkı, Manolya Parkı, Doğa Parkı, Gardenya Çıkmazı, Ormen Sitesi Parkı, Onay Sitesi Parkı, Cemal Tüfenkçioğlu  Parkı.

5 BİN 496 KİŞİ FAYDALANDI

İstanbul fiziki olarak depreme hazır olmasa da yerel yönetimler özellikle çocuklarda deprem bilincini geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Kadıköy Belediyesi’nin Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı da bu çalışmaların önemli bir parçası. Eğitimler, özellikle çocuk odaklı ve temel olarak 10 yaş grubu çocuklarına yönelik ancak ailelerin birlikte katılabileceği, her yaş grubuna yönelik açık alan etkinlikleri, eğitim atölyeleri de düzenleniyor.

Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’ndaki tüm eğitim ve etkinlikler Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK-Kadıköy eğitmenleri tarafından yürütülüyor. Eğitimlerde doğal afetlerin oluşumları, afet esnasında yapılması gerekenler, afet öncesinde ve sonrasında alınabilecek önlemler çeşitli simülasyonların da yardımıyla yapılan eğitim çalışmalarıyla uygulamalı bir şekilde anlatılıyor. Parkta “Deprem Deneyim Odası”, “5 Boyutlu Sinema”,“İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonu” ile yetişkinler için atölyeler, sivil toplum kuruluşları eğitimi ve etkinlikleri, grup ziyaretleri ve açık alan oyunları yer alıyor.

2019’un ilk 7 ayında toplam 5 bin 496 kişi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda düzenlenen etkinliklerden ve eğitimden faydalandı. Bu sayı 2018 yılının tamamında 4 bin 833’tü.  

17 AĞUSTOS DEPREMİNİN 20. YILI

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan, 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 20 yıl geçti. Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, İstanbul ve Yalova’da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olan depremde resmi verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı. Resmi verilere göre İstanbul’da 981 kişi yaşamını yitirdi. Depremde, 35 bin 180 konut, 5 bin 770 iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 iş yeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 iş yeri de hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti.


ARŞİV