Validebağ Savunması bir yaşında

İstanbul'un ve Anadolu Yakası'nın gözbebeklerinden, nadir kalan yeşil alanlarından Validebağ Korusu'nu betonlaşmaya ve ranta karşı savunan Validebağ Savunması bir yılını doldurdu. Validebağ Gönüllüleri bir yılı basın açıklaması ve sloganlarıyla özetledi: Buradayız ve vazgeçmiyoruz

21 Haziran 2022 - 18:43

İstanbul'un nadir büyük yeşil alanlarından Validebağ Korusu'nu betonlaşmaya ve talana karşı korumak için harekete geçen Validebağ Gönüllüleri mücadele dolu bir yılı geride bıraktı. Bazen korudaki ağaçlara, bitkilere siper olarak bazen adliye koridorlarında, mahkeme salonlarında koşturmayla süren mücadelenin hız kesmeden devam edeceğini dile getiren Validebağ Gönüllüleri, bir yılın muhasebesini de koruda düzenledikleri basın açıklamasıyla duyurdu.

NÖBETTE 365. GÜN

Açıklamalarında bir yılın özetini yapan gönüllüler, özetle şunları dile getirdi:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “Pazartesi günü düzenleme projesi için Validebağ’a giriyoruz” demesi üzerine Validebağ Korusu’nda masa açarak nöbet tutmaya başlayalı tam 365 gün oldu. 

“İHALEYİ İPTAL ETTİRDİK”

Kısaca özetlersek, 

-2020 Mart ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metrekarelik bölümünü 'bakım ve onarım yapılması amacıyla' iki yıl süreyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti. Üsküdar Belediyesi bir firmaya bu işi 17 milyon liraya ihale etti. Dava açarak bu ihaleyi iptal ettirdik.  

-21 Haziran günü masa açarak nöbet tutmaya başladık. 

-10 Ağustos tarihinde Üsküdar Belediyesi, sabah saatlerinden başlayarak 100’e yakın kişiyle ve polis eşliğinde Koru’daki otsu bitkileri biçmeye başladı. Mahalle sakinleri ve destekçilerimiz ile durdurduk. 

“MOLOZ DÖKÜLMESİNİ ENGELLEDİK”

-21 Eylül 2021 günü sabah saat 5:30’da Üsküdar Belediyesi, Koru'ya onlarca kamyon dolusu kum ve moloz dökmeye başladı. Engelledik. Belediye başkanı hakkında suç duyurusunda bulunduk. 

-Bu arada, 2018 yılında açtığımız Millet Bahçesi davasında ve 2021 yılında açtığımız Koruma Amaçlı İmar Planı davalarında yürütmeyi durdurma kararlarını da geçtiğimiz bir yıl içinde aldık. Bu davaların sonuçlanmasını bekliyoruz. 

-Yaklaşık iki ay önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Koru’nun 261 bin 5 metrekarelik bölümünü Üsküdar Belediyesi’ne bakım-onarım amacıyla kesin olarak tahsis etti. Üsküdar Belediyesi, 1. derece koruma altında olan Validebağ Korusu’nda toplu etkinlikler organize ediyor. Hatırlatalım: Validebağ Korusu 1. derece doğal sit alanıdır. Etkinlik alanı değil. 

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Sıcakta, soğukta, fırtınada, karda, yağmurda devam ettiğimiz mücadelemiz, Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu'nun koru olduğunu kabul edene kadar devam edecek. Rant heveslileri hiç vazgeçmiyorlar. Ama unuttukları bir şey var: Biz de vazgeçmiyoruz, buradayız ve direnmeye devam edeceğiz."

Sık sık sloganlarla kesilen basın açıklaması sonrasında gönüllüler söz alarak geride kalan bir yıl hakkındaki görüşlerini ve yorumlarını dile getirdiler. Çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de söz alarak Validebağ Gönüllüleri'ne desteklerini dile getirdiler.
   


ARŞİV