4 bine yakın öğrenciye ücretsiz eğitim

Kadıköy Belediyesi 19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezi, sekiz yıldır ilçede oturan, okuyan öğrencilerin eğitimini tamamen ücretsiz bir şekilde destekliyor

07 Haziran 2024 - 00:51

Kadıköy Belediyesi 19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezi; ilçede oturan, okuyan öğrencilerin eğitimine 2016 yılından beri tamamen ücretsiz bir şekilde destek veriyor. Merkezin 2024-2025 eğitim dönemi kayıtları başladı. 27 Eylül’e kadar sürecek olan kayıtlar belediyenin internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. Biz de şimdiye kadar verilen eğitimleri  konuşmak üzere  19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezi’ni ziyaret ettik.

19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezi’nin sorumlu müdürü Hasan Demir, “1’inci sınıftan, 12’nci sınıfta kadar, çocuklarımıza akademik destek vermeye gayret ediyoruz” dedi. 

İLKOKUL 1’DEN LİSE SONA KADAR

1’inci ve 2’nci sınıfların sadece drama ve İngilizce dersleri aldığını dile getiren Demir, merkezde 20 öğretmenle 3’üncü sınıftan 12’nci sınıfa kadar tüm akademik derslerin desteklendiği kaydetti. Demir, “Sene başında bize tüm sınıflardan toplamda 500 öğrenci gelir, hepsi de yedeklidir. Ders programları değiştikçe, öğrenci sayımızda azalma olur. Onların yerine, yeni öğrencilerimiz gelir” dedi. 

Eğitim merkezinde, açıldığı günden bu yana 4 bine yakın öğrenciye destek verildi. Lise Giriş Sınavı (LGS) için hazırlık kurslarının verildiği merkezde üniversite sınavları için de destek veriliyor. 

Üniversite sınavları için, lise son sınıflar kadar mezun gruplarına da destek sağladıklarını belirten Demir, “Bizim hedef kitlemiz; kız öğrenciler, üniversite barajını geçemeyenler, akademik yönden geri, gelir bakımından kısıtlı öğrenciler” şeklinde konuştu. Üniversiteye girişte barajın kalkmasıyla beraber, hedef kitlelerinde değişim olduğunu söyleyen Demir, “Öncelerde 100’e yakın mezun öğrencimiz olurdu. Bu yıl 40 öğrenci ile başladık ama bu sayı da öğrencilerimizin ekonomik nedenleriyle 10’a kadar düştü” dedi. Demir, hem lise hem de üniversite tercih döneminde rehber öğretmenleri tarafından destek verildiğini de vurguladı. 

“GÜZEL GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ”

Merkezde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapan Hacer Urun,  dersleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) programına yaptıklarını söyledi.   5 ila 11’inci sınıf aralığındaki öğrencilerle ilgilendiğini söyleyen Urun, “Dersimi anlattıktan sonra çocukların seviyesini ölçüyorum. Eksiklikleri hissediyorsam, konu tekrarı yapıyorum. Eğer sınıfın geneli iyi, ama birkaç çocukta sıkıntı varsa, sonra onları birebir olarak etüde alıyorum” şeklinde konuştu. Urun, “Çocuk okulda anlamadığı bir konuyu, burada pekiştirmiş oluyor. Bazen, okuldan ileri gidiyoruz ve öğrencilerimiz ‘hocam okulda bu konuyu anlattım, öğretmenim şaşırdı’ diyor, böylece güzel geri dönüşler alıyoruz” dedi. 

Fen Bilgisi öğretmeni Dilay Diler ise , 8. sınıflara fen, liseye fizik derslerini veriyor. Merkezde, öğrencileri ile çok güzel bağlar kurduklarını dile getiren Diler, “Buraya yıllardır düzenli devam eden öğrencilerimiz var. 6 ve 7’nci sınıfta merkezimize başlayıp şimdi üniversiteye giden çocuklarımız var. Hatta birini askere gönderdik”dedi.

MEB MÜFREDATINA UYGUN

Kimya öğretmeni Tuğba Seçer, “Derslerimizde, sınıf ortamına uygun ufak tefek deneyler yapıyoruz. Dönem sınavlarına hazırlık için sorular çözüyoruz, MEB müfredatına uygun olarak konuları anlatıyoruz. İhtiyaç duyan ve özellikle sınav öğrencilerine her dersten etütler veriyoruz” dedi. 

Açıldığı günden beri eğitim merkezinde ders veren sınıf öğretmeni Tülay Özcan, “3 ve 4’üncü sınıflara akademik dersler veriyorum. 1 ve 2’nci sınıflar İngilizce ve drama dersi alıyorlar” şeklinde konuştu.  Hem okul derslerine destek hem de çalışan ailelerin burayı alternatif olarak gördüklerini söyleyen Özcan, “Bazı okulların sınıf öğretmenleri, buraya sınıfça öğrencilerini özellikle buraya yönlendiriyorlar. Eş güdümlü gidiyoruz, birbirimizi destekliyoruz” dedi. 

“DERSHANEDEN FARKSIZIZ”

TYT ve AYT üniversite hazırlık gruplarıyla ilgilenen matematik öğretmeni İlknur Demir, merkezde verilen eğitim hakkında şunları söyledi:“Öğrencilerimize ücretsiz bir şekilde kitap ve deneme sınavı temin ediyoruz. Aslında bir dershaneden farksızız, eşit ağırlık ve sayısal gruplarımız var” şeklinde konuştu. Herkese açık bir merkez oldukları için meslek, anadolu ve açık liselerden öğrenci aldıklarını söyleyen Demir, “Öğrencilerin seviyelerini ek takviyelerle eşitliyoruz ve açıklarını kapatıyoruz.”


 DRAMA VE TİYATRO

Eğitim merkezinde bütün sınıflara giren tek öğretmen, drama ve tiyatro öğretmeni Ezgi Keskincan, “Drama, tüm öğrencilerimizin ders programı içerisinde akademik ders gibi zorunlu. İlkokul grubu ile daha çok oyun şeklinde ilerliyoruz” dedi.  Amacının öğrencilerin, kişisel gelişimlerini sağlamak ve özgüvenlerini desteklemek olduğunu vurgulayan Keskincan, “En önemlisi ise hayal güçlerini ve düşüncelerini özgürce ifade etmelerini sağlamak” şeklinde konuştu. Ortaokul ile doğaçlama derslerine  başladığını söyleyen Keskincan, lisede dramanın zorunlu ders olmadığını belirtti. Keskincan, “9, 10 ve 11’inci sınıflara tiyatro dersi koyuyoruz. İsteyen öğrenciler tiyatro kursuna geliyorlar. Sene sonunda bir oyun hazırlıyoruz, bu yıl 3’üncü oyunumuz ‘Kadın Sığınağı’ oyunu 13 Haziran Kozyatağı Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi’nde saat 20.00’da sahnelenecek. Herkesi bekliyoruz” dedi. 

19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezi: 19 Mayıs Mahallesi Kürkçü sokak no.10 - (0216) 362 11 05   -   (0216) 362 11 09

 

ARŞİV