Eylül ayında Moda Sahil'inde barınma problemine dikkat çekerek nöbet tutan üniversite öğrencileri, şimdi ise Müze Gazhane içerisindeki Afife Batur Kütüphanesi’nde dört gün nöbet tutarak ses yükseltmeye devam ettiler. “Geçinemiyoruz, barınamıyoruz, ödeyemiyoruz” diyen öğrenciler, battaniyelerle kütüphanede sabahladılar.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Yasemin Aladağ, hem “Yurtsuzlar” hareketini hem de öğrencilerin yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı.
“KYK BURSU İLE GEÇİNME İHTİMALİMİZ YOK”
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Yasemin Aladağ, öğrencilerin barınma problemine dikkat çekmek için “Yurtsuzlar” hareketinden önce de seslerini yükseltmeye başladığını hatırlatarak, “İlk olarak KYK yurtlarının daha nitelikli hale getirilmesi ve ev kiralarındaki fiyatların düşürülmesi için Moda Sahili’nde nöbete başladık. Sonrasında üniversitelerde yaşanan daha farklı sorunlara karşı ses çıkarmaya başladık. Şu an ‘Yurtsuzlar’ zemini ile birlikte, yüksek gelen faturalara karşı, 850 TL KYK alan üniversite öğencilerinin hiçbir şekilde geçinme ihtimalinin olmamasına karşı birlik olduk. Hem geçinemiyoruz, hem barınamıyoruz hem de bu faturaları ödeyemiyoruz.”
Yutsuzlar hareketi ile birlikte öğrencilerin 3 temel talepleri olduğunu dile getiren Aladağ, “Fatura zamlarının geri çekilmesini, ev kiralarındaki yüksek fiyatların indirilmesini ve KYK yurtlarındaki 16 GB kotalı internetin kotasız hale getirilmesini istiyoruz. Bu talepler ekseninde öğrenciler olarak bir araya geldik. Aynı zamanda gıda ürünlerine yapılan KDV zammına karşı da bir talebimiz var. Yaşamak için temel ihtiyacımız olan gıda ürünlerindeki zamların geri çekilmesini istiyoruz. Öğrencilere gıda desteğinin sağlanmasını talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
“OKURKEN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”
Öğrencilerin geçinemediklerini ve ekonomik sıkıntı içinde olduklarını belirten Aladağ, “Bizler 850 TL KYK ile geçinmeye çalışan, hatta geçineyemen üniversite öğrencileriyiz. Yutta kalsak bile fiyatlar oldukça yüksek. Bunların dışında öğrenci evinde kalmak da artık lüks sayılıyor. Kira ve fatura fiyatları bizlerin ödeyebileceği tutarda değil. Bizler bu ekonomik sebeplerden dolayı okurken çalışmak zorunda kalıyoruz.” dedi.
“DAYANIŞMAYA DAVET EDİYORUZ”
Yurtsuzlar hareketi ile ilgili detaylardan bahseden Aladağ, “Eylemlerimiz için öğrencilerin en çok bulunduğu yerler olan kütüphaneleri seçtik. Eylemimizin ilk gününde doğalgaz zamlarına karşı battaniyelerimizi aldık ve kütüphanelerde toplandık. Daha sonra elektrik zamlarına karşı mum ışığında kitap okunmuyor diyerek bir araya geldik. Daha sonra gıda zamlarına karşı gıda fiyatları indirilsin, internet kotası kaldırılsın, öğrenci evlerine internet desteği sağlansın diyerek ses yükselttik. Tüm sıra arkadaşlarımızı tüm bu sorunlara karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz. Bu çok derin bir mesele. Asgari ücretle çalışan bir kişi bile geçinemezken bir üniversite öğrencisinin 850 TL ile geçinebilmesi imkansız. Tüm üniversiteli arkadaşlarımızı bulundukları yerlerde dayanışmaya katılmaya davet ediyoruz.”
İZMİR’DE VE İSTİKLAL CADDESİ’NDE EYLEM
Yurtsuzlar hareketi ile öğrenciler, İstiklal Caddesi'nde "Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, ödeyemiyoruz" diyerek fatura şeridiyle yürüdüler ve bunun üzerine gözaltına alındılar. İzmir Karşıyaka’da ise öğrenciler hayat pahalılığına ve ekonomik krize karşı İstiklal Caddesi’nde faturalarıyla eylem yapan ve gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için bir araya geldiler. İstanbul’da gözaltına alınan üniversiteliler, emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.