Evinde bilgisayar olmayan üniversiteliye destek

Türk Eğitim Vakfı (TEV) salgın sürecinde yeni bir kampanya başlattı. Vakıf, Uzaktan Eğitimde Eşit Fırsat Hareketi kampanyasıyla ilk etapta bilgisayarı olmayan 254 öğrenciye destekte bulunacak

16 Ekim 2020 - 14:42

TEV, salgın döneminde bursiyerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için Bursiyer İhtiyaç Analizi Araştırması gerçekleştirdi. Vakfa gönüllü destekte bulunan Akademetre’nin yaptığı araştırma sonucunda 4 bin 500 üniversite bursiyerinden bine yakın öğrencinin evinde bilgisayar olmadığı tespit edildi. 

Bunun üzerine vakıf, uzaktan eğitimin çokça tercih edildiği bu dönemde evinde bilgisayar dahi olmayan öğrenciler için Uzaktan Eğitimde Eşit Fırsat Hareketi kampanyasını başlattı. “Bir bağışla, onu eğitime bağla” sloganıyla başlayan hareket kapsamında ilk etapta acil ihtiyacı bulunan, hanesinde üç ve üçten fazla öğretim çağında çocuk olan ve hiç bilgisayarı olmayan 254 öğrenciye teknoloji desteğinde bulunulacak. Bu şekilde ayrıca dolaylı yoldan hane içinde yaşayan 931 öğrencinin uzaktan eğitim süreci desteklenmiş olacak.

TEV, hareketin devamında evinde hiç bilgisayar olmayan bine yakın öğrencinin uzaktan eğitimdeki temel ihtiyaçlarına çözüm bulmak için herkesi bu teknoloji desteğine davet ediyor. Araştırmanın amacı ve kapsamıyla ilgili konuşan TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, salgınla mücadelenin sonuçlanmasında tedbirlerin yanı sıra moral motivasyon boyutunun da önemli olduğu söyledi ve araştırmanın çıkış noktasını anlattı: “Hepimizin bildiği gibi Covid-19 salgını, örgün eğitim ve öğretim sürecini derinden etkiledi. Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasıyla yetkililer, hemen eğitime ara verdi, uzaktan eğitim sistemine geçildi. Bu sürecin bursiyerlerimize nasıl yansıdığını analiz etmek için Akademetre’nin gönüllü desteği ile Bursiyer İhtiyaç Analizi Araştırması gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz üzerinde yapılan en geniş kapsamlı ve en yüksek örnekleme sahip araştırma, aynı zamanda dünyada Covid-19 sürecinde bireysel ihtiyaca yönelik yapılmış en geniş kapsamlı araştırma özelliği de taşıyor.  Pandeminin eğitim, sosyal ve ekonomik hayata etkilerini analiz ettiğimiz araştırma kapsamında öğrencilerimizin beklentileri ortaya çıktı.”

“HERKESİ DAVET EDİYORUZ”

“Bursiyerlerimiz eskiden üniversite bilgisayarlarından, yurtlarından, kütüphanelerinden faydalanıyordu. Ancak şimdi teknolojiye erişme imkanları kısıtlı ve neredeyse yok” diyen Yırcalı, şöyle devam etti: “Araştırmamıza dahil olan 4 bin 500 üniversite bursiyerimiz içinde bine yakınının bilgisayarı bulunmuyor, 3 bine yakın bursiyerimizin evinde de öğrenci sayısının çok altında bilgisayar var. Bu kapsamda acil ihtiyacı olan, hanesinde üç ve üçten fazla öğretim çağında öğrenci bulunup hiç bilgisayarı olmayan ve yüzde 87,4’ü kırsalda yaşayan 254 bursiyere ivedilikle teknolojiye erişim imkanı sağlayabilmek için yola çıktık. Bu 254 öğrencinin ortalama aylık hane geliri 2 bin TL'nin altında ve evlerindeki kardeş sayısı üçten fazla. Öğrencilerimizin bir an önce eğitime ulaşabilmeleri, ilk dönem vizelerini kaçırmamaları için aciliyetle bu teknoloji desteğini sağlamamız gerek. Var gücümüzle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda ekim ayında  TEV'e bağışlanacak olan çelenk, cenaze ve mutlu gün, kart ve online bağışlarının hepsini teknoloji desteğine aktaracağız. Tüm öğrencilerimizin bu imkanlardan faydalanabilmesi için herkesi Türk Eğitim Vakfı'nın Uzaktan Eğitimde Eşit Fırsat Hareketi’ne katılmaya davet ediyoruz. Destek olmak isteyenler bir öğrenci için 4000 TL'lik bağış miktarının hepsini veya bir kısmını bağışlayarak bir öğrenciyi daha eğitime kavuşturabilir. Biz zor günlerin altından birlikte kalkmayı çok iyi bilen bir ülkeyiz. Covid-19 sürecinde hayatımıza giren uzaktan eğitimde ihtiyacı olan çocuklarımızın yanında hep birlikte olacağız. Şimdiden destek olacak herkese kalpten teşekkür ediyorum.”


ARŞİV