Kalamış Atatürk Parkı’na son model teknoloji geliyor. Türkiye’de ilk defa uygulanacak projeyle Kalamış Parkı kanalizasyon sularından elde edilen sularla sulanacak
HABER: Mustafa SÜRMELİ
FOTOĞRAFLAR: Ertuğ AKGÜN
Dünyamız her geçen zaman canlılar için hayati öneme sahip kaynaklarını gerek insan faktörü gerekse diğer nedenlerle kaybediyor. Temiz havayı sağlayan ormanlar, temiz su kaynakları, canlı yaşamının devamı için hayati unsurların başında geliyor. Temiz hava, su ve ormanların giderek azalması dünyamızın geleceği için önemli bir tehdit olarak görülüyor. Düzensiz yapılaşma, aşırı nüfus artışı, sera gazlarındaki artış ve en önemlisi bilinçsiz kullanım nedeniyle dünyamız her geçen gün su kaynaklarını kaybediyor.Bu tehdidin en aza indirilmesi için dünya çapında birtakım çevre projeleri uygulanıyor. Su kaynaklarının korunması, temiz suların gereksiz yere harcanmaması da yaşamı tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak için atılan adımlardan sadece biri.
SÖZDE DEĞİL ÖZDE ÇEVRECİLİK
Daha önce gri suların geri kazandırılması için adımlar atan Kadıköy Belediyesi şimdi de “siyah su” diye tabir edilen kanalizasyon sularının da doğaya kazandırılmasını sağlayacak örnek bir projeyi hayata geçirmek için düğmeye bastı. Temiz su kaynaklarının her geçen gün azaldığı dünyamızda kıt kaynakların idareli kullanılması açısından Kadıköy Belediyesi’nin uygulayacağı proje, önemli bir örnek teşkil ediyor.“Sağlıklı Çevre Sağlıklı Kadıköy” sloganıyla çevrenin korunmasına yönelik projeleri ciddi şekilde uygulayan Kadıköy Belediyesi, sözde değil, özde çevrecilik yapmaya devam ediyor. Belediyenin gündemindeki en son proje siyah sularla parkların sulanması… Geçtiğimiz hafta Kadıköy Belediyesi önemli bir çevre buluşmasına ev sahipliği yaptı. Kadıköy Kalamış Atatürk Parkı’nın, Kadıköy’de elde edilecek siyah suların geri dönüşümüyle elde edilen sularla sulanması kararlaştırıldı. Hitachi firması Ortadoğu Satış Departmanı Genel Müdürü Shinichi Fukozawa, Su Değerlendirme Bölümü yetkilisi Kazufumu Hirata, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Su Değerlendirme Grubu Sorumlusu Dr. Bassem Osman, bizzat Kadıköy Belediyesi’ne gelerek yetkililerle görüştü. 18 Haziran Salı günü Kadıköy Belediyesi’ni ziyaret ederek, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak, Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürü Şule Yardım ile bir süre görüşen Shinichi Fukozawa, Kazufumu Hirata ve Bassem Osman’ın da en az belediye yetkilileri kadar heyecanlı oldukları gözlendi. Kadıköy Belediyesi’nin çevreye duyarlı projelerinden etkilendikleri belirtilen konuklar, kanalizasyon sularının sulama suyunda kullanılması için Kadıköy Belediyesi’ne destek vereceklerini ifade ettiler. Kadıköy’de uygulanacak projenin Türkiye çapında örnek olduğu vurgulanırken, proje kapsamında Kalamış Atatürk Parkı’nın uygun bir bölümüne Kadıköy’ün kanalizasyon sularını arıtacak bir sistem kurulacak. Bunun için Kadıköy Belediyesi’nin ilgili müdürlükleri ile firma uzmanları çalışmalara başladı. Etüt çalışmalarının ardından arıtma sistemi yerleştirilecek ve kanalizasyon suları arıtılacak. Arıtma sisteminin, günlük 50 metreküp siyah suyu yani kanalizasyon suyunu arıtacağı belirtildi. Arıtılan su ile Kalamış Atatürk Parkı sulanacak. Böylece temiz suların park ve bahçe sulanmasında kullanılmasının önüne geçilecek ve temiz su kaynakları boşa harcanmamış olacak. Aynı zamanda denize akan kanalizasyon atığında da azalma yaşanacak.
