Tohumlara özgürlük!

Dünya genelinde çeşitli etkinliklerin düzenlendiği ‘Tohum Özgürlüğü Günleri’ nedeniyle İstanbul’da da organik pazarlarda renkli programlar gerçekleştirildi.

17 Ekim 2012 - 15:20
 
Tüm dünyada gerçekleştirilen “Tohum Özgürlüğü Günleri”, İstanbul’daki organik pazarlarda da düzenlendi.
10 Ekim’de Kadıköy, 13 Ekim’de Zeytinburnu ve 14 Ekim’de de Maltepe organik halk pazarlarında yapılan Tohumlara Özgürlük Günleri’nde, imza stantları kuruldu. Tohum Özgürlüğü Deklarasyonu hakkında vatandaşlara bilgi verildi ve deklarasyon imzaya açıldı. Kadıköy Özgürlük Parkı'ndaki etkinlikte, ekolojik üreticiler Fatma Cam Denizci ve Levent Gürsel Alev, “Tohumlarımızı Nasıl Seçmeliyiz?” başlıklı atölye çalışması yaparak, pazara gelen Kadıköylülere değişik sebze tohumlarını nasıl seçmeleri gerektiğini anlattı. Ayrıca Kadıköylü yazar Buket Uzuner de Tohumlara Özgürlük Kampanyasını desteklemek için organik pazarı ziyaret etti.
 
‘Tohumların patentleştirilmesini durduracağız’
Dünyaca ünlü ekoloji düşünürü ve bilim insanı Dr. Vandana Shiva'nın hazırladığı deklerasyondan bazı satırbaşları şöyle;
-Tohum yaşamın kaynağıdır.
-Tohum özgürlüğü yaşamdaki her varlığın en doğal hakkıdır ve biyolojik çeşitliliğin korunması için temel oluşturur.
-Tohum özgürlüğü her çiftçi ve gıda üreticisinin doğal hakkıdır.
-Tohum gıda zincirinde ilk bağlantı olduğundan tohum özgürlüğü, gıda özgürlüğünün temelidir.
-Tohum özgürlüğü, genetiği değiştirilmiş tohumların çiftliklerimizi kirletip GDO’suz gıda seçeneğimizi engelleme tehdidi altındadır.
-Çeşitli türlerin gelişim özgürlüğünün; insan topluluklarının yeniden açık tohum kaynaklarını normalleştirme özgürlüğü olması gereği biz tohumların özgürlüğünü savunmaya kendimizi adadık.
Bu amaçla, biz tohum saklayacağız, toplum tohum bankaları ve tohum kütüphaneleri kurup, tohumları şirketlerin özel mülkiyeti haline getiren hiçbir kanunu tanımayacağız. Biz tohumların patentleştirilmesini durduracağız.

ARŞİV