Yeldeğirmeni'nde Sokak Şenliği'ne davetlisiniz!

Kadıköy Belediyesi ile ÇEKÜL işbirliğinde, Marshall Boya’nın sponsorluğu ile yürütülen “Rasimpaşa -Yeldeğirmeni Yenileme Projesi” kapsamında, İskele Sokak’ta tüm gün sürecek bir Sokak Şenliği düzenleniyor. 29 Mayıs Pazar günü yapılacak şenliğe tüm Kadıköylüler davetli!

25 Mayıs 2011 - 13:47

Kadıköy Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından Marshall Boya’nın sponsorluğu ile yürütülen “Rasimpaşa -Yeldeğirmeni Yenileme Projesi”, İskele Sokak’ta tüm gün sürecek bir şenlikle taçlanıyor. Marshall Boya, geçen yıl Kadıköy Ayrılık Çeşme Sokağı’nda başlattığı Renk Hareketi’ni şimdi İskele Sokak’a taşıyor.
Kadıköy Belediyesi tarafından “Rasimpaşa Yenileniyor, Mahallemiz Canlanıyor” sloganıyla düzenlenen Sokak Şenliği, 29 Mayıs Pazar günü saat 12.00’de başlayacak. Kadıköy Belediyesi Rasimpaşa Mahalle Gönüllüleri’nin de büyük katkı sunduğu etkinlikte, tarihi dokusu, kendine özgü mahalle kimliğinin korunması ve yaşatılması amacıyla başlatılan, mahallenin zaman içerisinde maruz kaldığı fiziki, sosyal ve ekonomik yıpranmaların giderilmesini; mahalle kültürünün korunmasını ve yaşatılmasını hedefleyen “Canlandırma Projesi’ hazırlanan sokak sergisiyle mahalle sakinleri ile paylaşılacak. Kemal Atatürk Lisesi karşısında yeralan ve halen otopark olarak kullanılan, imar planında ise yeşil alan olan alanın çocuk bahçesi olması için imza kampanyası başlatılacak. Rasimpaşa halkı, sokaklarının yeni renklerini seçecek. Kadıköy Belediyesi’nin satın aldığı Tarihi Kilise’nin kapıları halka açılacak ve cephelerin yenilenmesinin ilk adımı olarak Yeldeğirmeni meydanına bakan evler bir şenlik atmosferinde renklendirilecek.
Şenliğe, sokak sakinleri, gönüllüler, Marshall çalışanları ve Kadıköy Belediyesi temsilcileri ile AkzoNobel Marshall Boya Genel Müdürü Dick Velings ve Osmanlı Sanatı Uzmanı ve Marshall Renk Elçisi Serdar Gülgün de katılacak. İstanbul’un ilk apartmanlarının yapıldığı yer olan bu bölge, eski canlılığına yeni renkleri ile kavuşturulacak. Şenlikte Direnen Mızıkacılar da bir konser verecek.

KADIKÖY’ÜN ARKA MAHALLESİ: YELDEĞİRMENİ
Osmanlı’nın İstanbul’a gelmesinden itibaren süvari birliklerinin Haydarpaşa Çayırı’nı talim alanı olarak kullanmaya başlamasının ardından, Talimhane’de de piyade birlikleri talim yapmaya başladı. Kadıköy’ün eski sakinlerinin Talimhane adıyla bildikleri yazılı kaynaklarda 15. ve 16. yüzyıllarda bahçeli köşklerin var olduğu belirtilen Yeldeğirmeni Mahallesi’nde, 1774-1789 yılları arasında, Padişah I. Abdülhamit tarafından 4 yel değirmeni yaptırıldı.
Bu yel değirmenleri, ordunun, sarayın ve halkın un ihtiyacını karşılamak için kullanılıyordu. Yeldeğirmenleri bugün İbrahimağa, Rasimpaşa Camisi, Karakol ve Osmangazi İlkokulu’nun bulunduğu yerlerde faaliyet gösteriyordu. Semte adını veren 4 yel değirmeninden bugün hiçbirinin izine rastlanmıyor. Yeldeğirmeni Mahallesi’nde sokaklar, 1789–1807 yılları arasında Padişah III. Selim zamanında oluşmaya başladı. 1845 yılında artık düzgün sokakların oluştuğu bu semtte Kadıköy'ün ilk postanesi hizmet veriyordu. Yeldeğirmeni’nde 1800’lü yılların ikinci yarısında yerleşim hızlandı, özellikle 1872 yılında Kuzguncuk Dağhamamı’ndaki yangından sonra semtte apartmanlaşma başladı.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.yeldegirmeni.kadikoy.bel.tr/


RASİMPAŞA SOKAK ŞENLİĞİ PROGRAMI

12.00–12.30 Konuşmalar
12.30–13.00 Cephe Boyama Etkinliği
13.00–13.30 Kadıköy Belediyesi Çocuk Merkezi Dans Gösterisi
13.30–13.45 ARA (DJ)
13.45–14.00 Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri TSM Müzik Korosu
14.00–14.15 ARA (DJ)
14.15–14.45 Flamenko Dans Gösterisi
14.45–15.00 ARA (DJ)
15.00–16.15 Direnen Mızıkacılar Konseri


 


ARŞİV