Yepyeni çevre projeleri geliyor

Çevre dostu belediye Kadıköy, 2011'e çevre konusunda yepyeni projelerle giriyor. Kadıköy Belediyesi, atmosfere zarar veren sera gazı salınım oranını hesaplayan ilk yerel yönetim olacak.

05 Ocak 2011 - 09:48

Çevre dostu belediye Kadıköy, 2011'e çevre konusunda yepyeni projelerle giriyor. Kadıköy Belediyesi, atmosfere zarar veren sera gazı salınım oranını hesaplayan ilk yerel yönetim olacak. Bu oranın açıklanmasının ardından, salınımın azaltılması için projeler uygulamaya konulacak. Çocuklara çevre bilinci aşılamayı hedefleyen Kadıköy Belediyesi, öğrencilerle birlikte sebze ve meyce atıklarından gübre üretecek. Kadıköy Belediyesi'nin Türkiye'de ilk kez başlattığı ‘Plastik Poşete Hayır’ kampanyası 2011'de de yeniliklerle sürecek.

 Türkiye'nin en çevre dostu yerel yönetimleri arasında ön sıralarda yer alan Kadıköy Belediyesi'nin çevreye duyarlılık çalışmaları, yeni yılda yeni projelerle devam edecek. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Yardım'ın verdiği bilgilere göre 2010'un en önemli kampanyasının “Plastik Torbaya Hayır Projesi” 2011'de de tam gaz sürecek. 1 Mart 2010 tarihinden itibaren Kadıköy'de, doğaya zarar veren plastik poşet kullanımını yasaklayan Kadıköy Belediyesi, halkın kampanya ile tanışması için 15 bin doğa dostu torba dağıttı. 2 bin 255 işletmeye plastik torbalarını çevre dostu ürünlere dönüştürmeleri konusunda tebligat yapıldı. Buna uymamakta direndiği için ceza kesilen toplam işletme sayısı ise sadece 12 oldu. Şule Yardım bu rakamı “Bu çok düşük bir rakam. Demek ki Kadıköylü doğa dostu torbaya çabuk uyum sağladı” sözleriyle yorumluyor. Kampanya kapsamında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Ruhsat Müdürlüğü işbirliğinde yeni açılacak işletmelerin çevre açısından tüm kriterlere (plastik torba yasağı, gürültü ve görüntü kirliliği vb.) uygun olması sağlandı. Ayrıca 30 belediyeye de konuyla ilgili bilgi desteği sunuldu. “Plastik Torbaya Hayır Projesi” ayrıca belediyenin yaptığı anketlerde bilinirlik sıralamasında 2. çıktı. Çevre dostu projelerin önemine dikkat çeken Şule Yardım, “Bu tür projeler AB ile entegrasyon sürecinde bir artı sağlıyor. Uluslar arası platformlarda ancak çevre projeleriyle öne çıkmak mümkün. Zira klasik belediyecilik hizmetlerinin zaten sunulması gerek. Bunun üstüne bir şeyler konulması lazım. Kadıköy Belediyesi de bunu yapıyor” değerlendirmesini yapıyor.

PLASTİK POŞET YASAĞI 2. YILINA GİRİYOR

Şule Yardım, Plastik Torbaya Hayır Projesi konusunda bir de şu noktaya dikkat çekiyor: “Biz sadece bir yerel yönetim olarak bir karar aldık ve plastik poşet yasağı koyduk. Ama bunun bir devlet politikası haline gelmesi gerek. Hiçbir yasal düzenleme yok bu konuda. Tüm atıklara ilişkin bir yönetmelik olmasına karşın plastik torba yok sayılıyor oysa çok ciddi bir kirlilik yaratıyorlar. Çevre Bakanlığı'nın da bu konuda bir yasa hazırlaması lazım. Zaten zamanında bu konu yasalarla belirlenseydi, bugün poşetten kaynaklı çevre kirliliği sorunumuz olmazdı.”
Kadıköy Belediyesi'nin plastik torba yasağı, Mart 2011'de 1. yılını dolduracak. Bu tarihte kampanyaya destek veren destek veren firma, okul ve gönüllülerin katılımıyla bir kutlama yapılacak. Aynı zamanda kampanyanın 2. evresi sayılabilecek çalışmalar yapılacak. Sürekliliğinin sağlanması ve yeniden anımsatılmasına yönelik çalışmalar yapılacak, doğa dostu torba dağıtımları ve denetimler sürecek.

ORGANİK ATIKLAR GÜBRE OLACAK

Kadıköy Belediyesi'nin Atık Koordinasyon Merkezi'nin çalışmaları da sürüyor. Ancak, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Yardım'ın deyimiyle bu merkezin eksik ayağı olan “organik atıklar” konusu da 2011'de tamamlanacak. Yardım, şunları anlatıyor: “Çocuklara atıkların nasıl ayrıştırılması gerektiğini öğretiyoruz ama organik atıkları bilmiyorlar. Çocukların şunu da görmesi gerek; organik atıklar doğada toprakla birlikte yok olurken aynı zamanda kompost (gübre) elde edilebiliyor. 5 pilot okul seçip öğrencilerle, sebze meyve atıklarından kompost yapacağız. Sonra da bunu diğer okullara ve Gönüllü Evlerimize yaygınlaştırmaya çalışacağız.”

SERA GAZI ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Kadıköy Belediyesi'nin 2011 için yeni projelerinden biri de dünyayı tehdit eden sera gazı salınımıyla ilgili olacak. Sera gazı salınımı ne kadar az olursa, dünyanın o kadar az kirleneceğini vurgulayan Şule Yardım, projeyle ilgili şunları söylüyor: “Türkiye'de sanırım bugüne dek sadece Eczacıbaşı, sera gazı emisyonlarını hesapladı ve bunu kamuoyuna açıkladı. Ülkemizde yerel yönetimler içinde bunu yapan hiçbir belediye yok. Kadıköy Belediyesi bir ilki gerçekleştirerek, Plan ve Proje Müdürlüğü ile ortak çalışma kapsamında belediye olarak tüm kurum ve işletmelerimizdeki sera gazı emisyonlarımızı uluslararası bir yazılım aracılığıyla hesaplayacak, sonuçları kamuoyu ile paylaşacak. Önemli olan en başta belediyemiz içinde bir farkındalık ve davranış değişikliği yaratmak. Mesela tüm kurum binalarının ısı yalıtımından aydınlatmasına dek enerji dostu olması gerek. Bunlar salınımı düşürecek faktörler. Biz de bu salınımı azalatmak için projeler üreteceğiz. Daha çevre dostu bir belediye olmayı hedefliyoruz.”

MİNİKLER ÇEVRE DOSTU OLUYOR

Kadıköy Belediyesi, çevreye duyarlı projeler üretmeye devam ederken, yeni kuşağı da unutmuyor. Çocukların çevre bilinci ile yetişmesi amacıyla yürütülen Atık Yönetimi ve Çevre Eğitim Projesi kapsamında okullarda öğrencilere çevre eğitimi veriliyor. Kadıköy İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği haline sürdürülen projede, Kadıköy Belediyesi çevre mühendisleri okullara giderek çocuklara atıkların nasıl ayrıştırılması gerektiğini anlatıyor. Eğitim sonunda da sınıflara atık pil kutusu, okul kantinlerine de atık yağ bidonları bırakılıyor. Bugüne dek 31 okulda 5 bin 200 öğrenci ve 205 öğretmene ulaşıldı. 2012 yılının ortalarında bitecek proje kapsamında 36 okula daha gidilecek.
Bu proje de belediyenin çok önemsediği çalışmalardan biri. Şule Yardım da buna dikkat çekiyor:
“Çocuklar hem evde hem okulda ambalaj atığı toplamayı öğreniyorlar. Biliyor musunuz eğitimlerde ağlayan çocuklarla karşılaştık. “Biz niye daha önce böyle yapmıyorduk, çevreye zarar veriyorduk?' diye üzülüyorlar.”

 ATIKLAR YÖNETİLİYOR

Kadıköy'de her türlü atık olması gereken şekilde ayrıştırılıyor. Sonra ya geri kazanıma tabi tutuluyor ya da bertaraf ediliyor. İşte o çalışmalardan bazı örnekler:

• Atık Koordinasyon Merkezi, ambalaj atıklarının, bitkisel atık yağların, atık pillerin, evsel elektronik atıkların ve e-atıkların (bilgisayar ekipmanları) lisanslı ve yetkili kuruluşlar tarafından toplanması ve bertaraf edilmesini koordine ediyor. Bugüne kadar; Koşuyolu, Bostancı, Caddebostan, Suadiye, Feneryolu, Erenköy, Göztepe, Zühtüpaşa, Acıbadem, Kozyatağı, 19 Mayıs Mahallesi, Sahrayıcedid ve Eğitim Mahallerinde kapıdan kapıya bilgilendirme çalışmaları yapıldı.
• Kadıköy'de ayda ortalama 750 ton toplanan ambalaj atıkları “Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma Tesisi”nde ayrıştırma işçileri tarafından malzeme içeriğine göre gruplandırılıp, balyalanılarak geri kazanım tesislerine gönderiliyor.
• Ambalaj Atıkları Ayrıştırma ve Transfer İstasyonu'nda 2010 Eylül ayı itibarı ile de 6.042 ton ambalaj atığı toplandı.Bunun 5.399 tonu ekonomiye geri kazandırıldı.
• Kadıköy'de kızartma yağları da çöpe gitmiyor. Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Ayrı Toplanması çalışmaları kapsamında 2010 yılı ilk 9 ayı itibari ile işletmelerden 281.930 lt., hanelerden 2.000 lt. olmak üzere toplam 283.930 lt. atık yağ toplandı. Kadıköy'de toplam 10 noktada atık yağ toplama bidonları bulunuyor.
• Atık piller de tıpkı atık yağlar gibi ayrı toplanıyor. 400 noktada atık pil toplama kutularının yer aldığı Kadıköy'de 2010 yılının ilk 10 aylık döneminde 4680 kg. atık pil toplandı ve bunlar uygun şekilde bertaraf edildi.
• Ağustos 2009’da başlatılan Atıkların Kaynağında Ayrışması ve Sıfır Atık Projesi kapsamında da Kadıköy'deki tüm toplu yaşam alanlarında bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Nisan 2010’da tamamlanan projede, 211 site, 20.534 hanede, 82.136 kişiye ulaşıldı.

Gökçe UYGUN
 


ARŞİV