“Türkiye’nin Paris iklim hedefi tehlikede"

Ekosfer Derneği’nin açıklamasına göre Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonları 2023 yılında 598,9 milyon tona ulaştı. Artış devam ederse Paris İklim Anlaşması kapsamında taahhüt edilen 2030 yılı hedefi üç yıl sonra aşılacak

09 Nisan 2025 - 10:43

Ekosfer Derneği, TÜİK tarafından açıklanan Türkiye’nin sera gazı emisyon istatistikleri hakkında açıklama yaptı. 2023 yılında Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonları bir önceki yıla göre yüzde 6,9 oranında artarak 598,9 milyon tona (CO2 eşdeğeri) ulaştı. Kişi başına düşen sera gazı emisyonu miktarı da 7 milyon ton oldu ve toplam sera gazı emisyonlarında olduğu gibi tarihin en yüksek seviyesini gördü. 

“İTHAL KÖMÜR ENERJİ EMİSYONLARINI SIÇRATTI”
Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, sera gazı emisyonlarındaki artışın enerji sektörü kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, enerji sektörü kaynaklı emisyonların toplam emisyonlar içindeki payının yüzde 73,8’e çıktığını vurguladı. 2023 yılında ithal kömürle çalışan termik santralların tarihte ilk kez elektrik üretiminde en yüksek paya sahip kaynak olduğunu hatırlatan Gürbüz, “Emisyon artışıyla, ithal kömür kullanımının artışı arasında bir bağ var. İthal kömürün elektrik üretimindeki liderliği 2024 yılında da sürdü. Bu nedenle iklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarındaki artışın önümüzdeki yıl da sürmesi şaşırtıcı olmaz.” dedi. 

“CİDDİ ADIMLAR ATMALIYIZ”
Türkiye’nin, elektrik üretiminde gazın payını azaltırken kömürün payını artırdığını belirten Gürbüz,“Bu da aynı miktarda elektrik üretmek için daha fazla sera gazı çıkarmak anlamına geliyor. Halbuki yapılması gereken, enerjiyi daha verimli kullanmak, talebi kontrol altına almak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek olmalı. Kömür santrallarını kapatmak için bir takvim belirmeli, gaz ve özellikle ulaşımda kullanılan petrol tüketimini de azaltmalıyız. Hepsinin çözümü var” açıklamasını yaptı. Özgür Gürbüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye bu yıl Ulusal Katkı Beyanı’nı güncelleyip, eskisinden daha iyi bir emisyon hedefi açıklamak zorunda. Açıklanan son emisyon verileri kırmızı alarm veriyor. Böyle giderse 2030 hedefi tutturulamayabilir. 2030 sonrası için belirlenecek daha zorlayıcı hedeflere erişmek de zorlaşıyor. Kişi başına düşen emisyon miktarında da sekiz ton seviyesindeki İsveç, Portekiz ve Romanya gibi Avrupa ülkelerini neredeyse yakaladık. Artık iklim krizini durdurmak için ciddi adımlar atmalı, yapıyormuş gibi yapmaktan vazgeçmeliyiz.”

TARİH VER KAMPANYASI
Türkiye’de fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının yüzde 42’si kömür kaynaklı. Ekosfer, Avrupa’da kömür santrallerini kapatmak için tarih belirlemeyen beş ülkeden biri olan Türkiye’nin termik santralleri kapatması için “Tarih Ver” adlı bir imza kampanyası yürütüyor. 


ARŞİV