Ak kardeşlerin ‘Ev Kütüphanesi’

10 yıl önce çocuklar için başlayan ‘Ev Kütüphanesi’ için Sevim Ak, “Tek derdimiz çocukları kaliteli kitaplarla buluşturmak ve okuma sevgisini kalıcı kılmak.” dedi

24 Ekim 2024 - 17:37

Ödüllü çocuk kitapları yazarı Sevim Ak ve Behiç Ak çocuk ve gençlere yönelik kullandıkları Feneryolu’ndaki Ev Kütüphanesi’ni, geçtiğimiz yıl  Maraş Depremi’nin ardından güvenlik gerekçesi ile boşaltmaya karar vermişti. Ardından Ak kardeşler, Kadıköy Belediyesi ile iletişime geçerek kütüphanelerini Alan Kadıköy’e taşıdı. Çocuklarla kitap atölyelerini ve kulüplerini yapmaya kaldıkları yerden devam ediyor. 

ÇOCUKLAR İÇİN EV KÜTÜPHANESİ

Ev Kütüphanesi’nin 10 yıl önce Feneryolu’ndaki eski aile evlerinde kardeşi Behiç Ak ile başladığını söyleyen Sevim Ak, “Kendi kütüphanemizdeki çocuk ve gençlik kitaplarını kütüphaneye koymaya başladıktan sonra, çevre okullarındaki öğretmenlerle ilişki kurduk. Sınıflarını bize getirip kütüphanemizden yararlanmaya başladılar” dedi. İlk günlerden itibaren odağında kitap olan etkinlikler yaptıklarını ve kitap kulüplerini kurduklarını kaydeden AK, “Süreç içerisinde 10 bine yakın çocuk ve gençlik kitabımız oldu, 6 bin 500 kadarı ise burada Alan Kadıköy’de” şeklinde konuştu. Çocukların kütüphanelerinden ödünç kitap alabildiklerini de belirten Ak, “Burayı sürekli güncelliyorum, bir yılda 2 bin tane kitap almışım. Tek derdimiz çocukları kaliteli kitaplarla buluşturmak ve okuma sevgisini kalıcı kılmak. Onun için yaptığımız etkinliklerin kitap odağında olmasını istiyoruz. Kitabı önceden edinsin, okusun sonra buraya gelsin ve diğer çocuklarla kitabı paylaşırken farklı yönlerini görsün. Eve gidince daha farklı bir şekilde ailesiyle okusun, tartışsın istiyoruz” dedi. Böylece çocukların okulların müfredatındaki kitap okuma tarzından başka bir tarzda kitap okuma yöntemlerini göreceğini vurgulayan Ak, “Yaratıcılığını ve hayal gücünü kışkırtsın, daha çok eleştirel bakış kazandıracak faaliyetlerde bulunsun istiyoruz” şeklinde konuştu. Kütüphaneye sadece Kadıköy çevresinden çocukların gelmediğini belirten Ak, “Beylikdüzü ve Esenler’den, hatta Kocaeli Gebze’den geliyorlar. Geçen hafta Bursa’dan gelenler oldu” dedi.

Cumartesi günleri kitap kulüpleri ile atölyelerin olduğunu söyleyen Ak, perşembe günleri ise anaokullarını ağırladıklarını ifade etti. Kurum anaokullarının 3-6 yaş etkinliklerine geldiklerini kaydeden Ak, “Cumartesi 11.30 etkinliklerine 6-9 yaş, kitap kulüplerine 9-11 yaş ila 11 yaş üstü olmak üzere ayırıyoruz” dedi. Ak, “Biz burada bir ekip çalışması yapıyoruz. 3-6 yaş etkinliklerini yazar, eğitmen Hafize Çınar Güner, 9-11 yaş kitap kulübünü çevirmen antropolog Dr. Tülin Sadıkoğlu, 11 yaş üstü kitap Kulübümüzü çevirmen, editör Mehmet Erkurt yönetiyor” şeklinde konuştu. 

“HİKÂYELER ÜZERİNE SOHBET EDİYORUZ”

Ev Kütüphanesi başladığından beri yıl içerisinde çocuklarla kitap okuma etkinlikleri yapan Dinozor Çocuk ve Dinozor Çocuk Yayınları editörü Nihal Ünver, “Kitap okuma etkinliklerinin önemi büyük. Çocuklar genelde okullarda hikâye ve kitap okumayı ödevlerle ilişkilendiriyorlar sanki bir görevmiş gibi” şeklinde konuştu. Kütüphanede çocuk hikâyeleri ve edebiyatının gerçek bir zeminde buluştuğunu dile getiren Ünver, “Hikâyeleri okuyup, onların üzerinde sohbet ediyoruz. Hayal dünyası genişliyor, bir yandan da kitaplarla doğrudan ilişki kuruyorlar raflardan kitap seçiyorlar, ödünç alıyorlar” dedi. 

KİTAP KULÜBÜ

Kitap kulübü yöneticiliği yapan çocuk kitabı çevirmeni Tülin Sadıkoğlu neler yaptıklarını şöyle anlattı: “Biz bir ay önceden hangi kitabı okuyacağımızı ilan ediyoruz. Çocuklar okuyup geldiklerinde onlarla kitap hakkında sohbet ediyoruz. Kitapları seçerken bazen çocukların önerileri oluyor, tabi ki onları dikkate alıyoruz ama kitapları Sevim Hanım ile birlikte seçiyoruz. Kulübe gelen çocukların devam ettikleri süre içerisindeki gelişimine tanık olmak çok keyifli. İlk başta çok konuşmak istemeyen çocuklar oluyor, sadece dinliyorlar ama zaman içerisinde yorum yapmaya başlayıp sohbete katılıyorlar”. 

“ÇOK MUTLU GELİYOR”

Kızını Ev Kütüphanesi’ne Beşiktaş’tan getiren Sevda Gürgen, “Bir yıldır geliyoruz. Çok güzel bir aktivite olduğunu düşünüyorum. Büyük emeklerle oluşturulmuş bir şey ve ücretsiz. Kızım buraya çok mutlu geliyor ve çok seviyor. Aslında burada her seferinde farklı bir dünyaya gidiyor. Kızım burada akranlarıyla birlikte farklı fikirleri duyuyor, okuduğu şey üzerinden bakış açısında bir farklılık oluyor. O açıdan çok faydalı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Alan Kadıköy’deki ‘Ev Kütüphanesi’ Pazar günü hariç her gün saat 09.00 ile 17.00 arası açık.

 


ARŞİV