Yasak bitti, tezgâhlar şenlendi

Denizlerde avlanma yasağının kalkmasıyla farklı balık çeşitleri tezgâhlarda yer almaya başladı. Tezgâhların favorileri bu sene de hamsi ve palamut oldu

06 Eylül 2018 - 13:54

Balıkların üreme döneminin başlaması nedeniyle 15 Nisan’da başlayan av yasağı 1 Eylül itibariyle sonlandı. İstanbul’da yaklaşık 13 bine yakın balıkçı, 2 bin gemiyle balık sezonuna ‘Vira Bismillah’ dedi. Büyük umutlarla denize açılan İstanbullu balıkçılar, umduklarını denizde bulmuş olacaklar ki sezon balıklarının fiyatları geçen seneye göre yarı yarıya düştü.

Biz de balık piyasasının nabzının attığı Kadıköy’de balık denilince ilk akla gelen yer olan Kadıköy Tarihi Çarşı’nın yolunu tuttuk; çarşı esnafıyla konuştuk.

FİYATLAR, DAHA DA DÜŞECEK

Esnafın belirttiğine göre fiyatlar geçen seneye göre yarı yarıya düştü. Bu düşüş sezon balıkları istavrit, hamsi ve palamut için geçerli. Levrek, çipura, barbun, tekir gibi balıklarda ise düşüş bir ay sonra kendini hissettirecek.

ESNAF BOLLUKTAN MEMNUN

Çarşı esnafı bolluktan dolayı mutlu ama bu temkinli bir mutluluk. Çünkü geçen sezon da iyi açılmış ancak havaların bir türlü soğumamasıyla birlikte fiyatlarda yükselişe neden olmuştu. Yeni sezonun açılışında balıkçı esnafına düşüncelerini sorduk;

Osman Ceyhan: Bu sezona çok güzel bir başlangıç yaptık. Geçen seneye göre kıyasladığımızda fiyatlar yarı yarıya inmiş durumda. Şu an palamut, hamsi ve istavrit en çok giden ürünler. Palamutta televizyonların abarttığı gibi 5 TL’lik fiyatlar yok fakat 10 TL’den başlıyor. Boy boy palamut var. Boyuna göre fiyat artıyor. Hamsi çok bol, fiyatları çok düştü ama küçük. Ekim- Kasım aylarında boyları büyüyecek ve lezzeti artacak. Bugün ilk çinekop, ilk lüfer göründü. Bir kaç aya onlar da ucuz fiyatlardan tezgâhta yerini alacaklardır. Umarım sezon başladığı gibi biter.

Sathı Dereli: Şu an sezon çok güzel gidiyor. En çok palamut satıyorum. Geçen sene palamutun bir tanesi 30 TL’ydi. Şimdi ise 10 TL’den satıyoruz. 15-20 gün sonra çinekop ve lüfer çıkar. Önümüz nasıl olur, onu bilmiyoruz ama. Balık olayı riskli. Öyle bir şey ki; bugün dünya kadar, yarın bir tane kılçık bulamazsın. Umarım böyle devam eder.

Adil İnan: Bereketli bir sezon başladı hem bizim, hem de müşteriler için. Pahalı olunca biz de satarken keyif almıyoruz. Bu sene geçen seneye göre çok iyi tabi. Karadeniz mezgiti zaten sene boyuca çok güzeldi; çok ucuzdan gitti. O hala devam ediyor. Şimdi hamsi, palamut ve sardalya geldi. Onlar da çok iyi. Halkımız en çok palamuta ilgi gösteriyor. Kadıköy, levrek ve çinekopu sever. Çok soran oluyor yeni yeni çıkmaya başladı ama fiyatlar biraz yüksek tabi. Asıl zamanı bir ay sonra. Hem ucuzlar, hem de lezzetlenir.

ÇARŞIDA FİYATLAR:

Kadıköy Tarihi Çarşı’da balık tezgahlarında etiketler şöyle:

Palamut: 10-20 TL

Hamsi: 5-10 TL

Tekir: 25-40 TL

Sardalya: 20-25 TL

İstavrit: 10-15 TL

Çupra: 30-40 TL

Mezgit(Karadeniz): 15-20 TL

Somon(Yerli): 30-45 TL

Barbun: 25-40 TL

Levrek: 35-70 TL

Jumbo Karides: 100 TL

“DOĞAL KAYNAKLAR SONSUZ DEĞİL”

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü denetimlerini sıklaştırdı. İstanbul’un tüm noktalarında denetimlerini aralıksız sürdüren ekipler kuraldışı avlanmaya ve balık boylarını denetlemek için mücadele ediyor. Denizlerdeki denetimleri de sürdüren ekipler, yasal boy sınırı altında yapılan kuraldışı avlanmayla elde edilen tonlarca balığa el koydu.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, av yasağının kalkmasının hemen öncesinde yaptığı basın açıklamasında doğal kaynakların sonsuz olmadığına dikkat çekerek, “Yeni av sezonunun balıkçılarımız için bereketli geçmesini temenni ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın su ürünleri politikalarının ana hedefi, halkımıza bol ve ucuza balık sağlamak olduğu kadar, deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri ve balık kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilir avcılık yöntemlerinin geliştirilmesini sağlamak. Unutulmamalıdır ki; doğal kaynaklar sonsuz değildir. Bu kaynaklar, gelecek nesillere aktaracağımız bir emanettir. Bu nedenle, koruma ve kullanma dengesini mutlaka gözetmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.


ARŞİV