Alternatif üniversite: Köstebek Akademi

Köstebek Akademi, akademik yıl açılışını İbrahim Kaboğlu, Doç. Dr. Sevilay Çelenk ve Prof. Dr. Taner Timur’un katıldığı konferansla yaptı.

25 Ekim 2018 - 09:57

Bağımsız öğrenci hareketi Diren Üniversite’nin kurduğu Köstebek Akademi, akademik yıl açılışını 20 Ekim Cumartesi günü Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde yaptığı konferansla gerçekleştirdi. Salona “Hakikat ihraç edilemez”, “Akademi biat etmez” pankartları asılan konferansa CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Doç. Dr. Sevilay Çelenk ve Prof. Dr. Taner Timur, konuşmacı olarak katıldı.

“Gençler Anayasa’nın bağrındadır”

Kaboğlu, konuşmasında anayasanın bir ülke için ne kadar önemli olduğunu vurgularken, gençlerin anayasadaki önemine dair şunları söyledi: “Gençler Anayasa'nın bağrındadır çünkü gençler ‘gelecek’tir. Anayasa bizden, benden çok çocukları ve bundan sonra doğacak olan çocukları ilgilendirecek olan metinlerdir.”

Tarihçi Prof. Dr. Taner Timur ise “Üniversitede bilim ve demokrasi kavgası” başlıklı sunumunda “Gençlerin direnmelerini ve zamanında mutlaka eski bilimsel yollara dönmesini,  dönmeseler de bu davanın en büyük savunucuları olacaklarını biliyorum” ifadelerini kullandı.

İletişim bilimci Doç. Dr. Sevilay Çelenk ise “Anayasal geleceğimiz ve gençlik” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Konferans, katılımcılarının sorularının ardından sona erdi.

Köstebek Akademi nedir?

Köstebek Akademi üyesi Doğan Nur, akademinin en başta alternatif bir akademi yaratma çabasından dolayı ortaya çıktığını belirtirken, çabalarını şöyle açıklıyor: “Çabamızı; Köstebek gibi zor şartlar altında, belki havasız, susuz ve karanlıkta bırakıldığımız zamanlarda sert ve hiç değişmez görünen toprağı kazmak olarak görüyoruz. Türkiye’de ve dünyada üniversitelerin, sermaye gruplarının sertifika ve kariyer programlarıyla ‘eleman’ yetiştirme sahasına dönüştürüldüğünü ve yine sermaye gruplarının desteklediği araştırma projeleriyle bilginin metalaştırıldığı alanlar haline geldiğini uzun zamandan beridir biliyoruz.”

Türkiye’de KHK yoluyla ihraçlara özel bir vurgu yapan Nur, temel amaçlarının ise mekansız bir üniversite yaratmak olduğunu anlatıyor: “Bize her yer üniversite. Bu konudaki yaklaşımımızı açıklamak için Hababam Sınıfı’ndaki Mahmut Hoca’nın sözlerini hatırlatmak yeterli olabiliyor: ‘Okul her yanı dört duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir, okul her yerdir.’”

Köstebek Akademi bundan sonra da ağırlıklı olarak KHK ile ihraç edilmiş akademisyenlerle paneller, açık dersler düzenlemeye devam edecek. Feminizm, hukuk, evrim, görsel sanatlar, sosyal bilimler ve Marksizm konularında gerçekleşecek olan programlara Tolga Yıldız, Reyda Ergün, Ayşe Durakbaşa gibi akademisyenler katılacak.


ARŞİV