Burası çocukların üniversitesi

Bölgemizde bir çocuk üniversitesi olduğunu hiç duydunuz mu? Sosyal sorumluluk projesi kapsamında kurulan Üsküdar’daki Çocuk Üniversitesi 8-12 yaş arası üstün yetenekli öğrencilerin yaparak, yaşayarak ve eğlenerek bilimi ve yaşamı öğrendikleri bir eğitim yuvası.

09 Nisan 2014 - 16:09

  
Mustafa SÜRMELİ
 
Öncelikli hedef kitlesi 8-12 yaş aralığındaki üstün yetenekli öğrencilere ders dışı serbest zamanlarında ve uzun yıllar süren bir süreçte ücretsiz eğitim desteği veren uygulamalı bir eğitim birimi olan Üsküdar Çocuk Üniversitesi, Üsküdar Belediyesi’yle; yerleşkesi Üsküdar’da bulunan İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği bir sosyal sorumluluk projesi.
Proje; 2012-2013 eğitim döneminde uygulamaya geçirildi ve Üsküdar Çocuk Üniversitesi 12 Haziran 2012 tarihinde resmen kuruldu. Üsküdar Çocuk Üniversitesi projesi İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından “Çocukların ve Gençlerin Girişimcilik, Beceri ve Geleceklerini Destekleme Mali Destek Programı” kapsamında mali açıdan desteklenmeye uygun projeler arasında kabul edildi.
Üsküdar’da ikamet eden veya Üsküdar’da eğitim gören üstün yetenekli çocuklara üniversite ile etkileşim halinde yaparak, yaşayarak ve eğlenerek, bilimsel ve eleştirel düşünme, sorgulama, sorun çözme gibi temel yaşam becerilerini kazandırma, onları zeka seviyeleri, yetenek ve ilgileri doğrultusunda geliştirmeyi amaçlıyor.
Dünyada 11 yıldır eğitimlerine devam eden çocuk üniversiteleri, Türkiye’de 4-5 yıllık bir geçmişe sahip. İlk olarak Ankara Üniversitesi tarafından 2009da kurulan Ankara Çocuk Üniversitesi’ni İstanbul, Trakya, Anadolu ve İnönü Üniversiteleri takip etti.
Üsküdar Çocuk Üniversitesi ise 2 yıl önce eğitim ve öğretime başladı. 300 öğrenci 1., 300 öğrenci de 2. kademede olmak üzere toplam 600 öğrencisi var. 1. sınıfta daha çok uyum alıştırma programı kapsamında okula alışma ve yetenek farkındalığına yönelik eğitimler veriliyor. 2. kademede ise 5 temel ders dikkat çekiyor. İlk kademede Fizik Kimya Biyoloji deney okulu bünyesinde bilim eğlenceli bir yöntemle anlatılıyor. Çocuklar bilimi yaşayarak öğreniyorlar. Elektrik Elektronik ve Robot Okulu çocukların robot teknolojisi hakkında bilgi sahibi olması sağlanıyor. Ayrıca Zihin Haritaları (Mind map) okulu, Dil Edebiyat ve Deha Okulu, Güzel Sanatlar Atölyeleri de ilk kademede, ikinci ve üçüncü Kademelerde ise Mental Aritmetik, Akıl Oyunları, Ahşap İcat Atölyesi, Spor Okulları, Yazarlık Okulu, Drama, Doğa ve Spor Okulları müfredata dahil ediliyor.
Ayrıca Hızlı okuma okulu, Hafıza Atölyesi, IQup atölyesinde ise dikkat ve muhakeme gücünün geliştirilmesine yönelik beceriler geliştirilirken, zayıf olunan alanlara ağırlık veriliyor. Bir anlamda kişiye özel ders programı uygulanıyor. Bu yönüyle de Üsküdar Çocuk Üniversitesi’nin ilk olduğunu öğreniyoruz.
Eskrim, okçuluk, masa tenisi, ebru, kaligrafi ve tezhib olmak üzere 6 farklı branşta isteğe ve tercihe bağlı hobi dersleri çocuğun spor ve sanatla meşgul olmasına imkân sunuyor. Yetenekli olan çocuklar da profesyonel derslere tabi tutuluyorlar. Üsküdar Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Mustafa Okur’un odasındaki duvarda, Tezhip ve Kaligrafi Atölyesi öğrencilerinin el emeği göz nuruyla yaptıkları “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi” oldukça etkileyici.
Yakın zamanda Üsküdar Çocuk Üniversitesinde Nöropsikoloji laboratuarı kurulacak ve zihinsel tüm testlerinin de burada yapılabileceği belirtildi. Ayrıca şirketlerde, kurumlarda bir AR-GE birimi de mevcut. Klinik Psikolog Gözem Kıray’dan, gözlem, raporlama, koordinasyon yöntemleriyle çocukların gelişiminin de takip edildiğini öğreniyoruz.
Yoğun talep olduğunu söyleyen Üsküdar Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Mustafa Okur, Üsküdar ilçesinden öğrencileri kabul ettiklerini belirterek, “Binlerce müracaat var. Rehberlik Araştırma Merkezlerimizin yönlendirmeleriyle öğrenciler geliyor. Okullardaki rehber öğretmenlerin yönlendirme ve tavsiyesi de bize öğrencinin gelmesindeki unsurlardan biri. Rastgele seçimle öğrenci alınmıyor” dedi.
Ayrıca ilçede 4 tane Çocuk Akademisi mevcut. 14 tane de Bilgi Evi var. Açıkçası çocukların eğitim ve öğretiminde sistemli bir strateji izleniyor. Bu çalışmaların koordinatörlüğünü ise Üsküdar Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Ali Çiçek yürütüyor.
Üsküdar Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Mustafa Okur, diğer ilçelerden de çocuk üniversitelerinin kurulması talebi gelirse her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.
 

ARŞİV