Depremin gölgesinde sınavlar nasıl yapılacak?

Merkezi Kahramanmaraş olan iki büyük depremin ardından milyonlarca öğrencinin eğitim öğretim hayatı sekteye uğradı. Bu sene yapılacak olan sınavlar da depremzede öğrencilerin durumuna dikkate alınarak yeniden organize edildi

14 Şubat 2023 - 13:36

48 bin 448 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 milyona yakın kişinin göç ettiği Maraş merkezli depremlerde milyonlarca öğrenci de olumsuz etkilendi.

Haziran ayında hem üniversite hem de Liseye Geçiş Sınavı yapılacak. Afet bölgesindeki öğrenciler bu sınavlara nerede girecek? Sınav ücreti ödeyecekler mi? Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren bu ve benzeri soruların yanıtlarını derledik.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) YKS’nin 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacağını duyurdu. ÖSYM'nin YKS takvimine ilişkin açıklamasının ardından ise detaylar merak konusu oldu. 

Sınav oturumları ve tarihleri şöyle:

YKS 1. oturum (TYT): 17 Haziran

YKS 2. oturum (AYT): 18 Haziran

YKS 3. oturum (YDT): 18 Haziran

BAŞVURULAR BAŞLADI

Milyonarca öğrenciyi ilgilendiren sınava başvurular 8 Haziran tarihinde başladı. Son başvuru tarihi ise 23 Mart.

DEPREMZEDELERDEN ÜCRET ALINMAYACAK

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, depremlerin etkilediği 11 il ve Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden veya afet sonrası başka il ve ilçelere göç eden YKS adaylarından sınav ve başvuru ücreti alınmayacağını duyurdu.

LGS SINAVI 4 HAZİRAN’DA

Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) ilişkin bilgiler ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den geldi. Sınavın 4 Haziran’da yapılacağını duyuran Özer, "Sınav başvuruları, yurt dışında e-okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerdeki öğrenciler hariç merkezi olarak Bakanlık tarafından 3-13 Nisan'da yapılacak” dedi.

OLDUKLARI YERDE SINAVA GİRECEKLER

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da yaşayan öğrencilerin istedikleri illerde sınava gireceklerini söyleyen Özer, “Öğrencilerimiz, başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabilecekler. İl ve ilçe tercihinde bulunmayanların sınava gireceği okulları Bakanlık olarak belirleyeceğiz." dedi.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Kılavuza göre, sınavın birinci oturumu Türkiye saatiyle 09.30'da, ikinci oturumu ise saat 11.30'da başlayacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve öğrencilerin yanıtlaması için 80 dakika süreleri olacak. Merkezi sınav sonuçları 26 Haziran'da "https://www.meb.gov.tr" internet adresinde ilan edilecek.

AÖF SINAV TARİHLERİ

2023 AÖF sınavları için de beklenen açıklama geldi. Anadolu Üniversitesi daha önce yayınladığı 2022-2023 AÖF bahar dönemi sınav takvimine göre ara sınavlar 15-16 Nisan, dönem sonu sınavları ise 27-28 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılacak.


ARŞİV