Subay eşlerinden çevre paneli

Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda Subay Eşleri ve Yakınları Derneği Çevre Komisyonu tarafından düzenlenen ‘çevre’ konulu

13 Nisan 2012 - 14:21

Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda Subay Eşleri ve Yakınları Derneği Çevre Komisyonu tarafından düzenlenen ‘çevre’ konulu panelde doğal kaynakları nasıl tahrip ettiğimiz anlatıldı.

Subay Eşleri ve Yakınları Derneği Çevre Komisyonu, çevre ve doğal kaynaklar konulu bir panel düzenledi.
Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak ziraat yüksek mühendisi, SOS İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu Genel Başkan Yardımcısı, 21. Dönem İstanbul Milletvekili Yücel Erdener katıldı. Doğal kaynaklar hakkında detaylı bilgi veren Erdener, konuşmasında özellikle dünyada yaşanan su sorununa dikkat çekti. Erdener, son 50 yılda Türkiye’nin sulak alanlarının, 3 tane Van gölü büyüklüğündeki kısmının kurutma, doldurma ve su sistemlerine yanlış müdahalelerle ekolojik ve ekonomik özelliklerini kaybettiklerini belirterek, “Su hiçbir şekilde yerine hiçbir şey ikame edilme özelliği taşımayan sınırlı bir kaynaktır. Farklı sektörlerde su rekabetleri kaynaklar üzerindeki baskıyı artırdığından artan nüfusla ters orantılı olarak azalıyor. Bölgeler arası su talebi uzun mesafelere taşınma işlemi, biyolojik çeşitliliğin felaketi oluyor. Sosyal faaliyetlerin getirileri götürdüğünden çok fazla” dedi. Yoksulluğa çare bulmak ve artan nüfusu beslemek için gereken su talebinde hızlı çözümü için 1900'lü yılların ikinci barajlar, bentler kanallar inşa edildiğini anımsatan Yücel Erdener şöyle devam etti: “Ülkemizde geleneksel mühendislik yaklaşımlarının bende meslek hayatımın başlangıcından bu yana hep havza ölçeğinde uygulamaya çalıştım. Ülkemde bu gerçek hiç yadsınmamalı sosyal ve çevresel etkiler su havzalarının membaından mansabına doğru çok dikkatli uygulanmalı. İklim değişiklikleri mevsimlik yıllık yağışlar ve tekerrürler bu değişikliklere bağlı olarak riskleri de yanında getiriyor. Su yönetiminde stratejik değişiklikler havzalararası su transferi projeleri uygulanırken getireceği riskler göz önünde alınmalı. Çünkü her külfetin mutlaka bir nimeti olduğu unutulmamalı. Bir bardak suyu artırmak mümkün değil ama korumak şart... Bu da ancak eğitimle olur.”
 
 
Fotoğraf: Sinem TEZER

ARŞİV