Kadıköy'deki organik pazarın kurucularından Ekolojik Üreticiler Derneği'nin tohum mücadelesini anlatan filmi Kore'den ödül aldı.
Ekolojik Üreticiler Derneği ve Karaot Tohum Derneği'nin öncülük ettiği; çevre, tarım, gıda vb. konularda faaliyet yürüten pek çok başka sivil toplum kuruluşu tarafından da yürütülmekte olan tohum mücadelesi, “Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar” filminin aldığı ödülle taçlandı. Türkiye'deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesini konu alan “Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar” (The People Who Try to Save the World) adlı kısa film, Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali'nde ödül aldı.
27 farklı ülkeden katılan 800 film arasından ilk 10'a girerek finale kalan ‘Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar’, 14 Mayıs 2012'de sonuçlanan yarışmada ‘En İyi Kısa Film Ödülü’nün sahibi oldu. Akile Nazlı Kaya'nın yönettiği, görüntü yönetmenliğini Tomaş Doruşka'nın yaptığı kısa belgesel filmde; Türkiye'de tohum, tarım ve biyoçeşitlilik ve kendi alanlarında yaptıkları çalışmalarıyla bu konulardaki sorunlara çözüm üretmeye çalışan üç insan olan Türkiye'nin ilk ve tek tohum derneği olan Karaot Tohum Derneği'nin kurucusu Feray Karapınar, Ekolojik Üreticiler Derneği Kurucusu ve Başkanı Levent Gürsel Alev ile yine Türkiye'de bir ilk olan, yayın listesi sadece ekoloji ve çevre konularıyla ilgili kitaplardan oluşan Sinek Sekiz Yayınevi'nin kurucusu ve Yayın Yönetmeni İrem Çağıl Tütüncü'nün mücadelesi aktarılıyor. Aynı zamanda Çetin İnanç'ın kültleşmiş filmi ‘Dünyayı Kurtaran Adam’dan karelerle ve yer yer kısa animasyonlarla harmanlanan belgesel, Türkiye'nin gündeminde yer alan bu çok önemli ve ciddi konuyu farklı ve deneysel bir yaklaşımla anlatmaya çalışıyor.
YERLİ TOHUM MÜCADELESİ
Ekolojik Üreticiler Derneği - Karaot Tohum Derneği'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Hintli çevre aktivisti Vandana Shiva'nın “Çiftçi için tohum yalnızca gelecekteki bitkiler ve gıda için bir kaynak değildir; kültür ve tarih de tohum içinde saklıdır. Tohum gıda zincirinin ilk halkasıdır. Tohum gıda güvenliğinin nihai sembolüdür” sözü anımsatıldı. Açıklamada, Kasım 2006’da yürürlüğe giren Tohumculuk Kanunu’nun ardından yaşamın kaynağı ve gıda zincirinin ilk halkası olan tohum ulusaşırı tarım, gıda ve tohum tekellerinin kontrolüne bırakıldığı da vurglulanarak, “Sözü edilen durum yalnızca ülkemizde değil, dünyanın pek çok başka ülkesinde de geçerli. DTÖ, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların dayattığı yasal düzenlemeler, patent, sertifika vb. uygulamalar yoluyla, tohum çiftçinin elinden alınarak ulusaşırı tarım, gıda ve tohum tekellerinin denetimine veriliyor. Dünyanın dört bir yanında mücadele yürüten yoksul köylüler tohumlarını yetiştirme, saklama ve satma hakkını yeniden elde etmeye çalışıyor. Ülkemizdeki küçük çiftçiler ve yoksul köylüler de Tohumculuk Kanunu'nun çıkışından bu yana tohumla ilgili haklarını yeniden kazanma mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin öncülüğünü yürüten Ekolojik Üreticiler Derneği ve Karaot Tohum Derneği, küçük üreticilerin kendi tohumlarını, yerli meyve-sebze çeşitlerimizin tohumlarını yetiştirme, saklama ve değiş-tokuş etmelerini kolaylaştırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu kapsamda Akile Nazlı Kaya'yı aldığı ödülden dolayı kutluyor, tohum mücadelemize verdiği destek için teşekkür ediyoruz” denildi.
Gökçe UYGUN