Rıhtım’da çevre düzenlemesi talebi

Kadıköy Meydan Düzenlemesi projesi kapsamında kıyı kesiminde yapılan dolgu alanların birçoğu tamamlandı. Biten bazı alanların üzerinden bir seneyi geçmesine rağmen çevre düzenlemesi hala yapılmadı

02 Ağustos 2018 - 15:03

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2014 yılında duyurduğu, Haydarpaşa’dan Deniz Otobüsü İskelesi’ne kadar olan sahil bandının yayalaştırılmasını kapsayan Kadıköy Meydan Projesi kapsamında “Kadıköy İlçesi Vapur İskelesi-Et Balık Kurumu Arası Cadde Düzenleme İnşaatı” adıyla rıhtımın düzenlenmesi çalışmaları devam ediyor. Proje için ilk etapta sahil boyunca yapılması planlanan dolgu alanlarının bir bölümü tamamlandı, kalan kısımlarda ise çalışmalar devam ediyor. Tamamlanan alanların çevre düzenlemesinin aylar geçmesine rağmen yapılmaması ise Kadıköylülerin tepkisini çekiyor.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILMADI

İnşaatı iki yıl önce başlayan Eminönü İskelesi’yle Beşiktaş İskelesi arasında kalan kazıklama tekniğiyle yapılan dolgu alan çalışması yaklaşık 16 ay önce bitti.

Yine inşaatı aynı zamanda başlayan Çekmeköy dolmuş duraklarıyla TURYOL’un Eminönü İskelesi’nin arasında kalan, otobüs duraklarına bakan alan ise biteli yaklaşık bir yıl oluyor.

Otobüs duraklarıyla Şehir Hatları’nın Eminönü-Karaköy İskelesi arasında kalan alan ise yaklaşık 5 ay önce bitti.

Fakat inşaatların bitmesine rağmen tamamlanan alanlarda çevre düzenlemesi yapılmaması alanları kullanışsız kılarken görüntü kirliliğine neden oluyor. Projede seyir terasları ve banklar bulunurken mevcut durumda alanda birikecek olan suyu atacak gider dahi bulunmuyor. Çukurda kalan alanlara gider yapılmaması ise yağmur yağdığında sahil şeridini kullanılmaz hale getiriyor.  

“İMZA KAMPANYASI DEVAM EDİYOR”

Tam da bu sebeplerden dolayı Damla Pınar isimli “change.org” kullanıcısının açtığı “Kadıköy’de Eminönü ve Beşiktaş iskelesi arasındaki yol yeşillendirilsin” adlı imza kampanyası kısa süre içerisinde üç bini aşkın imzaya ulaştı. Kampanya metninde şu ifadeler yer aldı:

“Kentlerin giderek betonlaşması ve grileşmesinin yalnızca çirkin bir görüntü oluşturmakla kalmayıp sellere neden olduğunu yaşamımızı alt üst ettiğini İstanbul’da yaşayan tüm vatandaşlar olarak tecrübe etmiş bulunuyoruz. Bizler daha yeşil bir Kadıköy’de yaşamak istiyoruz. Bunun için sahilde, Eminönü ve Beşiktaş vapur iskeleleri arasında kalan beton alanın ağaçlandırılmasını istiyoruz. Banklarda oturmayı bırakın, yürümek için bile oldukça çirkin olan bu alanın yeşillendirilmesi her gün burayı kullanan binlerce kişinin talebidir.”

DENİZ HALKA AÇILDI

Projeyle birlikte senelerdir tartışılan büfe sorunu çözülmüş oldu. Rıhtım’da bulunan üç büfe denize sıfır olduğundan ayrıca alanda dört iskelenin de bulunduğu düşünüldüğünde insanların denizle buluşabileceği alanlar çok sınırlıydı. Dolgu alanlar yapıldıktan sonra büfelerin denizle bağlantısı kesildi. Halkın kullanımına açılan sahil şeridi en çok balıkçıları sevindirdi. Artık özellikle hafta sonları oltasını kapan Rıhtım’ın yolunu tutuyor.

İNŞAAT DEVAM EDİYOR

İnşaatın büyük bir bölümü bitse de otobüs duraklarının önünde bulunan yaklaşık 30 metrelik bir alanda çalışmalar devam ediyor.


ARŞİV