TEMA Vakfı Kanal İstanbul Projesi’ne dava açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve baroların ardından TEMA Vakfı da Kanal İstanbul Projesi için verilen "ÇED olumlu kararına"; hukuka, kamu yararına ve bilimsel gerçeklere uygun olmadığı gerekçesiyle iptal davası açtı

22 Şubat 2020 - 13:52

TEMA Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kanal İstanbul Projesi’ne verdiği ÇED olumlu kararına; kararın hukuka, kamu yararına ve bilimsel gerekçelere uygun olmadığı gerekçesiyle dava açtı. 17 Şubat 2020’de açılan davada Vakıf, ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep ediyor. 14 bilim insanı ve uzman ile hazırlanan dava dilekçesi, ek uzman görüşleri ile beraber yaklaşık 140 sayfa.

TEMA Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kanal İstanbul Projesi’ne verdiği “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararını 17 Şubat 2020’de mahkemeye taşıdı. “ÇED olumlu kararının” yürütmesinin durdurulmasını ve iptali istemi ile açılan dava için 14 bilim insanı ve uzmanın görüşlerinin yer aldığı 140 sayfalık dilekçe hazırlandı.

TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada proje ile İstanbul’un su varlıkları, orman, tarım ve mera alanlarının risk altına girdiğine dikkat çekilerek “Proje alanında bulunan ve İstanbul’a halen su veren en önemli su rezervleri olan Sazlıdere ve Terkos havzası bu proje ile yok olma ve tuzlanma riski taşımaktadır.

Terkos ve Sazlıdere kentin toplam su biriktirme kapasitesinin yüzde 29’una sahiptir. ÇED Raporu’na göre Sazlıdere barajının büyük bir kısmı devre dışı bırakılacaktır. Bu, kuraklık gibi iklim krizinin etkilerini daha fazla hisseden İstanbul halkı için önemli bir su kaynağının kaybedilmesi anlamına geliyor” denildi.

Etiketler; kanal istanbul

ARŞİV