Gri suların arıtılmasıyla elde edilen suyun oto yıkamada, bahçe sulamada ikinci defa kullanılması mümkün
Mustafa SÜRMELİ
Özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısına rağmen oto yıkamalarda temiz su kullanımı su israfına yol açıyor. İsrafın önüne ise kurulacak “gri su geri dönüşüm sistemleriyle” geçilmesi mümkün.
Su kaynaklarının verimli kullanılması, yağmur sularının yanı sıra atık suların geri dönüştürülerek yeniden kullanımı, gelecekteki su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak seçenekler olarak değerlendirilmekte.
SU VERİMLİLİĞİ
Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü bu yıl su verimliliği teması kapsamında projelere ağırlık verecek. Su sarfiyatının azaltılması, suyun geri kazanılmasıyla ilgili çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Dünya Su Günü etkinliği gerçekleştirildi. Suyun korunması temalı lise öğrencilerinin katılacağı fotoğraf yarışması düzenlenmesi de gündemde.
Stratejik planda suyun verimli kullanımıyla ilgili yatırım projelerinin yer aldığını söyleyen Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürü Şule Sümer, oto yıkamada temiz su kullanımının da su israfına yol açtığını, bu israfın önüne geçecek uygulamaların olabilirliğinin de sözkonusu olduğunu ifade etti. Sümer, kurulacak gri su arıtma sistemiyle elde edilecek su ile oto yıkama işleminin yapılabileceğini belirterek, “Teknik altyapı kurulmalı. Detaylı çalışma yapılması gerekiyor. Sadece oto yıkamalarda değil, tüm faaliyet kollarında gri suların arıtma yapmadan sisteme verilmemesi gerek” dedi.
Sümer, gri su kullanımının yeni hizmet binalarında sağlanması, belediyenin su tüketiminin yüzde 10 oranında azaltılmasının da gündemdeki bazı hedefler arasında olduğunu anlattı.
ATIK SU ARITILABİLİYOR
Ev ve işyerlerinde kullanılan suyun büyük bir bölümü kullanım sonrasında halen atıksu olarak dış ortama verilmekte. Bazı Avrupa ülkelerinde atık sular, alt yapı sistemleri ile toplanıp, arıtma tesislerinde arıtılarak, doğal ortama nihai deşarjı yapılabilmekte.
Çevre uzmanları; klozet sistemi dışındaki diğer evsel su kullanım alanlarından gelen gri suların müstakil arıtma sistemleriyle geri kazanılmasının, doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasıyla ekonomi ve çevresel bakımdan büyük fayda elde edilebileceğini ifade ediyorlar.
BAŞARIYLA UYGULANIYOR
Kadıköy Belediyesi, su verimliliği projesi kapsamında gri suların geri kazanılması amacıyla 10 Temmuz 2013 tarihinde Aysel - Abdullah Öğücü Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu Hizmet Binasında çalışma başlattı. Yurda kurulan gri su arıtma sistemiyle günlük 6-8 ton aralığında su arıtılıyor. Projenin kamu sektöründe ilk, İstanbul’da ise ikinci gri su arıtım projesi olma önemine sahip olduğu belirtildi. Belediye, gri su arıtma sistemlerinin, özellikle Fikirtepe gibi kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun yaşandığı bölgelerde yapılacak yeni binalarda da uygulanması konusunda çalışmalar yapıyor.
GRİ SU NEDİR?
Gri su; siyah su haricinde duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen sulara deniyor. Sabun, şampuan, diş macunu, yiyecek parçaları, pişirme yağı, deterjan ve saç gibi maddeleri içerdiği belirtilen gri suların, evsel atık sular içinde en büyük orana sahip olduğu kaydedildi. Genellikle evsel atık suyun yüzde 50-80’i gri su içermekte. Özel tesis ve sistemlerde arıtılan gri sular, insan teması olmayan alanlarda rezeruvarlarda, çamaşır yıkama, park, bahçe sulama, araç yıkama gibi alanlarda kullanılabilmekte.
Kişi başına düşen yıllık bin 652 m³ su miktarı ile ülkemiz, su azlığı yaşayan bir ülke konumunda. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) 2030 yılı için nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmekte.