Koşuyolu’ndaki ofisinin çatısına güneş panelleri yerleştirilen Yuva Derneği böylelikle güneş enerjisinden kendi elektriğini kendi üreten Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşu oldu.
Gökçe UYGUN
Kadıköy’de faaliyet yürüten YUVA (Yetişkin Eğitimi Uygulama ve Araştırma) Derneği, ihtiyacı olan elektriği, güneş enerjisinden karşılamaya başladı. 5 Haziran Çevre Günü’nde Koşuyolu’ndaki ofisinin çatısına güneş panelleri yerleştirilen Yuva, böylelikle güneş enerjisinden kendi elektriğini kendi üreten Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşu oldu. Kurulan toplam 2 kW’lık 8 adet fotovoltaik panelle, yılda havaya 1733 kg’lık karbon salımının engellenmesi hedefleniyor.
YUVA Derneği Genel Direktörü Erdem Vardar, yaşam boyu öğrenme üzerine çalışmalar yaptıklarını anımsatarak, “Aynı zamanda doğa ve insan hakları kavramlarını bir araya getirmeyi amaçlıyoruz, buna yönelik projeler yürütüyoruz. Bu doğrultuda atmamız gereken adımlardan ilkinin, Yuva’nın çevresel maliyetlerini düşürmek olduğuna inanıyoruz.
Bu düşünceden hareketle de güneş panellerimizi kurduk. Derneğimize olduğu kadar gezegenimizin geleceğine de yaptığımız bu yatırımın diğer kişi ve kurumlara da örnek olmasını umuyorum. Kendi çalışma ortamımızı sıfır karbonlu hale getirmekteki ilk adımımızı bu şekilde atmış bulunuyoruz” dedi. Vardar, yakın geçmişimizde yaşanan kazaların; kömür ve nükleer gibi enerji kaynaklarının, ekonomik maliyetlerinin yanında çok ciddi sosyal ve ekolojik maliyetlere sahip olduklarını da gösterdiğini vurgulayarak, “Çağımızın en büyük felaketi olmaya aday iklim değişikliğinin de sürdürülebilir tek çözümü, enerjinin etkin kullanımı ve güneş ile rüzgâr gibi temiz enerji kaynakları. Bir yetişkin eğitimi kurumu olarak üzerinde çalışmamız gereken en önemli konulardan bir tanesi sürdürülebilir yaşam pratikleri geliştirmekte bireylere, şirketlere ve karar vericilere destek olmaktır. Çünkü iklim değişikliği felaketini alt edebilmek için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Güneş enerjisi, sadece geçtiğimiz sene dünyadaki kurulu kapasitesini yüzde 35 arttırarak 37,000 MW’a ulaştı. Şebekeye bağlı 18.3 GW’lık güneş enerjisi ile birinciliğini sürdüren Çin’in ardından
gelen ve 2011 yılında Fukuşima Felaketi’ni yaşayan Japonya sadece bir yılda kurulu kapasitesini iki katına çıkartarak 13.5 GW’a ulaştı. Bir güneş ülkesi olan Türkiye’deki kurulu kapasite ise dramatik şekilde 9 MW ile sınırlı kalmış durumda” diye konuştu.
KADIKÖY’ÜN HEDEFİ SIFIR KARBON OLMALI”
Vardar, YUVA’da sıfır karbonlu çalışma ortamı yaratmak için bundan sonra yapmayı planladıklarını şöyle anlattı: “Isınmak için doğalgaz kullanımını azaltmak hatta ortadan kaldırmak gerekli. Bunun için yalıtıma önem vereceğiz, ileride kışın da ısınmaya yetecek kadar elektrik üretebilmek için çatıya küçük bir rüzgârgülü de düşünebiliriz. Şu an için önümüzde bu konuda alınacak biraz daha yol var. Özellikle yeni yapılan binalar için çift taraflı akıllı sayaçlar ve güneş panelleri son derece mantıklı. Kadıköy’de bina stoku her gün yenilenirken bu gibi temiz enerji çözümlerinin yaygınlaşması için yerel yönetimlerin de harekete geçmesi gerekir. Sıfır karbon sadece YUVA’nın değil Kadıköy’ün hedefi olabilir. Biz bu konuda örnek oluşturmak açısından her zaman yardıma hazırız.”
KOŞUYOLU’NUN EĞİTİCİ VE EKOLOJİK “YUVA”SI…
YUVA, Türkiye başta olmak üzere dünya ölçeğinde yetişkinlere ve gençlere okul dışı eğitim ve yaşam boyu öğrenme olanaklarının sağlanması yoluyla sosyal gelişimlerini desteklemek amacını taşıyor.
Aynı zamanda ekoloji anlamında dünyanın tek yuvamız olduğuna da vurgu yapan hoş, sıcak bir isim. YUVA; 30 ülkede faaliyet gösteren DVV İnternational (Alman Halk Eğitim Merkezi Birliği Uluslararası İşbirliği Enstitüsü) adlı Alman kuruluşun stratejik ortağı.