Salgında evreni düşünmek…

Pandemiyi farklı yönleriyle kaleme alan 20 yazar, dünyayı yeniden düşünmeye davet ediyor

17 Kasım 2020 - 14:05

Tüm dünyayı etkileyen pandemide bir yıl dolmak üzere. Bilim insanları salgını sağlık yönünden ele alırken, yazarlar da pandeminin sosyal ve psikolojik etkilerine odaklanıyor. Bu bağlamda da çeşitli yazı ve araştırmalar yapılıyor, kitaplar yazılıyor. O kitaplardan biri de “Salgın: Tükeniş Çağında Dünyayı Yeniden Düşünmek” adını taşıyor. Can Yayınları’nın yönetici editörlerinden Didem Bayındır’ın derlediği kitapta 20 yazarın yazıları bulunuyor. Toplamda 432 sayfadan oluşan kitap, Eylül 2020’de Can Yayınları’nın alt kuruluşu olan Tellekt etkiketiyle raflardaki yerini aldı.

ÇOK BOYUTLU SALGIN

Kitabın tanıtım bülteninde, dünya tarihinde salgınların çok büyük etkileri olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bugün de bütün dünya yüz binlerce insanın hayatını, işini kaybettiği, sosyo-psikolojik bedellerin inanılmaz boyutlarda olduğu bir salgınla karşı karşıya. Pek çok insan belki de ilk defa geçmişi, bugünü ve geleceği sadece bireysel hayatlar bağlamında değil, küresel bağlamda da ele almaya başladı. Salgın: Tükeniş Çağında Dünyayı Yeniden Düşünmek,  salgın olgusunu çok yönlü bir yaklaşımla ele alıyor; okuru bilim, ekonomi, siyaset, tarih, çevre, toplumsal cinsiyet, sosyoloji, psikoloji, halk sağlığı, tıp tarihi, felsefe, edebiyat, medya, kültür ve sanat perspektifinden dünyayı yeniden düşünmeye davet ediyor. Derlemeye katkıda bulunan yazarlar, kendi uzmanlık alanlarının çerçevesinden düne, bugüne ve geleceğe bakıyor.”

Kitabın önsözünü “Salgın sonrası neler olacak?” başlığıyla kaleme alan araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır da bu kitaptaki makaleler ve cevap arayışlarının, soruların tam yanıtları olmayabileceğini vurgulayarak, “Bu kitabın amacı bireysel hayatlarımızdaki, toplumsal yaşamdaki ve devlet katındaki tartışmalara ışık tutma çabası ve farklı alanlarda kaleme alınan makaleler üzerinden hayatın farklı anlarına dair yeni baştan düşünmek, başlangıç noktaları belirlemek ya da tartışma başlıkları açmak…” ifadelerini kullandı. 

 “KAFESTE KUŞLAR GİBİ”

Kitapta her bir yazar, salgını ve etkileri kendi uzmanlık alanı üzerinden; geçmiş, bugün ve gelecek bağlamında analiz ediyor. Kimi pandemi bilim ilişkisini ele alırken, kimi salgının ekonomik etkilerine odaklanıyor. Bazı yazarlar pandeminin sanata etkisini yazarken, bazısı da  pandemi ve uygarlık temasına yoğunlaşıyor. Örneğin “Covid-19 salgını sırasında dünyamızın dününe, bugününe ve yarınına bir kuşbakışı” başlıklı bir yazı kaleme alan ünlü felsefeci İoanna Kuçuradi, herkesin dilinde olan “bunda sonra hiçbirşey aynı olmayacak” önermesini ele alıyor. Kuçuradi, “Aynı olmayacak ama nasıl olacak?” sorusuna yanıt arıyor. Geçmiş pandemileri ele alan yazısında Nükhet Varlık, pandemisiz yarınlar için geçmişteki pandemileri iyi anlamak gerektiğini söylüyor. “Kafeste kuşlar gibi: Salgınların ruhsal tarihine kenar notları” tutan Fatih Artvinli, “pandemiyle birlikte insanların tüm imkanlarına, imtiyazlarına rağmen ve kısa bir süreliğine dahi olsa kapatılma hissinden şikayetçi olduğunu okuduk, dinledik. Kanat çırpıp özgürce uçacak bir kuşun kafese sokulması gibi…” ifadesini kullanıyor. Ünlü yazar Paul Auster de 27 Mart’ta yani sokağa çıkma yasağı günlerinde, Brooklyn’de kaleme aldığı öznel yazısı “Stanislav’ın kurtları” ile kitaba katkı sağlıyor.

Kitaptaki yazarlar ve konu başlıkları sırasıyla şöyle;

  • Geçmiş pandemileri anlamak neden önemli? / Nükhet Varlık

  • Kafeste kuşlar gibi: salgınların ruhsal tarihine kenar notları / Fatih Artvinli

  • Pandemi ve bilim / Önder Ergönül

  • Pandemiyle halk sağlığını hatırlamak / İlker Kayı

  • Pandeminin karanlık tarafı: insan, yaban, yeryüzü /  Mine Yıldırım- Onur Akgül

  • Covid-19 salgını sırasında dünyamızın dününe, bugününe ve yarınına bir kuşbakışı / İoanna Kuçuradi

  • “Dünyayı değiştirmezseniz o sizi değiştirir” / Melek Göregenli

  • Covid-19 salgının ekonomik etkileri / Selva Demiralp

  • Salgın, kriz ve ulus devlet / Evren Balta

  • Post-corona dünya, Türkiye ve sivil toplum  / E. Fuat Keyman

  • Pandemi ve solun şok doktrini / Foti Benlisoy

  • Salgın günlerinin gözetleme ve tecrit toplumunda katılım, muhalefet ve kolektif eylem  / Ayşen Uysal

  • Makineler durdu, yaşam devam ediyor: pandemi günlerinde kadınlar yaşamı yeniden üretiyor / Melda Yaman

  • Covid-19 öncesi ve sonrası Avrupa / Emre Gönen

  • Stanislav’ın kurtları / Paul Auster

  • “Çok hızlı yürüdük, ruhumuz geride kaldı” / Gülcan Özer

  • Hakikat-sonrası dünyanın ilk büyük sınavı olarak pandemi: uygarlığı yeniden nasıl kurtarırız? / Yenal Bilgici

  • Toplumun geleceği sanatla kurulacak / Görgün Taner


ARŞİV