Çilek sapından omlet, elma kabuğundan sirke, patates kabuğundan cips, bayat ekmekten pizza…
Tüketilmeyen ve çöpe atılan bir çok gıdayı farklı değerlendirerek doğaya dost bir yaşam sürmek ve mutfak ekonomisine katkı sağlamak mümkün. İşte atıksız mutfak için yeni tarifler…
MAYDANOZ VE DEREOTU SAPLI MAKARNA
MALZEMELER
500 gram makarna
Peynir
1 adet soğan
Yarım bağ maydanoz sapı
Yarım bağ dereotu sapı
2 adet ceviz
TARİF:
Soğanı kavurup üzerine ince kıyılmış maydanoz, dereotu saplarını ve rendelenmiş peyniri ilave edin. Ayrı bir tencerede haşladığınız makarna suyundan sosa bir miktar ilave ederseniz sosun aroması daha güzel olacaktır. Haşlanan makarnayı tavaya alıp üzerine ceviz ve pul biber ilave edip servise hazırlayabilirsiniz. Makarna suyunu da ayrıca çorbalara kullanabilirsiniz.
KEREVİZ SAPLI ÇORBA
200 gram kereviz sapı
300 gr yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yağ
1 lt su
1-2 yemek kaşığı/limon
TARİF
Kerevizin saplarını iyice yıkayıp küçük küçük kıyın. Sıvı yağ içine kereviz saplarını ekleyip kavurun. Saplar pişince içine un ekleyip 5 dakika kadar kavurun. Pembe kıvama geldiğinde su ekleyin ve kaynamaya bırakın.
Diğer yandan yumurta sarısı, yoğurt ve limon suyunu birlikte çırparak terbiyesini hazırlayın. Çorba piştikten sonra terbiyesini döküp servise hazır hale getirebilirsiniz. Kalsiyum deposu olan yumurta kabuğunu da toz haline getirip (mutlaka iyi yıkayın) çorbalara, ekmeğe, makarnaya ekleyebilirsiniz.