Bursla ABD'ye gidecek

Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli burs programı olan Fulbright Bursu'nu kazanan Kadıköylü öğrenci Onur Can Yılmaz, ABD’de rüzgar enerjisi üzerine yüksek lisans yapacak.

12 Temmuz 2011 - 15:38

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Onur Can Yılmaz, Türk öğrencilere Amerika'da eğitim olanağı sağlayan Fulbright Yüksek Lisans Bursu'nu kazandı.
Fulbright bursunu Fulbright İstanbul Şubesinin Göztepe kampüsünde verdiği konferansta duyduğunu belirten Yılmaz, 3. sınıf öğrencisi iken Mart ayında başvuru yaptığını, Haziran ayının başında ön seçim sonuçları açıklanınca da mülakat için Ankara’ya çağrıldığını söyledi. Yılmaz, “Bu mülakat, akademik bilgi ölçme amaçlı değil, kişisel olarak tanımaya ve iyi bir Fulbright'lı olup olmadığımı anlamaya yönelikti. Sohbet şeklinde ilerledi, neden Fulbright bursuna başvurduğumu, Amerika'da Türkiye'nin nasıl temsil edeceğimi, alan bölüm ve Amerikan üniversite seçimleri, başvuru formunda belirttiklerim, kariyer hedeflerim, güncel Türkiye ve dünya gündemi ile ilgili bilgiler ve hobilerimle alakalı sorular soruldu” dedi.
Mülakatlardan 15 gün sonra bir elektronik posta ile bursu kazandığını öğrenen Onur Can yılmaz, şöyle devam etti: “Hemen yakınlarımı aradım ve bunu paylaştım. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden bu bursu uzun süre sonra kazanan öğrencilerden olmam da benim için mutlu edici bir haberdi. Bursu kazanmamdaki en büyük etkenlerden biri de ne istediğimi biliyor olmamdı. Üniversite birinci sınıftan beri yenilenebilir enerji konusunda fakültemiz öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın müdürü olduğu Yeni Teknolojiler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde öğrenci asistan olarak çalışıyorum. Geçen sene WWEC 2010–9. Dünya Rüzgâr Enerjisi Konferans ve Sergisini Sütlüce’de düzenledik. Bu sene ise IRENEC 2011 – Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferans ve Sergisi’ni 6-8 Ekim 2011’de Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenliyoruz. Seçim komisyonuna da anlattım bunları ve Yenilenebilir enerjinin önemini vurguladım. Bu yaz döneminde, merkezi Hollanda’da bulunan REDEVCO’da stajyer makina mühendisi olarak çalışıyorum.”

FULBRİGHT BURSU HAKKINDA

Fulbright Eğitim Komisyonu, 60 yıldır Türk ve Amerikalı öğrenci, akademisyen, öğretmen ve profesyonellere kültürel değişime katkıda bulunmak amacıyla burslar sağlıyor. Komisyonun en büyük programı Türk öğrenci burs programı. Bu program dâhilinde Türk öğrenciler Amerika’da yüksek lisans, doktora ve doktora tezi araştırması yapmak için başvuruda bulunuyorlar. Bu bursu kazanan öğrencilere programa göre bir ya da iki yıl boyunca 30 bin dolara kadar eğitim desteği ile Amerika Birleşik Devletleri gidiş-dönüş uçak bileti ve sağlık sigortası Fulbright tarafından sağlanıyor. Programların ortak özelliği, kültürel değişimin olması ve program bitiminde Türkiye’ye dönülmesi. Bağımsız komiteler tarafından bu bursa seçilen öğrenciler için bir sonraki akademik yıl boyunca üniversitelere genellikle ek burslarla yerleştirme işlemleri gerçekleştiriliyor. Bursiyerler takip eden akademik yılın güz döneminde ABD'de eğitime başlıyor. Bursa başvurabilmek için not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.00, 100 üzerinden 75 olması gerekiyor. Başlıca başvuru evrakları başvuru formu, Diploma/Öğrenci Belgesi, Transkript, Referans mektuplarının yanı sıra ön seçim sürecinde önemli rol oynayacak 2 adet İngilizce kompozisyondan oluşuyor. Bu kompozisyonlardan birinde başvuran kişinin gelecekle ilgili hedefleri, diğerinde ise şimdiye kadar gelecek hedefleri için neler yaptığı anlatmalı. Başvurular www.fulbright.org.tr adresi üzerinden yapabilir.


ARŞİV