PİLOT ÇALIŞMA OLACAK
Konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürü Şule Sümer, dünyanın her geçen gün temiz su kaynaklarını kaybettiğini ve su sıkıntısının kendini ciddi şekilde göstermeye başladığını söyledi. Kadıköy Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri çevre projelerine ek olarak yeni bir uygulamayı daha Kadıköy’e ve halkına kazandırma sürecinde olduklarını söyleyen Şule Sümer, Kadıköy’ün bu konuda da ilkleri yaşatacağını vurguladı. “Eğer bunda başarılı olursak diğer bütün parklarımıza da bu çalışmayı yaygınlaştıracağız. Yani parklarımızın sulama suyu ihtiyacını atık suların geri kazanılmasıyla tamamen kanalizasyondan gelen atık sularla bunların geri kazanılmasıyla elde edeceğiz” diyen Sümer, sözlerini şöyle sürdüdü: “Böylelikle su verimliliği ve su tüketiminin azaltılması konusunda Kadıköy Belediyesi olarak hem iklim değişikliğiyle mücadele hem su tüketiminin azaltılmasıyla ilgili çalışma yapmış olacağız. Dünyada kullanılan temiz su kaynaklarımız çok yetersiz. Herkes bol bol su harcıyor. Ama aslında Türkiye su yoksunu bir ülke hele bir de İstanbul’un, yaklaşık 16 milyona yaklaşan nüfusuyla çok ciddi bir su ihtiyacı bulunmakta. Kadıköy Belediyesi olarak yeşil alanlarımızı tamamen bu şekilde geri kazanılan sudan elde etmek için böyle bir proje başlattık. Eğer Kalamış Atatürk Parkı’nda başarılı olursak bunu diğer bütün parklarımıza da yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Bu su arıtma tesisinin günlük su üretimi 50 metreküp. Parkın yazın su ihtiyacını bu yöntemle sağlayacağız. Kışın su ihtiyacı fazla olmuyor. Kışın elde ettiğimiz suyu, yol ve caddelerin sulanması için kullanacağız. Biz bu suyu kullanmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bildiğimiz kadarıyla herhangi bir yerde, kanalizasyon suyunun geri kazanılmasıyla elde edilen su ile parkların sulanması yöntemiyle ilgili bir proje yok. Bildiğimiz kadarıyla bunu ilk defa biz yapıyoruz.” Kanalizasyon sularının geri dönüşümü konusunda uluslararası bir şirketle iyi niyet protokolü imzaladıklarını açıklayan Sümer, bu tesisin belirli bir süre Kalamış Atatürk Parkı’nda bedelsiz olarak duracağını, yeterli verim elde edildiği süreçte bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunacaklarını, çalışmanın pilot uygulama niteliğinde olduğunu söyledi.
ÇEVRECİ PARK
Kalamış Parkı, yaklaşık 32 bin 000 metrekarelik bir alana sahip. Söz konusu alanın 20 bin metrekaresi yeşil alan, 2 bin 300 metrekaresi çocuk oyun alanı, 120 metrekaresi fitness alanı, 700 metresi de yürüyüş parkuru olarak hizmet veriyor. Park sadece çocukların kullanımına hizmet veren 2 bin 45 metrekarelik çocuk oyun alanlarının çevrelediği bir oyun meydanına sahip. Tüm oyun alanları, zemin kaplamaları, kum ve ağaç yongası olmak üzere doğal malzemelerden yapıldı. Park içerisinde hiçbir aktivite alanında geçirgen olmayan kanserojen malzemeler kullanılmadı.Kullanıcıların fikir ve önerileri doğrultusunda planlanmış bu alanda Kadıköy’ün ilk kaykay parkı da Kalamış’ta hizmete girdi. Kalamış Parkı, spor etkinlikleri açısından da ele alınarak buna göre planlandı. Park içerisinde 700 mil uzunluğunda spor amaçlı yürüyüş parkuru ve fitness alanları bulunuyor.. Sokak basketi karşılaşmalarının gençler arasında yoğun ilgi görmesi göz önünde bulundurularak Kalamış Parkı’nda mini bir basket sahası planlandı. Evcil hayvanlar da düşünülerek, her cins ve büyüklükteki köpeklerin kullanımına yönelik iki ayrı köpek gezdirme alanı planlandı.
SOLAR PANELLİ AYDINLATMA SİSTEMİYLE ENERJİ TASARRUFU
Parkın aydınlatmasında yürüyüş yolları, kaykay pisti ve çocuk oyun grupları göz önünde bulundurularak 5 metrelik direkler kullanıldı. Ayrıca enerji verimliliği sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak için, parkın fiziksel olarak müsait alanlarında ve görselliği bozmayacak şekilde solar panelli aydınlatma direkleri kullanıldı. Bu sayede parkın sahil güzergâhı boyunca çevre dostu ve sıfır CO2 emisyonlu solar panelli LED armatürlü aydınlatma direklerinin montajı tamamlanmak üzere. Uygulama sonrasında benzer ürünlerine göre yılda 5256kWh enerji tasarrufu ve 3,5 tona yakın CO2 emisyonu önlenmiş olacak.
BİTKİSEL TASARIM VE HEYKELLER
Kalamış Parkı peyzaj düzenlemesi ise mevcut ağaçların budama ve bakımı yapılmasından yola çıkılarak ağaçlandırma ve bitkisel tasarım olarak da ele alındı. Bitkisel tasarımı mevsimlik çiçekler ve kalıcı bitkilerle oluşturularak parkın içerisindeki yeşil alanın estetik ve fonksiyonel açıdan işlerlik kazanması sağlandı. Parkın ana giriş yollarının başlangıç noktalarında önceden yer alan Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Osman Hamdi Bey heykelleri yerleştirilerek heykellerin peyzaj düzenlemesi içinde vurgulanması sağlandı. Ayrıca 2012’de kaybettiğimiz milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun heykeli de giriş aksına yerleştirildi.
DÜNYA SU KAYBEDİYOR
Dünyadaki toplam suyun yaklaşık 332,5 milyon mil küpünü yani yüzde 96’dan fazlasını tuzlu sular oluşturuyor.
Bütün tatlı su kaynaklarının yüzde 68’inden fazlası buz ve buzullarda bulunuyor.Tatlı suyun diğer yüzde 30’u ise yer altında bulunuyor.