Yeldeğirmeni’nde iklim bulmacası çözdüler

İklim değişikliğinde bireysel çözümlerin tartışıldığı atölye çalışmasının yöneticilerinden Polen Bahçebaşı, toplumsal değişimin kişilerin çevrelerine verecekleri farkındalıkla başlayacağını söyledi

17 Mayıs 2024 - 10:46

Yeldeğirmeni’nde 11 Mayıs günü ‘iklim bulmacası’ atölyesi yapıldı. Werkstatt Akademi’de gerçekleştirilen atölye çalışmasının yöneticiliğini; sürdürülebilirlik danışmanı Polen Bahçebaşı ile Türkiye’de çevre bilinci üzerine doktora yapan Fransız Julie Gloannec tarafından üstlenildi. Avrupa ile Asya ülkelerinden katılımcıların da yer aldığı atölyede, iklim değişikliğinde bireysel çözümlerin ne kadar etkili olabileceği tartışıldı. 

42 KART VE 3 ANA BÖLÜM

Uluslararası Climate Fresk Derneği’nin bünyesinde geliştirilen ve üç ana bölümden oluşan atölyede; katılımcılar gruplar halinde iklim değişikliğinin nedenlerini, sebepten sonuca doğru 42 adet kart ile yöneticiler eşliğinde sıraladı. Küresel sorunun bilimsel temelini ve sosyal sonuçlarını kavradı. İkinci aşamada, kartlar arasındaki bağlantılarla bir poster çalışması yapıldı. Son bölümde ise katılımcılar hayatlarında ilkim için nasıl çözümler üretebileceğini tartıştı.

İklim bulmacası atölyesinin organizatörlerinden Polen Bahçebaşı, “Katılımcılarımız hem iklim değişikliğinin bilimsel arka planını kavradı hem de toplumsal gelişmelerle sorunlar ile ilişkisini gördü. Ayrıca bireysel olarak neler yapabileceklerini tartıştılar” dedi.

BİREYSEL OLARAK NE YAPILABİLİR?

Atölyede karbon ayak izini dengelemek için neler yapılması gerektiğini tartışan katılımcılar, hayatlarında uygulamaya çalışacakları sürdürülebilirlik planı çıkardılar. Planın örneklerinden birini Bahçebaşı şöyle verdi: “Market yerine pazardan alışveriş yapmak tercih edilebilir, çünkü marketlere gelen ürünlerin ithalatı sırasında ciddi boyutta sera gazı salınımı yaşanıyor. İthal marketler karbon ayak izini yükselten sektörlerden biri, bunun için lokal ürünlerin satıldığı marketleri tercih edebiliriz. Ayrıca et tüketimi de karbon ayak izini yükselten bir sektör çünkü sektör içindeki fosil yakıt kullanımının yanı sıra büyükbaş hayvanlar da sera gazı salınımına sebep oluyor. Bundan dolayı bazı katılımcılar haftalık et tüketimlerini azaltmaya karar verdi”. Bireysel hareketlerin yanında büyük firmaların alacağı sürdürülebilirlik stratejilerinin de önemli olduğunu vurgulayan Bahçebaşı, kapsamlı bir değişimin kişilerin çevrelerine verecekleri farkındalıkla başlayacağını, böylece toplumsal hareketlerin başlamasının mümkün olduğunu kaydetti. 

Ücretsiz etkinliğe katılmak için, İnstagram’dan @werkstattistanbul ve @iklimbulmacasi_climatefresktr hesaplarını takip edebilirsiniz. 

 

ARŞİV